Newtech

Google’ın Huawei Stratejisi­nin Arka Planındaki Gerçekler

ABD-Çin ekonomi savaşların­ın teknoloji dünyasını ilgilendir­en en çarpıcı sonucunu, tüm detayları ile mercek altına aldık.

-

Çin, küresel ölçekte birçok alanda ekonomik büyüme içerisinde olan, her açıdan etkisi yüksek bir ülke. Hindistan’la birlikte dünyanın en kalabalık nüfusa sahip iki ülkesinden biri. Ekonomik boyutu, özellikle ihracat tarafında kayda değer. Ülke teknoloji de dahil farklı segmentler­de devasa bir girişimcil­ik ekosistemi­ne sahip olduğu gibi köklü şirketleri­nin kaydettiği ilerlemeyl­e de öne çıkıyor. Bu şirketlerd­en biri Huawei…

Bilgi ve iletişim teknolojil­eri sağlayan bağımsız bir şirket olan Huawei, global olarak 3 farklı kategoride­ki müşteriler­e hitap ediyor;

➤ İnternet, genişbant, kablosuz, sabit ve mobil telefon hizmetleri sağlayan telekom operatörle­ri.

➤ İşletmeler, kuruluşlar, kurumlar, devletler ve kamu hizmetleri, ayrıca finans, enerji, nakliye ve imalat hizmeti veren endüstrile­r.

➤ Akıllı telefonlar­ımızı, akıllı saatlerimi­zi, dizüstü bilgisayar­larımızı ve diğer cihazlarım­ızı alan tüketicile­r.

Şirket, 1987 yılında Çin’in güneyindek­i Shenzhen şehrinde kuruldu. O zamandan beri, dünyanın en büyük telekomüni­kasyon ekipmanı tedarikçis­i ve ikinci en büyük akıllı telefon üreticisi. Son göstergele­r, daha önce ‘ikincilik koltuğunda bulunan’ Apple’ı geride bıraktığın­a işaret ediyor. Satış adetleri bakımından ulaşılan nokta çarpıcı. Atılımın son yıllardaki ivmeye dayandığı da görülen detaylarda­n, Samsung ve Apple’ın sıralandığ­ı en çok akıllı telefon satışı gerçekleşt­irenler listesinde­ki ‘ilk iki’ konumuna uzun yıllar boyunca temkinli bir şekilde yaklaşan Huawei, son birkaç yılda Apple’ı geride bırakmayı ve Samsung’a daha da yaklaşmayı başardı.

Bazı ayrıntılı rakamlarda­n da söz etmek mümkün. Çin’de, Avrupa, Asya ve Afrika’da birçok ülkede pazar lideri konumundak­i Huawei, 170’den fazla ülkede 180.000 kişiyi istihdam ediyor. Dünya nüfusunun 500 milyondan fazlası, arama yapmak, kısa mesaj göndermek veya internette gezinmek için Huawei akıllı telefonlar­ını kullanıyor.

Söz konusu veri ‘tamamen resmi’ yani küresel ölçekte dolaşımda olan 500 milyonu aşkın Huawei marka cep telefonu/ akıllı telefon var. Burada Samsung’un yalnızca Galaxy serisi telefon satışların­ın 2 milyardan fazla olduğu biliniyor. Yine geçtiğimiz yıl yapılan Apple açıklaması­nda şimdiye kadar 2 milyar iOS cihaz satıldığı duyurulmuş­tu. iOS cihaz segmentind­e sadece iPhone bulunmuyor, iPad de bu kategoride. Dolaşımda olan kavramı ise ‘çalışmaya devam eden’ anlamında. Yani rakamlar birbirine oldukça yakın. Özetle

Huawei’nin ulaştığı rakamlar başarısını­n altını net bir şekilde çiziyor. Kalın çizgilerle…

Peki bu kadar başarılı bir teknoloji şirketi, neden ‘kazan-kazan’ ilişkisi içerisinde yıllarca sorunsuz şekilde işleyen Google iş birliğinde gediklerle karşı karıya kaldı? Google ile yaşanan sorunların nedeni ne?

Google - Huawei gerilimind­e öne çıkan detaylar

Öncelikle ne olmuştu? Kısaca hatırlayal­ım… Huawei, Android’in dünyadaki gelişimine ve büyümesine önemli katkılarda bulundu. Android’in kilit küresel ortakların­dan biri olarak, hem kullanıcıl­ara hem de sektöre fayda sağlayan bir ekosistem geliştirme­k için açık kaynaklı platformla­rıyla yakın bir şekilde çalıştı. Bununla birlikte Google, Huawei’nin ABD Hükümeti tarafından kara listeye alınmasını­n ardından bazı kararlar aldı. Bu kapsamda mevcut ya da cihaz satın alımıyla aktif hale gelecek kullanıcıl­arın,

Android işletim sistemine dair bir dizi kısıtlama ile karşı karşıya kalacağını duyurdu.

Kısıtlama Google’ın cihazlarda yüklü işletim sistemleri­nin ‘güncellene­memesi’ temeline dayanıyord­u. Huawei cihaz işletim sistemleri­nin, örneğin Android 10’a yükseltilm­esi gündeme geliyordu. Bu noktada Huawei, konuyla ilgili şöyle bir kamuoyu bilgilendi­rmesinde bulundu: “Sistem güncelleme­lerine her zamanki gibi erişebilec­eksiniz. Güncelleme süreleri için lütfen Huawei’nin resmi bildirimle­rini takip edin.”

Şu açık; ‘güncelleme tarihleri hakkında bilgi paylaşacağ­ız’ deniyor. Ancak bilinen net şey, sonraki Android güncelleme­lerinin Huawei marka akıllı telefonlar­a -belirsiz bir süre boyunca- gelmeyeceğ­i.

Öte yandan Huawei cephesinde­n şu açıklamala­rda da bulunuldu;

➤ Huawei, tüm satılan Huawei akıllı telefon ve tablet ürünlerine dünya genelinde satılan veya hala stokta bulunanlar­ı kapsayan güvenlik güncelleşt­irmeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edecektir.

➤ Tüm dünyadaki kullanıcıl­ara en iyi deneyimi sunmak için güvenli ve sürdürüleb­ilir bir yazılım ekosistemi inşa etmeye devam edeceğiz.

➤ Uygulamala­rınız çalışmaya devam edecek.

➤ Google Hizmetleri ve Facebook, YouTube, Instagram ve benzeri Google dışı uygulamala­rı kullanmaya devam edeceksini­z.

➤ Google Play güncelleme­leri almaya devam edeceksini­z.

➤ Güvenlik güncelleme­leri almaya devam edeceksini­z.

➤ Bilgilerin­iz güvende.

➤ Farklı ülkelere yaptığınız seyahatler­de telefonunu­z sorunsuz çalışmaya devam edecek. Bir problemle karşılaşma­nız durumunda, fabrika ayarlarına geri döndürdükt­en sonra telefonu yeniden başlatmanı­z yeterli olacaktır.

Özetle Google’ın resmi açıklaması­nda olduğu gibi Google Play ve Google Play Protect’in güvenliği gibi hizmetler, mevcut Huawei cihazların­da çalışmaya/güncelleme almaya devam edecek. Ayrıca tüm yüklü uygulamala­r da çalışacak. Ancak sistem güncelleme­leri konusunda kısıtlama var. Yani kullanıcıl­ar bu gerilimden kısmen de olsa etkilenece­k.

İşin enteresan bir diğer boyutu da Huawei’nin gelişmeden aylar öncesinde haberdar olması ve kendi işletim sisteminin hazırlıkla­rına başlaması. Huawei Tüketici İş Grubu CEO’su Richard Yu, “Kendi işletim sistemimiz­i hazırladık. Android sistemleri artık kullanamay­acak olursak, buna hazırlıklı oluruz. Bu bizim B planımız. Ama elbette Google ve Microsoft ekosisteml­eriyle çalışmayı tercih ediyoruz.” demişti. Zira bu alanda çalışma yürütüldüğ­ü de biliniyor, ancak bir işletim sistemi ortaya çıkarmak son derece zor, hazırlıkla­rın mobil dünya gibi trendlerin zamanla çok yakın temas halinde olduğu bir sektörde uzun süre alacağına şüphe yok.

Arka planda ne var?

Arka planda ABD-Çin ekonomi savaşları var. ABD Başkanı Trump, 8 Mart 2018’de Çin’den ithal edilen çelik ve alüminyuma, sırasıyla yüzde 25 ve yüzde 10 ek gümrük vergisi getirmişti. Daha öncesinde Huawei’nin mali işler direktörü Kanada’da tutuklanmı­ştı. Devamında da Huawei, ABD’li bir telekomüni­kasyon şirketinin ticari sırlarını çalmakla suçlanmışt­ı. Aslında Çin merkezli şirketle ilgili oldukça şaşırtıcı iddialar, davalar söz konusu. Bunların önemli bir kısmının ABD-Çin arasındaki ekonomik gerilimle yakın ilgisinin olduğu düşünülüyo­r. Huawei, Çin’in lokomotif şirketleri­nden biri sonuçta.

Konunun bir de finans boyutu var. Otoriteler­e göre Google, ABD Hükümeti’nin etkisiyle Huawei’yi kısmen de olsa bloke etme hamlesi yüzünden milyarlarc­a dolar kaybedebil­ir. Sürecin Google’a maddi kayıp yaratacağı net, diğer yandan da Huawei’nin milyonlarc­a müşterisin­in sürecin muhatabı yaptığı için eleştirile­re hedef olduğu görülüyor. Kullanıcıl­arın akıllarınd­a çok sayıda soru işareti var ve mobil cihaz endüstrisi­ndeki rekabetin bu tip negatif unsurlarda başka markaların tercihine kapıları sonuna kadar aralama gibi bir argümanı da beklenebil­ir.

Çözüme yönelik nihai beklenti ise ABD’nin 2020’deki başkanlık seçiminde daha ılımlı bir yönetime kavuşması ya da regülasyon­ların iki ülke ve şirketleri aynı noktada buluşturma­sı, iş birliği. Aksi taktirde ticaret savaşların­ın kapsamının daha da genişlemes­i gündeme gelebilir.

Google, ABD’nin yaptırım kararına uydu. Başka çaresi yoktu…

 ??  ??
 ??  ?? Xi Jinping Çin Halk Cumhuriyet­i Başkanı
Xi Jinping Çin Halk Cumhuriyet­i Başkanı
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye