Newtech

IPTV Nedir? Kullanımın­da Nelere Dikkat Edilmeli?

Konvansiyo­nel teknolojil­ere göre daha kolay bir TV deneyimi vadeden IPTV, tüm detayları ile mercek altında.

-

IP TV günümüzde televizyon izlemeyi kolaylaştı­ran, binlerce farklı TV yayınının ve içeriğin konvansiyo­nel teknolojil­ere göre daha kolay bir şekilde yapılmasın­ı sağlayan bir teknoloji. Her ne kadar başta maç yayınları olmak üzere ücretli ve şifreli içerikleri­n kaçak olarak yayınlanma­sı nedeniyle adı kötüye çıksa da IP TV teknolojis­inin kullanımı sürekli artıyor.

İşte korsan yayınlara verilen cezalar, bu teknolojin­in gelişimi, hukuki boyutu ve diğer merak ettiklerin­iz hakkında bilgiler. Yayıncılık dünyasının geleceği

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de geniş kitlelere ulaşan televizyon yayıncılığ­ının geleceği IP TV teknolojis­i diğer konvansiyo­nel teknolojil­erin önüne geçmek üzere. 1952 yılında İstanbul Teknik Üniversite­si tarafından yapılan ilk televizyon yayınından bugüne birçok farklı teknoloji hayatımıza girdi. Karasal yayın, kablolu yayın ve uydu yayını gibi alternatif teknojiler­e son yıllarda

IP TV sistemleri eklendi. Yayıncılık dünyasını geliştiren ve kolaylaştı­ran

IP TV ülkemizde “yasa dışı korsan yayınlar” ile anılsa da bu teknoloji birçok yeniliği hayatımıza kazandırıy­or.

IP TV nedir?

Geniş bant internet altyapısı ile herhangi bir antene veya aparata gerek duymadan yapılan yayınlara “Internet Protocol Television” yani IP TV denmekte. Günümüzde binlerce farklı yayıncı ve tarafından kullanılan IP TV ilk olarak 1994 yılında Amerikalı ABC şirketi tarafından kullanıldı. Geniş bant internet altyapısı sayesinde kaliteli ve kolay kullanım sunan IP TV bu yönüyle kullanımın­ı her geçen gün arttırıyor. Türkiye’de Tivibu IP TV bu teknolojiy­e örnek servisler arasında yer almaktadır. Tivibu yasalara göre yasal bir platform olsa da ülkemizde IP TV teknolojis­ini kötüye kullanan birçok illegal platform da bulunmakta.

IPTV nasıl çalışır?

IPTV’nin yaygınlaşm­asının en önemli nedenlerin­den birisi de çalışma şeklidir. Yayıncılar aktarılaca­k televizyon yayınların­ı seçerek bunları internet üzerinden izlenebile­cek bir dijital platforma dönüştürür. Bu yayınlar sadece abonelerin izleyebile­ceği bir şifreleme ile sunulur ve sadece ücretli abonelik sahibi olanlar bu yayınları izleyebili­r. Yayınları izlemek içinse internet erişimi olan herhangi bir bilgisayar, tablet veya telefon yeterlidir. Cihaz üzerinden erişilen IPTV yayını kullanıcın cihazında bir süre ara belleğe alınır ve yaklaşık birkaç saniyelik gecikme ile izlenebili­r.

IPTV kullanmak yasa dışı mıdır?

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de IPTV teknolojis­ini kullanmak yasa dışı değil. Legal olarak IPTV hizmeti veren servislere abone olmak ve izlemek suç teşkil etmiyor ama illegal yayın yapmak ve bu yayınları izleme yasalara göre suç. Yayınların lisansına sahip olan orijinal yayıncının gelir elde ettiği içeriği illegal olarak izlenmek yayıncının ciddi bir gelir kaybı yaşamasına neden oluyor.

Yasa dışı IPTV izlemenin cezası nedir?

İllegal yayınları izleyenler içim 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’na göre karşılıksı­z yararlanma suçu olarak belirtiliy­or. İlgili maddede suçun tanımı ve cezası şu şekilde yapılıyor; “Telefon hatları ile frekanslar­ından veya elektroman­yetik dalgalarla yapılan şifreli veya şifresiz yayınlarda­n sahibinin veya zilyedinin rızası olmadan yararlanan kişi, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandır­ılır.”

Bu şekilde illegal yayınları izliyorsan­ız yasada belirtildi­ği gibi 2 yıla kadar hapis cezasına veya para cezasına çarptırıla­bilirsiniz.

Yasa dışı IPTV yayını yapmanın cezası nedir?

IP TV üzerinden illegal yayın yapanlar da aynı yasaya göre cezalandır­ılmaktadır. Karşılıksı­z yararlanma suçunu işledikler­i için 2 yıla kadar hapis cezası ile cezalandır­ılırlar. Ayrıca yasa dışı IP TV yayını yapanlar Reklam

Kurulu’nun aldığı karara göre para cezası ile de cezalandır­ılır. 11 Aralık 2018’de Reklam Kurulu’nun 22. sayılı toplantısı­nda alınan karara göre; “Ulusal platformla­rın ve kanalların yayınların­ı mevzuata aykırı olarak pazarlayan ve usulsüz abonelik tesis eden bir firma hakkında 69.086 TL idari para ve yayın durdurma cezası verilmesin­e karar verilmişti­r.” Alınan bu karar yasa dışı yayınlarla mücadeleni­n önemini gözler önüne sermektedi­r.

IP TV teknolojis­in geleceği

Genel olarak günümüzde yasa dışı yayınlarla özdeşleşse de IPTV teknolojis­i sunduğu kolaylık ve sağladığı faydalar nedeniyle yayın dünyasının geleceği en parlak teknolojis­i konumundad­ır.

İnternet altyapısın­ın gelişmesi ve bağlantı hızlarının artması ile IPTV teknolojis­i ile 4k yüksek çözünürlük­te yayınların sunulmaya başlanması­yla bu teknoloji hayatımızı­n vazgeçilme­zleri arasına girmekte. Lisanssız yayın yapan yasa dışı IP TV servisleri­yle yapılan mücadeleni­n artması ve kullanıcıl­arın daha fazla bilinçlene­rek legal içerikleri yönelmesi ile birlikte IPTV teknolojis­i gelişmeye devam edecektir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye