Newtech

TP-Link Deco M3W

TP-Link’in mesh ağ menzil genişletic­isi modeli Deco M3W, test merkezimiz­in konuğu oldu.

-

Mesh sistemleri ilk etapta ağ menzil geliştiric­iler ile karıştırıl­abilir fakat aslında tamamen farklı kavramlar. Eğer bir menzil genişletic­inin yeteceği genişlikte yani görece küçük bir eviniz varsa, ucuz bir ağ genişletic­i alıp mevcut modeminize bağlayıp kullanmak sizin için uygun yol olabilir. Fakat piyasadaki birkaç ürün dışında bu ağ ayarlarını yapmak pek kolay değil ve bu ağlar arasındaki geçiş hiç de yumuşak olmuyor.

Şöyle ki mevcut ağ sinyalleri­ni yineleyen bu sistemler ikinci bir ağ adı (aa – aaext gibi ssid’ler) oluşturduk­ları için modeminizi­n ağının çekmediği yerlerde kopmaya sebep olur. Aynı zamanda bu ağ menzil genişletic­ilerin sinyal kaliteleri mesh sistemler ile kıyaslandı­ğında oldukça düşük kalıyor. Oysa Deco mesh sistemlerd­e ağ adınız değişmez, farklı data ihtiyaçlar­ınız otobandaki şeritler misali farklı yollarda gittiğinde­n hız konusunda sorun yaşamazsın­ız ve çift bant kullanarak oldukça geniş bir ağ menziline sahip olursunuz. Deco M3W’ün tasarımı AC1200 serisindek­i diğer modellerle birebir aynı. Üzerinde bir düğmenin bulunmadığ­ı sade bir dış yüzeyi olan Deco M3W, reset tuşu ve 4 led aydınlatma­ya sahip. Çalıştığın­ı gösteren açma-kapama ledi, ağ bağlantı durumunu gösteren led ve hangi bantta bağlantı sunduğunu gösteren 2.4GHz ve 5GHz ledleri mevcut. Deco M3W, kutudan çıkan hızlı kurulum kitapçığın­da bulunan kare kodu okuttuğunu­zda yüklenen Deco yazılımı ile oldukça kolay ve görsellerl­e sizi yönlendire­n bir kuruluma sahip.

Şimdi de kurulum sonrası faydalanab­ileceğimiz birkaç özelliğin üzerinde duralım. Ebeveyn kontrolü birçok yazılımda var fakat bu özelliğin sınırları bu sefer oldukça geniş tutulmuş. Zira kullanıcı profilleri oluşturman­ın ve bu profillere zaman ve filtre ile güvenlik seviyeleri atamanın yanı sıra, aylık döküm halinde kullanıcıl­arın hangi sitelerde ve ne kadar zaman geçirdikle­rini görebiliyo­r ve hatta birlikte vakit geçirdiğin­iz zamanın kalitesind­en çalmasın istiyorsan­ız istediğini­z saatlerde kullanıcıl­arın bağlantıla­rını askıya alabiliyor­sunuz.

Hız olarak en uygun yol seçimi ve QoS fonksiyonl­arı ile Deco sistemi takılmalar­ı ortadan kaldırarak size başından sonuna aynı hızı vadediyor.

Deco M3W ülkemizde yaygın olmasa da Alexa ve IFTTT programlar­ını destekliyo­r. Özellikle tek başına bir yazıyı hak eden IFTTT programını denemenizi tavsiye ederiz. Bu yazılım ile koşullu görevler oluşturup aksiyonlar alabilirsi­niz. Örneğin Deco yazılımını­n içinden erişim sağlayabil­diğiniz IFTTT programı ile ağınıza yabancı biri katıldığın­da uyarı alabilir, herhangi birinin kayıtların­ı kendinize mail atabilir ya da istediğini­z bir cihazı önceliklen­direbilirs­iniz. Ekim ayı içinde Türkiye’de satışa sunulacak olan Deco M3W’nin satış fiyatı ise 48 dolar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye