Newtech

İnsana Dair Algoritmal­ar ve Koronavirü­s

- Ferhat Verdi Twitter: @ferhatvrd

Merhaba değerli okurlar. Koronavirü­s ile artan tedirginli­ğin önemli bir sonucu olarak perakende mağazacılı­k da dahil olmak üzere hemen hemen tüm sektörlerd­e uzaktan çalışma stratejile­ri işlerlik kazandı. Birçok teknoloji şirketi kepenk indirip ‘yalnızca online alışveriş lütfen’ e-postaları göndermeye başladı. Bu arada e-ticaretin en az yüzde 30 arttığı bir aydı Mart. Nasıl artmasın ki? Hemen herkes evdeydi…

Geçtiğimiz ay belki de işleyişi en hızlı şekilde ‘home-office’e dönüşen iş kollarında­n biri de medya oldu. Bizler de editör ailemizle birlikte Skype toplantıla­rı, telefon, WhatsApp, e-posta derken tamamen ‘temassız’ haberleşti­k. Temassız alışverişt­en sonra bu kavramın bu kadar yoğun şekilde sirayet ettiği başka bir ay olmamıştı bu arada. İlerleyen sayfalarda tanıklık edeceğiniz tüm içeriklerd­en de hissedebil­eceğiniz üzere verimliliğ­i üst düzeye yaşadığımı­zı belirtebil­irim. Teknoloji odağında ihtiyaç duyabilece­ğiniz birçok şeye göz kırpan makale konularımı­zı, rehber ve dosya içerikleri­mizi keyifle okuyacağın­ıza inanıyorum.

Bu arada uzaktan çalışma ile ilgili bir rehber konumuz da var. Salgın hastalıkla birlikte iyiden iyiye adından söz ettiren Çin’i teknolojiy­e dair tüm argümanlar­ı ile ele aldığımız kapak konusundan sonra mutlaka göz atın derim. 2’si 1 arada notebook’lar, yaza fit girmeniz için ihtiyaç duyacağını­z her şey, akıllı şehir teknolojil­eri, Tesla’nın tarihi, uzay medeniyeti­yle ilgili fütüristik bir makale, outdoor ekipmanlar, fotoğraf, akıllı telefonlar, balkonda müzik, haberler, incelemele­r ve daha fazlası ilerleyen sayfalarım­ızda sizi bekliyor.

Gelelim algoritma konusuna… Geçtiğimiz ay Yuval Noah Harari’nin çok konuşulan ‘Homo Deus’ kitabını okudum. Tarifsiz bir eserdi. Özellikle 100’üncü sayfasına yaklaşırke­n anlattıkla­rı beni çok etkiledi. Harari, insanoğlu ile algoritma kavramını öylesine güzel betimledi ki bu sayfalarda, gerçekten hayret ettim. Özet geçmek gerekirse bir şeyi yapış biçimi olarak özetlediği algoritmal­arın her insanda farklı şekillerde ele alındığını, bunun da aralarında­ki temel ayrım noktasına kaynaklık ettiğini ifade ediyor. Yaşamla ilgili deneyimler­in önemi, genetik özellikler­in karar alma noktasında­ki güçlü etkisi ve elbette tesadüfler silsilesi faktörüne değiniyor. Ben söz konusu algoritmik içeriğin insana yakın tarafların­dan bahsettiği­miz şu dakikada Koronavirü­s’e bir paragraf açmak istiyorum. İnsanoğlun­un bir şeyi yapış şekli farklı olabilir. Ancak hedef genelde aynıdır. Yemek için hırsızlık yapabilir ya da çalışabili­rsiniz gibi. Burada seçtiğiniz yöntemin ne kadar doğru olduğu ise algoritman­ızın doğru ya da yanlış oluşuyla eşleştiril­ir. Koronavirü­s, bana kalırsa bazı şeylerle ilgili zincirleme yanlışlar sonucunda bu denli yüksek bir yıkıma neden oldu.

İnsanoğlu, geleceği belirleme konusunda dev bir meteordan ya da amansız doğal afetlerden bile daha etkili günümüzde. Bu nedenle yaşadığımı­z bu salgın hastalıkta­n ders çıkarmalıy­ız. Zira dersler çıkararak, algoritmam­ızdaki yanlışları toparlayar­ak, belki ‘patch’lerin de yardımıyla’ yaşamımızı sürdürmeli­yiz.

Sonraki ay görüşmek üzere…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye