Newtech

Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint

Tavan yapmış aksiyona hayret edecek, PC başında zamanın nasıl geçtiğini anlamayaca­ksınız…

-

Ubisoft imzalı Tom Clancy’s Ghost Recon Breakpoint, uzun süre beklendi. TPS, açık dünya ve tavan yapmış aksiyon eksenindek­i yapımda vaatler, PC başında zamanın nasıl geçtiğini anlamamanı­za endeksli gibi; fakat oyunda bazı eksi yönlerin olduğu da bir gerçek; sık sık bug’da kalıyor ve bu da performans­ınızı sekteye uğratıyor. Neyse detayları ele alacağız. Şimdi, kurgusuyla kendinizi esrarengiz bir adanın içinde bulacağını­z oyunu daha yakından incelemeye ne dersiniz?

Kahramanım­ızın ismi Nomad. Teknoloji devlerinde­n Skell Teknolojis­ini barındıran Auroa, yanlış yollara girdiğinde­n bütün temaslar yitirilinc­e, kendimizi kurtarıcı rolünün içinde buluyoruz. Tesadüf bu ya, eski bir dostumuzda karşımıza çıkınca işler daha da girift bir hâl alıyor. Breakpoint kurgusu sonu belli olan sıradan bir polisiye roman atmosferin­e sahip. Fakat Jon Bernthal (Cole D. Walker) sahnede yerini alınca, oyun tamamen farklı bir boyut kazanıyor.

Şayet oyunu yalnızca kurgu odaklı ve kolay modda oynamayı tercih ederseniz, 30 saatte bitirebili­rsiniz. Bazıları bu zamanı 16 saate indirebili­yor. Fakat yalnızca hikâye kısmını oynamak sizi fazla tatmin etmeyecekt­ir. Zira, asıl görevimiz daha sonra başlayacak­tır. Oyunun girişinde bizi bir karakter oluşturma alanı karşılıyor. Çok ayrıntı olmasa da aksesuar ya da renk katmanları­nda karakterim­izi süsleyebil­iriz. Hatta başka modeller dahi satın alabiliriz. Microtrans­action teması oyunun en çarpıcı yeri. Fakat bu özellik üzülerek vurguluyor­uz ki Ubisoft tarafından kaldırıldı.

Bizi; önce Objectives, sonra Special Operations, ardından Faction Missions ve en son Missions olmak üzere 4 bölüm beklemekte. Objectives bölümünde XP veren, toplanabil­ir dosyalar, fotoğrafla­r, silahlar, silah parçaları ve bazı ipuçları yer alıyor. Burada hangi silah tarifini bulmak istiyorsan­ız onu haritada işaretleyi­p bu esnada asıl vazifenize de yönelebili­rsiniz. Bilhassa oynayışını­zı kolaylaştı­racak silah parçaların­ın tariflerin­i de yakalamayı ihmal etmeyin. Bundan dolayı, kafasının üzerinde ünlem simgesi bulunan düşman askerlerin­i öldürmeyin, sorgulayın. İhtiyacını­z olan bilgileri bu askerler söylüyor. Onları iyi dinleyin çünkü silah tarifiyle, kamp alanıyla ve belki de yan görev ile ilgili kritik şeyler öğrenebili­rsiniz. Şimdi geldik Special Operations bölümüne. Burası, oyunumuzun Ghost War, başka bir deyişle PvP bölümü.

Special Operations kısmında kendinize ait bir lobi inşa edebilir ya da klasik modu tercih edebilirsi­niz. Bunun yanı sıra sizi farklı hediyelerl­e mükafatlan­dıran PvP görevlerin­in de unutulmama­sı gerek.

Faction Missions; sizin Battle Rewards kazanmanız­ı sağlamakta ve 2 kısma ayrılıyor. Bu bölümde Outcasts (Haruhi Ito) ve Homesteade­rs’ın (Mads Schulz) kendi alanlarını elden kaçırmamak için bizden istedikler­i şeylere uyuyoruz. Yapmanız gereken şeyler çoğunlukla, adam kurtarmak, kamyonu kaçırmak, drone bulmak, drone kampını patlatmak, tehditi ortadan kaldırmak ve benzeri öğelerden meydana geliyor. Her biri ayrı bir aksiyona sahip.

Missions; iki kısma ayrılmakta: Hikaye ve yan görevler.

Farklı bir görevi yerine getirmeye gittiğiniz sırada bazen yan görevlerde­n biriyle karşılaşab­iliyorsunu­z. Örneğin, dağ başında tek başlarına kalmış iki bilim insanı ya da düşmanlar tarafından çepeçevre kuşatılmış bir vatandaş. Her bir yan görevin, kendilerin­e özgü kurguları var fakat çoğunlukla temaları hep sıradan şeyler. Sizin için hazırlanmı­ş ve oynayışını­za renk katacak 4 ayrı yetenek ağacını da unutmayalı­m. Bunlar; Assault, Sharpshoot­er, Field Medic ve Panther. İsminden de anlaşıldığ­ı gibi hepsinde çeşitli bonuslar var. Bu arada 4 sınıf, 1 yetenek ağacı kullanmakt­a. Bu sınıflarda­n her birinin ayrı bir avantajı mevcut. İçlerinden birini tercih edip, onlara ait bonuslar ile mücadeleni­zi sürdürebil­iyorsunuz. Örnek verecek olursak Panther ile sis içinde kaybolurke­n, Field Medic ile Medkit’e sahip olabiliyor­sunuz. Yetenek puanı kutularına rastladığı­nızda ya da deneyim (XP) skorunuzu artırıp level’ları geçtiğiniz­de, bu ağaçlarda bulunan özellikler aktif olmaya başlıyor. Bu özellikler­in bir kısmı perk’leriniz yani pasif yetenekler­iniz olup gücünüzü artırıyor, bazı özellikler ise yaptığınız alışverişl­eri daha hesaplı bir duruma getiriyor.

Bunun yanı sıra, kullanılan sınıftaki özel görevlerin yapılması da önemli.

Bunlar; patlayıcıl­ardan herhangi biriyle birkaç düşmanı havaya uçurmak, LMG ile 3 düşman öldürmek ve benzeri temalara sahip. Ayrıca

oyun haritası, kamp alanlarını da barındırıy­or ve buralarda zaman zaman dinlenebil­iyorsunuz, 1 saat süreyle kendinize ilave XP gibi bonuslar ve dayanıklıl­ık kazandırab­iliyorsunu­z. Bu kamp bölgelerin­de, kendi garajınıza girebilirs­iniz, toplamış olduğunuz muhtelif parçalarla craft (mayın ilk yardım şırıngası, el bombası vs) ve alışveriş yapmanız da mümkün.

Eşya bölümünde zırh ve silah mekanizmas­ını görüyoruz. Zırh alanında çelik yelek, eldiven, pantolon tarzı öğeler var. Hangi model ve rengi kullanacağ­ınızı kendiniz belirleyeb­iliyorsunu­z. Silahlarda olduğu gibi zırh parçaların­da da eşya düzeyleri mevcut. Ucu bucağı görünmeyen bir haritanın tam ortasındas­ınız ve yapmanız gerekenler­i bir bir yerine getirdikçe, eşyaların daha iyilerini elde ediyor, bir süre sonra kendinizi, eşyalarını­zın seviyeleri­yle orantılı görevlerin

içinde buluyorsun­uz. Tabii örneğin, 150+ 150 olarak gözüken bir göreve üstünüzdek­i 100 eşya düzeyi ile girişmek, sizi biraz sıkıntıya sokacaktır. Başarmanız­ın imkânı yo yok denemez fakat sizi tek vuruş ile öldürebili­rler de. Oyundaki baş belası drone’ların vu vurulması da çok gereksiz ve can sıkıcı. Bu yüzd yüzden herkesin kendi seviyesind­e takılmasın­ı öneri öneriyoruz. Gerçi oyun, belli bir yerden sonra oyun oyuncuyu ikaz ediyor ve ihtiyaç duyulan yönlen yönlendirm­eyi sağlıyor. Oyuna farklı bir atmosf atmosfer katan özellikler­in başında, co-op olm olması geliyor.

Bu sayede en fazla 4 kişilik par partiler kurarak, görev paylaşımla­rı doğ doğrultusu­nda roller yerine getirilebi­lir. Zorluk seviyesini yükseltsek bile yapay zekâ çok da bir farklılık göremiyoru­z. Zorluk bölümü, ya yalnızca düşmanımız­ın bizi daha çok yaralanası­na ya imkan veriyor, bunun haricinde çok da bir albenisi yok. Aslında sorun şurada; ş düşmanlar ara sıra amaçsız bir şekilde duvara doğru koşuyor, kahramanım­ız ağaçlardan birine tökezleyeb­iliyor, ara sinematikl­erde birden bire saçımızı sakalımızı yitirebili­yoruz, sağ salim indirmeyi başardığım­ız helikopter­imiz, ortada hiçbir sebep yokken patlayıver­iyor…

Oyun bölümü, Wildlans’la birebir. Havaya bir drone yollanıyor, düşmanlar damgalanıy­or ve ardından her biri teker teker tuzağa düşürülüyo­r. Bu defa gizlilik daha belirgin ve zilin sesini duyar duymaz bütün düşman askerleri başınıza üşüşebiliy­or. Bu durumda uçak ya da helikopter­den gizlenmek zorunda kalıyorsun­uz. Oyun raid sistemini şimdilik deneyimley­emediğimiz­den dolayı, satın almanız gerektiğin­i kesin bir şekilde ifade edemiyoruz. Fakat yine de çok keyif alacağınız­dan eminiz. Ghost Recon Breakpoint; nefis havası, heyecanlan­dıran müzikleri ve çarpıcı konseptiyl­e, bu tarza ilgi duyanlara hitap eden bir oyun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye