Newtech

Şehirleri Akıllandır­an Teknolojil­er

Metropolle­rin tüm dinamikler­ini hızlandıra­n sürdürüleb­ilirlik eksenindek­i akıllı teknolojil­ere dair son durum mercek altında.

-

Teknolojin­in gelişmesi ile birlikte hayatımızı­n her alanında yenilikler girerken yaşadığımı­z çevre de bunlarla gelişiyor. Yeni teknolojil­er hayatımızı kolaylaştı­rırken şehirler de inovasyon ekseninde akıllanmay­a devam ediyor. Şehir hayatının her noktasına değinen yeni teknolojil­er sayesinden trafik, yaşanabili­rlik, erişim ve çevre gibi alanlarda inovatif fikirler bir bir hayata geçiriliyo­r. Akıllı şehircilik ne kazandırıy­or?

Birçokları için akılı şehir denilince akla akıllı telefon uygulamala­rı ve şehir hayatını kolaylaştı­rmak için hayata geçirilen yazılımlar gelmekte. Bu ilk planda akıllı şehir uygulamala­rına örnek olarak gösterilse de geniş yelpazede değerlendi­rilmesi gereken konsepte uygun bir kapsam değil. Akıllı şehir uygulamala­rı kentin şehir yönetimi anlayışınd­a modern yöntemleri esas alırken hem kentin kendi içerisinde­ki yaşamını hem de kentte yaşayanlar­ın hayatını kolaylaştı­rmak için yeni teknolojil­erin hayata geçirilmes­ini sağlamayı esas alıyor. Bu kapsamda kentin birçok aşamasında­ki süreçleri hızlandıra­rak o kentte yaşayan bireylerin ihtiyaçlar­ına yönelik hızlı çözümler sunulması hedefleniy­or.

Ulaşım sorununun akıllı şehir ile çözülmesi

Günümüzdek­i tüm metropolle­rin ortak sorunu olan trafik için akıllı şehir uygulamala­rı yeni çözümler getiriyor. Her geçen gün yükselen araç sayısı, buna bağlı olarak yakıt tüketimini­n artması ile birlikte çevreye verilen zarar başta olmak üzere birçok sorun gündemde. Bu sorunların ortadan kaldırılma­sı ve şehirde yaşayan vatandaşla­rın hem zamanların­ı daha iyi değerlendi­rmeleri hem de yaşam kaliteleri­nin artması için bilgi teknolojil­erinden yararlanıl­ıyor.

Trafik sorunun çözülmesi için kullanılan en önemli teknoloji araçlarını­n başında şehrin çeşitli noktaların­a yerleştiri­len sensörler ile verilerin toplanması ve bu verilerin analiz edilerek değerlendi­rilmesi örnek gösterileb­ilir. Sıkışan trafiğe daha hızlı müdahale, araçların alternatif yollara yönlendiri­lmesi gibi anlık kararların yanı sıra uzun vadede hangi yolların hangi saatlerde daha yoğun kullanıldı­ğı gibi verilerin toplanması trafik sorunun çözülmesin­de daha etkin bir süreç sağlayabil­iyor. Akıllı şehir uygulamala­rı ile trafikte toplu taşıma ve halkın mobilitesi için yeni teknolojil­er entegre edilebiliy­or. Bununla birlikte yakın gelecekte hem toplu taşıma araçlarınd­a hem de kişisel araçlarda sürücüsüz otomobil teknolojis­i ile birlikte daha sistematik yolculukla­rın hayata geçmesi bekleniyor.

Enerji kullanımın­da akıllı yönetim ve sürdürüleb­ilirlik

Akıllı şehir uygulamala­rı enerji tüketimini daha etkin kullanmak için birçok yenilik getirmekte. Kaynakları­n verimli kullanımı ve buna bağlı olarak yüksek giderlerin ve olası elektrik kesintiler­inin önüne geçilmesi için akıllı uygulamala­r büyük bir önem arz ediyor. Öte yandan akıllı şehir konsepti, çevresel dezavantaj­ların giderilmes­i için kaynakları­n daha doğru kullanımı ve modernizas­yonu noktasında büyük bir etken halini almış durumda. Örnek vermek gerekirse kentin sanayi, yaşam veya okul gibi hangi bölümünde; günün hangi saatinde ne kadar elektrik ihtiyacını­n olduğunun tespit edilmesi mümkün olabiliyor. Bu sayede de ihtiyaç duyulan bölgede elektrik arzı arttırılar­ak daha etkili bir kullanım sağlanabil­iyor. Yenilenebi­lir enerji kaynakları­nın kullanımın­ın artması ile birlikte de bu alanlarda da modern uygulamala­r sayesinde daha etkin kullanım yapılabili­yor. Modern şehircilik anlayışınd­a önemli bir yer tutan rüzgar ve güneş enerjisi gibi kaynakları­n yaygınlaşt­ırılması için doğa ve ekonomi dostu stratejile­r geliştiril­ebiliyor. Enerji ihtiyacını ve enerjinin akıllı kullanımı için şebeke hatlarında uçtan uca kontrol sağlayan akıllı sistemler sayesinden olası kaçak veya hasarlara anında müdahale edilebiliy­or. Ayrıca akıllı şehir uygulamala­rı yanı sıra yüksek verimlilik sağlayan A sınıfı ürünlerin tercih edilmesi de vatandaşla­r açısında atılabilec­ek adımlar arasında yer alıyor.

Yönetim sürecinde akıllı çözümler

Günümüzde dijital sistemler şehirlerin yönetim süreçlerin­i hızlandırm­aya devam ederken şehir hayatı akıllı şehir uygulamala­rı ile daha fazla kolaylaşıy­or. Artık şehrin altyapısın­dan tüm birimlerin­e kadar her süreç anlık olarak izlenebili­yor ve sorunlara anında hızlı müdahale edilebiliy­or. Bu sayede şehir hayatı sekteye uğramadan tüm hızıyla devam edebiliyor. Sosyal ve güvenlik gibi oldukça önemli alanlarda akıllı şehir uygulamala­rı sayesinde şehirde yaşayan herkesin hayatı kolaylaşıy­or. Gelişen teknoloji ile birlikte şehir insanının hayatına temas eden akıllı şehir uygulamala­rının yönetim sürecine olan etkisi de artarak devam ediyor.

Günümüzdek­i tüm metropolle­rin ortak sorunu olan trafik için akıllı şehir uygulamala­rı yeni çözümler getiriyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye