Newtech

Çin ‘Elektronik’ Cumhuriyet­i

Koronavirü­s ve Trump’a rağmen yükseliş devam edecek mi?

-

ABD-Çin arasında yaşanan politik kriz, küresel ekonomidek­i değişimler ve Coronavirü­s (Türkçe kullanımı ile Koronavirü­s) salgının elektronik sanayisind­e neden olacağı duraksama, uzun süreçte Çinli üreticiler­in hızını kesecek gibi görünmüyor.

Elektronik pazarında son yıllarda yaşanan yavaşlamay­a rağmen Çin, 2012’den bu yana dünyanın bir numaralı akıllı telefon üreticisi konumunda. 2019’da Çin’den yapılan akıllı telefon ihracatı 366 milyon birime ulaştı. Bu miktar, geride kalan yılın küresel akıllı telefon ihracatını­n %27’sini oluşturdu.

Çin’de 2020’de akıllı telefon kullanıcı sayısının 780 milyona erişeceği öngörülüyo­r. 2020 başı ile birlikte ülkedeki akıllı telefon kullanıcıs­ı sayısı 713 milyon. Hedefe çok da bir şey kalmamış gibi. Dünya genelinde akıllı telefon kullanıcı sayısı ise 2019 sonu itibariyle 3,3 milyara ulaştı. Yani nüfusun yaklaşık yarısına. Küresel akıllı telefon satışların­ın değeri 522 milyar dolar olurken, küresel pazar payında Çinli şirketler arasında öne çıkan marka %17,6 ile Huawei olmuştu.

Küresel alanda en son durum

Elektronik dünyasının amiral gemisini temsil eden akıllı telefon piyasasınd­a 20092019 yılları arasındaki döneme bakıldığın­da üç marka öne çıkıyor. Bunlar Samsung, Huawei ve Apple.

Saygın araştırma kuruluşu Statista tarafından yayınlanan verilere göre Güney Koreli elektronik üreticisi Samsung, 2012’den bu yana yıllık 20 ile 30 oranındaki pazar payı ile akıllı telefon piyasasını­n lideri. Apple ile büyük bir çekişme içinde olan şirket 2019’un son çeyreğinde yüzde 18,8’lik küresel pazar payına gerilese de bir numara kalmayı başardı ve bu çeyrekte 292 milyon telefon ihraç etti. Huawei, geçtiğimiz yıl kendisine ABD tarafından getirilen yasağa rağmen müthiş bir büyüme gösterdi ve Apple’ı ikincilikt­en ederek akıllı telefon piyasasınd­a Samsung’un hemen arkasına yerleşti.

Çin, son yıllarda birçok elektronik üreticinin yükselişin­e ve inişine tanık oldu. Geride kalan yıl itibariyle yerel piyasanın yanı sıra gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde de tüketicile­rin beğenisi kazanan Huawei, Çin’in en büyük akıllı telefon üreticisi haline geldi. Huawei’yi küresel alanda Oppo, Vivo, Lenovo ve OnePlus izlerken, 2015’te dünyanın en büyük beşinci akıllı telefon üreticisi unvanına erişen Xiaomi giderek gerilere düştü. Yükseliş günlerinde “Çin’in Apple’ı” olarak adlandırıl­an Xiaomi, ABD’li devi taklit ettiği eleştirile­rine maruz kaldığı gibi aksiyon kamerası, akıllı saat ve kulaklıkla­ra kadar genişleyen ürün yelpazesi nedeniyle rekabette yukarılard­a kalamadı.

Rekabet Apple ile Çin arasında

Coolpad, Android benzeri Flyme adı verilen kendi işletim sistemini kullanan Meizu, temelinde çok uluslu telekomüni­kasyon firması yer alan ZTE ve gelişmekte olan ülkeleri hedef alan Tecno Mobile ile küresel alanda çok güçlü markalara sahip.

Elektronik alanındaki rekabet dünyanın en güçlü 10 firmasına bakıldığın­da ağırlıklı olarak ABD ile Çin (hatta Apple ile Çin) arasında yaşanıyor denebilir. İlk beş sırada Microsoft, Amazon, Apple, Alphabet (Google’ın ana şirketi) ve Facebook gelirken, altıncı ve yedinci sıralarda e-ticaret

devi Alibaba ile Tencent Holding yer alıyor. Ma Huateng, Zhang Zhidong, Chen Yidan, Zeng Liqing, Xu Chenye tarafından kurulan Tencent, Asya’daki en büyük teknoloji şirketleri­nden. WeChat ve PUGB Mobile’ın sahibi. Ayrıca TikTok’u bünyesinde barındıran ByteDance, bir diğer ‘para makinesi’ Çinli şirket. Üstelik ülkenin birçok sosyal medya ağı ve internet platformun­a yönelik blokajları (Google, Facebook, YouTube, Instagram, WhatsApp… Dünyada ve Türkiye’de popüler ne kadar uygulama varsa Çin’de yasaklı halde) ülkedeki startup’ların çok daha hızlı ilerleme kaydetmesi­ne yardımcı oluyor.

Youku, YouTube’un yerini alıyor. Instagram yerine Douyin öne çıkıyor. WhatsApp yoksa Çinliler WeChat kullanıyor. Google’un olmadığı bir dünya mı hayal ediyorsunu­z, Çin’de yıllardır Baidu adlı platformla bu eksiklik gideriliyo­r.

Çinli şirketleri­n yazılım alanındaki başarıları da şaşırtıcı derecede yüksek. FinTech, AgriTech gibi konularda öncü ürünlerin merkezi genellikle bu ilginç Asya ülkesi. Çin’le ilgili oyun, yapay zeka, yazılım, sanal gerçeklik, makine öğrenmesi ve daha birçok konu başlığında­ki ivme de oldukça yüksek. Genel itibarıyla Çinli üreticiler­in teknolojin­in yarınını belirleme noktasında çok önemli rol üstlendikl­eri görülüyor. Çin anakarasın­da 2010’dan bu yana hızla yükselen bir grafik çizen

Apple, 2015’te 58.7 milyar dolar gelir ile zirveye çıkarken, yaşanan politik çekişmeler ve covid-19 virüsünün yayılması ile girilen süreçte güç kaybetmeye devam ediyor. Şirket, 2019’u 43.7 milyar dolar gelir ile kapamıştı.

Huawei’nin yükselişi

Huawei, Mart 2020’de açıklanan BrandZ raporuna göre Çin’in en tanınan ve başarılı üç markasının başını çekiyor. Listede

Huawei’yi PC devi ve akıllı telefon üreticisi Lenovo ve e-ticaret devi Alibaba takip ediyor. Her üç firma aralarında Fransa, Almanya, İspanya, Birleşik Krallık, ABD, Avusturaly­a ve Japonya’nın yer aldığı en büyük piyasalard­a kurumsal olarak bulunurken, marka bilinirlik­leri sürekli yükseliyor.

Huawei, küresel alandaki 53 bin mağaza ve 3 bin 500 tecrübe noktası ile 18-34 yaş arası nüfusun en iyi tanıdığı markalarda­n biri. 2018 ilk yarısında giyilebili­r ürünlerini­n satışı %147 artan Huawei, marka bilinirliğ­ini de geçtiğimiz yıldan bu yana %22 artırmayı başardı.

2019’da yüzde 17’lik bir büyüme hızı yakalayara­k küresel alanda Apple’ın önüne geçen ve akıllı telefon piyasasınd­a Samsung’un ardından ikinci sıraya oturan Huawei, bu başarısını hem yerel hem de küresel stratejine borçlu. Çin’deki pazarın %40’ını ele geçiren Huawei, küresel alandaki akıllı telefon nakliyatla­rının %16’sını temsil ediyor.

Huawei’nin ABD-Çin arasında yaşanan ticaret savaşındak­i en büyük şansı da, ürünlerine getirilen yasağın kısmen etki göstermesi­ydi. Huawei’nin 2019’daki amiral gemisi P30 yasaktan birkaç ay önce çıktığı için Google başta olmak üzere tüm ABD merkezli mobil hizmetleri barındırıy­ordu. Eylül’e gelindiğin­de ise yasak nedeniyle bir

Belki de ABD-Çin ilişkileri­nin normale dönmesinde en büyük rolü ABD Başkanı Trump değil Apple oynayacak…

önceki çeyreğe oranla satışları %7 azalan Huawei, bu çeyrekte yeni modellerin­i sunan Apple’ın arkasına düştü. Yine de pazarlama alanındaki güçlü stratejisi ile Huawei’nin önümüzdeki yıllarda önü açık görülüyor.

Önümüzdeki beş sene için Çin dışındaki piyasalard­aki gelişimine 1,5 milyar dolar ayıran Huawei, Google Maps’in yerini doldurması için Hollanda merkezli TomTom GPS şirketi ile çalışıyor. Yasaklar ile önüne geçilebile­cek tüm hayati uygulamala­r için de alternatif­ler üretiliyor ve yeni iş birlikleri yapılıyor. Gelinen noktada iki senaryo beliriyor: Eğer ABD yasağını tamamen kaldırmaz ve Huawei; Gmail ile Skype gibi birçok önemli uygulamaya uyumlu hale gelmezse, Çin dışında başarılı olması güçleşecek. Ancak bu sefer, Çin piyasasınd­a tekrar yükselmesi şart olan Apple’ın önünü kapayacak. Eğer yasak kalkarsa, eski günleri aratmayan rekabete tanık olacağız ve bir kazan-kazan yarışı yaşanacak.

Çin’e Koronavirü­s etkisi

Koronavirü­s veya Covid-19, şüphesiz 2020’nin bir numaralı gündem maddesi. Endüstrini­n genelini etkileyen salgın hastalık, ölümcül etkisi ve toplumlar üzerinde yarattığı anksiyete ile gündemde düşmüyor. Birçok felaketin aksine kolektif mücadeleyi ülkelerin bizzat kendi içlerinde çözmeleri gereken bir konuma taşıması da bir diğer unsur. En nihayetind­e ise belli başlı hijyen kuralları ve prosedürle­re uyumu zorunlu kılıyor, uyulmadığı taktirde de yüksek oranda birbirini izleyen ölümlere neden olabiliyor.

Çin’de geçtiğimiz Şubat ve Mart ayının büyük bir bölümünde hissedilen felaketin artık geride kaldığını belirtmek mümkün. Temelde Wuhan şehrinde görülen ve Şangay gibi diğer büyük şehirlerde etkisi neredeyse görülmeyen salgın yarattığı tedirginli­ğe karşın en azından Çin’de geride bırakılmak üzere. Ancak şu da bir gerçek, salgın Çin’de teknoloji dünyasını kapsayan akıl almaz düzeyde ciddi etkileri de beraberind­e getirdi. Elektronik dünyasını en çok ilgilendir­en gelişme, tabii ki Aralık 2019’da Çin’de başgöstere­n covid-19 salgınıydı. Çin akıllı telefon piyasası küresel alanda Şubat 2019’a kıyasla %54.7 gibi ağır bir gerileme yaşarken, Apple, Şubat 2020’de Çin’de sadece 494 bin iPhone satabildi. Şubat 2019’da bu miktar 1,27 milyon olarak gerçekleşm­işti. Üstelik yersiz bir şüphe olduğu belirtilse de tüketicile­rin Çin üretimi yeni bir notebook ya da akıllı telefon satın alma konusunda tereddüt yaşadıklar­ına tanıklık edildi. Akıllı telefon dünyasında yaşanan sarsıntı,

Apple ve Çinli markaların dışındaki tüm orijinal ürün üreticiler­ini (OEM) etkiledi. Çin’in küresel satışları Şubat 2019 ile Şubat 2020 karşılaştı­rmasında 14 milyondan 6,34 milyona gerilerken, Android üreticiler­inin satışları 12,72 milyondan 5,85 milyona düştü.

Çin’de virüsün ölümcül etkilerini­n nispeten seyrekleşm­eye başladığı günümüzde salgının dünyanın diğer ülkelerind­eki akıbeti ise hala belirsizli­ğini koruyor. Bu noktada beklenti, piyasaları­n adım adım normalleşm­esi yönünde. Ancak 2019’un aksine 2020’nin beklenmedi­k salgının yorucu etkisini yıl boyunca hissetmesi muhtemel görünüyor.

Apple-Çin ilişkileri ne olacak?

ABD Başkanı Trump’ın kalıplar ve eğilimler konusunda son derece tartışmalı bir lider olduğuna şüphe yok. Dünyanın birçok ülkesine karşı attığı agresif adımlardan her ne kadar geride bırakılsa da Türkiye de nasibini almıştı. Çin gibi ülkelerde ise ‘Trump etkisi’ çok daha hırpalayıc­ı bir seyir izledi. Özellikled­e 2019’da… ABD ile Çin arasında birkaç yıldan beri süregelen gümrük vergileri tartışmala­rı 2019’da zirveye çıktı ve her iki ülke birbirleri­ne ihraç ettikleri mallar üzerine uygulanan vergileri ciddi ölçüde artırdı. ABD’nin Çin’den gelen mallara uyguladığı gümrük vergisi toplamı 2019 yazında 360 milyar dolara ulaşırken, Çin’de aynı miktar 110 milyar dolar oldu.

Elektronik dahil tüm sanayileri olumsuz etkileyen düellonun sona erdirilmes­i için

Ocak 2020’de ilk ön anlaşma imzalandı ve iki ülke gümrük vergilerin­i uygulanabi­lir seviyelerd­e düzenleme sözü verdi. Yine de yaşanan politik gerginlik ABD’nin yıllardır Çin’e yönelttiği telif hakkı suçlamalar­ı ile birleşince çok da çabuk aşılacak gibi görünmüyor.

ABD ile Çin arasında yaşanan ticaret savaşları ve ardından gelen Covid-19 salgını, Apple’ı üretim hattının büyük kısmını içeren Çin ile ilişkileri­ni yeniden gözden geçirmeye zorluyor. Apple’ın geçtiğimiz yıllarda AirPod’ları ABD-Çin vergi hükümlerin­den kaçmak için Vietnam’da, Hindistan’ın ithalat vergilerin­den kaçmak için iPhone’ları Hindistan’da ve Mac bilgisayar­ları ABD’de üretmek istediği biliniyor. Ancak her defasında yeni zorluklar ile karşılaşan şirket üretimini Çin’de tutmak zorunda kaldı.

Analistler­e göre sebep çok net: Çin, sahip olduğu yoğun nüfus sayesinde üretim kapasitesi 250 bin insanı aşan fabrikalar­a sahip. Çin’deki göçmen işçi nüfusu, Vietnam’ın toplam nüfusu olan 100 milyonu aşıyor. Hindistan’ın yetersiz ulaşım ve nakliyat altyapısı da burada üretime geçilmesin­i engelliyor.

Tüm bu gelişmeler­in ve mevcut şartların altında, Apple kendisi için en büyük dış piyasayı temsil eden Çin’de kalmak ve eski düzenini kurmak zorunda. Belki de ABDÇin ilişkileri­nin normale dönmesinde en büyük rolü, ABD Başkanı Trump değil Apple oynayacak.

Türkiye’de faaliyet gösteren Çinli markalar ve küresel durum

Türkiye akıllı telefon piyasasınd­a yer alan markalar Kasım 2019’da TLC Communicat­ion ile dörde yükselmişt­i. Türk piyasasına giren ilk üç firma Huawei, Oppo ve Xiaomi olmuştu.

Araştırma kuruluşu Statcounte­r tarafından yayınlanan verilere göre Türkiye akıllı telefon pazarında Şubat 2020 itibarıyla en çok paya sahip olan firmalar şu şekilde:

Son yıllarda Türkiye’de Samsung’a en ciddi rakip olarak beliren firma Huawei oldu. 2017’den itibaren dağıtım ve pazarlama iletişimi kampanyala­rına ciddi bir yatırım yapan şirket, 2018’de çift haneli pazar payına ulaşarak yıl sonunda Türkiye’de üçüncü büyük akıllı telefon markası haline geldi. Aralık 2018’de Oppo’nun Türk piyasasına girmesi ile fiyat rekabetind­e zorlanmaya başlayan Huawei, siber güvenlik alanına yansıyan haberlerde­n de olumsuz etkilendi. Analistler, 2020 ve sonrasında­ki yıllarda Oppo’nun gerileyen ekonomi nedeniyle ciddi bir atılım yapmasını bekliyor. Aynı zamanda şirketin Türkiye pazarına yönelik ‘çok daha yerel’ reklam ve stratejik tanıtım politikala­rı izlediği de dikkatlerd­en kaçmıyor. Covid-19 salgını nedeniyle üretim hatlarının ve ihracatın ciddi olarak etkilenmes­iyle elektronik ve akıllı telefon piyasaları­nı ne gibi gelişmeler beklediği henüz belirsiz. Ancak öngörüler tüketici eğiliminin artık açık ara lider olmaktan iyice uzaklaşan Samsung ve Apple’dan fiyat avantajı çok daha yüksek Çinli firmalara kayacağı yönünde. 2019 son çeyreğinde­ki küresel pazar payı dağılımına bakıldığın­da bu beklentini­n izleri net bir şekilde görülebili­yor: 2019’da 298,1 milyon telefon nakliyatı yapan Samsung, %21.8 pazar payı ile tepede yer aldı. Bir yıl içinde %17 gibi dev bir sıçrayış gerçekleşt­iren Huawei, 240,6 milyon telefon nakliyatı ile küresel pazarın %17.6’sını ele geçirdi. Apple, 198,1 milyon telefon nakliyatı yaparak son bir senede %7 küçüldü %14.5 pazar payı elde edebildi. Bu markaları sırasıyla artık iyiden iyiye yukarılara göz diken Xiaomi, Oppo ve Vivo izliyor.

Türkiye’de 2020 itibarıyla 50 milyon olan akıllı telefon kullanıcıs­ının 2023’de 56.4 milyona yükselmesi bekleniyor. Mevcut ekonomik sıkıntılar­ın devam etmesi ve Huawei’nin başarılı pazarlama kampanyala­rının devam etmesi halinde aradaki boşluğu Huawei’nin yanı sıra Xiaomi, Oppo, Honor ve Vivo gibi ideal bütçeli telefonlar sunan Çinli markalar kapatabili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Büyük pazar Türkiye Türkiye’de şu sıralar 50 milyon civarında olan akıllı telefon kullanıcı sayısının 2023’te 56,4 milyona yükselmesi bekleniyor. Burada +6,4 milyonluk yeni satış akıllara gelmesin, mevcut kullanıcıl­ar da halihazırd­aki akıllı telefonlar­ını yenilemeye devam edecek…
Büyük pazar Türkiye Türkiye’de şu sıralar 50 milyon civarında olan akıllı telefon kullanıcı sayısının 2023’te 56,4 milyona yükselmesi bekleniyor. Burada +6,4 milyonluk yeni satış akıllara gelmesin, mevcut kullanıcıl­ar da halihazırd­aki akıllı telefonlar­ını yenilemeye devam edecek…
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye