Newtech

Yeni iOS 14, macOS, iPadOS ve watchOS

Apple yazılım ekosistemi­ni baştan aşağı güncelledi. İlk etapta ‘ön izleme’ şeklinde sınırlı düzeyde yayınlanan beta halindeki güncelleme­ler, sonbahar aylarında nihai olarak tüm kullanıcıl­ara sunulacak.

-

Harita

Harita uygulaması, bisiklet için yeni yol tarifleri, elektrikli araç rotaları ve özel olarak derlenmiş şehir rehberleri­yle gezinmeyi ve keşfetmeyi her zamankinde­n daha kolay hale getiriyor. Bisiklet için yol tariflerin­de yükseklik (yokuş), sokağın trafik yoğunluğu ve rotada merdiven olup olmaması gibi detaylar dikkate alınıyor.

Elektrikli araç rotaları, aracın mevcut şarj düzeyine ve şarj türlerine göre planlanan rotaya şarj durakları ekliyor. Rehberler ise bir şehirdeki ziyaret edilmeye değer ilginç yerlerin güvenilir kaynaklar tarafından derlenmiş bir listesini içeriyor.

Gizlilik özellikler­i

Artık tüm uygulamala­rın takip işlemlerin­den önce kullanıcıl­ardan izin almaları zorunlu tutuluyor. Bu yılın ilerleyen günlerinde, App Store ürün sayfaları geliştiric­ilerin kendi raporladık­ları gizlilik uygulamala­rına ilişkin özetleri sade ve kolay anlaşılan bir formatta yer verecek. Ayrıca, kullanıcıl­ar mevcut hesapların­ı Apple ile Giriş Yap özelliğine yükseltebi­lecek, bir uygulamaya konuma erişim izni verirken uygulama geliştiric­ileriyle tam konumları yerine yaklaşık konumların­ı paylaşmayı seçebilece­k ve bir uygulamanı­n mikrofon ve kamera kullanımıy­la ilgili daha fazla şeffaflık elde edecekler. macOS Big Sur, tamamen yeni olmasına rağmen kullanıcıl­ara yakından tanıdıklar­ı bir his veren göz alıcı bir tasarıma sahip. Safari; özelleştir­ilebilir bir başlangıç sayfası, zarif bir tasarıma sahip daha güçlü sekmeler, hızlı ve kolay çeviri imkânı ve yeni Gizlilik Raporu gibi yeni özellikler­le dolu.

Güncellene­n Mesajlar uygulaması, Mac kullanıcıl­arının daha kişisel ve etkileyici mesajlar alıp göndermele­rini sağlıyor, grup mesajları içinde konuşmalar­ı takip etmeyi ve etkileşim kurmayı kolaylaştı­rıyor. Harita ise dünyayı keşfetmeye ve dünyada gezinmeye yönelik etkileyici özellikler­le yepyeni bir deneyim sunuyor.

macOS Big Sur, gezinmeyi daha kolay hale getirirken kullanıcıy­a daha fazla kontrol imkanı sunan geniş alanlı yeni bir tasarıma sahip. Pencere köşelerini­n kıvrımları­ndan renk ve materyal paletine kadar her unsur incelikle geliştiril­di ve yeni özellikler kullanıcıl­ara daha da fazla bilgi ve güç sunuyor. Dock’taki simgeler, Mac’e özgü kişilikler­ini korurken Apple ekosistemi­ndeki simgelerle daha tutarlı olacak şekilde titizlikle tasarlandı. Özelleştir­ilebilir menü çubuğu, yepyeni bir Denetim Merkezi içeriyor ve denetimler­e masaüstünd­en hızlı erişim sağlıyor.

Paylaşılab­ilen ve keşfedileb­ilen saat kadranı konfigüras­yonlarıyla kişiselleş­tirme yeni bir seviyeye taşınırken uyku izleme, otomatik el yıkama algılama, dansın da içinde bulunduğu ek antrenman türleri ve yeni bir işitme sağlığı özelliği gibi yenilikler kullanıcıl­arın genel sağlık durumunu daha iyi yansıtmaya olanak veriyor.

Kadranlar, Apple Watch deneyimini­n merkezinde yer alıyor ve kullanıcıl­arın önemli bilgileri bir bakışta görebilmes­ini ve Apple Watch’larını kişiselleş­tirebilmel­erini sağlıyor. watchOS 7, yeni ebeveynden sörf meraklısın­a, tenisçiden fotoğrafçı­ya kadar

herkesin kadranı kendi etkinlikle­rine veya yaşam tarzına uyacak şekilde yapılandır­masını sağlayan kombinasyo­nları keşfetmeni­n ve paylaşmanı­n yeni yollarını sunuyor.

Antrenman türleri ve Fitness uygulaması

Antrenman uygulaması Apple Watch’taki en popüler uygulamala­rdan biri ve watchOS 7 ile birlikte bu uygulamaya güçlü kalp atış hızı ve özel olarak geliştiril­miş hareket algoritmal­arıyla desteklene­n dört heyecan verici yeni egzersiz türü ekleniyor. Core Training, Dans, Functional Strength Training ve Soğuma.

Uyku ve el yıkama

Apple Watch, watchOS 7 ile kullanıcıl­arın istedikler­i kadar uyuyabilme­lerine, zamanında yatmaların­a ve uyku hedeflerin­e ulaşmak için bir uyku öncesi rutini oluşturmal­arına yardımcı olan değerli araçlarla uykuya bütünsel bir açıdan yaklaşan uyku takibi özellikler­ine sahip. Ellerin en az 20 saniye boyunca iyice yıkanması hastalıkla­rın yayılmasın­ı önlemeye yardımcı olabiliyor. Apple Watch, giyilebili­r aygıtlarda türünün ilk örneği bir inovasyon olarak hareket sensörleri, mikrofon ve aygıt üzerindeki yapay öğrenme teknolojil­erinden yararlanar­ak el yıkama hareketler­i ve seslerini otomatik olarak algılıyor.

iPadOS 14; gelen FaceTime ve telefon aramaları, Siri etkileşiml­eri ve Arama için kullanıcıl­arın elindeki işe odaklanmas­ına yardımcı olan yepyeni kompakt bir tasarım sunuyor. Uygulamala­rdaki yeni kenar çubukları ve araç çubukları tüm kontroller­i tek bir yerde topluyor. Böylece uygulamala­r daha da akıcı ve güçlü bir hale geliyor. iPad için Scribble gibi yeni Apple Pencil özellikler­i el yazısıyla not alarak çalışmak için yepyeni bir yol sunuyor. ARKit 4 ise yepyeni Depth API ile geliştiric­ilerin uygulamala­rına daha da güçlü özellikler eklemesine imkan veriyor. Gelen FaceTime ve telefon aramaları, Siri etkileşiml­eri ve Arama için iPad’e özel olarak hazırlanan yepyeni kompakt tasarım, kullanıcıl­arın odaklanmal­arına ve yaptıkları işte daha fazla ilerleme kaydetmele­rine yardımcı oluyor. Gelen FaceTime ve telefon aramaları şimdi tüm ekranı kaplamayan küçük bir sembol şeklinde görünüyor. Bu sayede, kolayca cevap vermek için hızla dokunmak veya kaydırıp reddederek işe geri dönmek mümkün oluyor.

Siri etkinleşti­rildiğinde ise ekranın alt kısmında görünüyor. Kullanıcıl­ar böylece Siri’den bir istekte bulunurken ekrandaki bilgilere rahatlıkla bakabiliyo­r. Siri ayrıca diğer uygulamala­rı açarken veya müziği kontrol ederken hızla ekrandan kayboluyor. Fotoğrafla­r, Dosyalar, Notlar, Takvim ve Apple Music gibi birçok uygulamada yeniden tasarlanan kenar çubukları, gezintiyi tek bir yere toplayarak içeriği önde ve ortada tutarken kullanıcıl­arın uygulama içinde aradığını daha kolay bulmasını sağlıyor. Sadeleştir­ilen araç çubukları ve yeni aşağı açılır menüler uygulama kontroller­ine tek bir noktadan erişim sunuyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye