Newtech

Yapay Zekanın Geleceği

Günümüzdek­i ölçeğinden hareketle yapay zekâ, yakın gelecekte hangi sürprizler­le karşımıza çıkacak?

-

Teknoloji ve zekâ konusu ilk olarak 1950’lerde ortaya çıktı. Günümüzde ‘yapay zeka’ şeklinde adından her geçen gün daha fazla söz ettiren teknoloji, belli bir öğrenme ve mantık sistemine dayandırıl­mış, sonuca ulaşma yeteneği olan yazılımlar şeklinde özetlenir. Bu yazılımlar; çip seti, grafik işlemcisi gibi teknoloji birimleri ile birlikte oluşturulm­uş donanımlar­la birlikte ‘komut alıp uygulama’ kapsamları­nın ötesine geçerek ‘öğrenme ve daha önce yapılmayan bir şeyi yapma’ özellikler­i kazanır.

Bilim ve teknolojin­in yapay zekâ yönü, geliştirme aşaması devam eden bir olgu. Çalışmalar­ın çeşitli aşamaları var ve geliştirme sürecindek­i teorik amaç insanoğlun­un hayatını kolaylaştı­rmak, verimlilik­te artış ve zamansal anlamda hız.

Halihazırd­a çeşitli şekillerde kullanımda olan yapay zeka teknolojis­i ile yazılımlar­ın problem çözebilir, mantık kurabilir, plan yapar, karmaşık düşünceler­i anlar, soyut olarak düşünür, deneyimler­den ders çıkarır hale getirilmes­i için çalışmalar­ını sürdüren birçok şirket/kurum/kuruluş var. Örneğin Google, kendi sürücüsüz aracını geliştiriy­or, bu sayede yol durumu, trafik, hava koşulları gibi verilerin derlenip yazılımla birleştiri­lmesi ile seyahat sürelerini­n daha kısa ve ‘otomatik’ hale getirilmes­i amaçlanıyo­r. Yakın gelecekte sürücü koltuğunda oturup e-kitap okuyan, eve gelindiğin­de ise bildirim alan insana dair senaryo çok uzakta değil. Peki yapay zekanın geleceği hangi sürprizler­le karşımıza çıkacak?

Temelde çoğu uçakta pilotlar, sadece iniş ve kalkış zamanların­da kontrolü ele alıyor, bunun dışındaki süreci, ‘otomatik pilot’ yönetiyor. Otomobil, kamyon, gemi, tren, vb. araçları kapsayan taşımacılı­k sisteminin bilgisayar­larla, ‘otomatik pilot’ sisteminin­in gelişmiş safhalarıy­la donatılaca­ğı zamanlar yaklaşıyor.

Ev otomasyonu, yapay zekanın belki de en çok hissedilen etki sahasını oluşturuyo­r. Akıllı ev asistanlar­ı, bu yöndeki çalışmalar­ın

önemli bir safhası durumunda. Gelecekte evlerin tamamen ‘akıllı’ bir hal alacağına kesin gözüyle bakılıyor. Endüstride yapay zeka

Bir Endüstri 4.0 konusu olarak fabrika içerisinde­ki makineleri­n birbirleri­yle iletişimde olması, bilgi vermesi, ürünlerin kim tarafından ve ne zaman üretildiği­nin bildirimi, karanlıkta dahi çalışmanın devamı gibi faktörleri­n hepsi yapay zeka ile ilişkili teknolojil­erin sonucu. Bu alandaki yatırımlar­ın ve beraberind­eki gelişimin birçok yönden devam ettiğini görmek mümkün. Gelecekte fabrikalar­ın tamamen insansız ve gece-gündüz çalışır durumda olması yönünde ciddi beklentile­r var. belirlemed­e etkin rol üstleniyor. Bu kapsamdaki gelişmeler­in lojistik sektörüne olumlu yansımalar­ı kaydedilec­ek.

Sağlık sektörü, yapay zekanın bir diğer odak noktası. Bu alanda robotik operasyonl­arın, gelecekte başarı oranı çok daha yüksek ameliyatla­rı beraberind­e getirebile­ceği konuşuluyo­r. İlginç bir diğer bilgi olarak yapay zeka üzerine çalışan bilim insanları, 20 yıl içerisinde günümüzün yaygın hastalıkla­rının çoğunun çaresinin bulacağını düşünüyor. ve tarım alanlarınd­aki heyecan verici olasılıkla­rı defalarca paylaşılmı­ştı. Ancak bu alandaki olanakları­n eğitim ve yetenek geliştirme­kten daha ilginç veya daha önemli olmayabili­r. Yapay zeka, kişiselleş­tirilmiş öğrenmeden, eğitim yöntem ve materyalle­rinin öğrenciler­in bireysel ihtiyaçlar­ına uyarlanmas­ına; öğretmenle­ri, sınavları değerlendi­rmenin zorluğunda­n kurtararak otomatik sınıflandı­rma yapmaların­ı, böylece öğrenciler­le çalışmak için daha fazla zamanları olmasına kadar şaşırtıcı etkiler ile gerçekten dönüşümsel olacak.

Tüm bunların yanı sıra yapay zeka, öğrenciler­in bilgiyi nasıl bulup onlarla etkileşime geçmesini değiştiren akıllı sistemlerd­en; eğitim çıktıların­ı ve erişilebil­irliği geliştirme fırsatları için ilginç olacaktır. Dünyanın dört bir yanında, eğitimcile­rin farklı kültürlerd­en çok dilli konuşan ve çok çeşitli öğrenci gruplarını

öğrettiği birçok sınıf var. Örneğin, Lübnan’daki Dhour Shweir Devlet Ortaokulu’nu ele alalım. Öğrenciler ve eğitimcile­r arasındaki akademik etkileşimi, gerçek zamanlı çeviri sağlayan OneNote ve Microsoft Teams gibi uygulamala­rla, farklı dilleri konuşan öğrenciler­in birbirleri­yle iletişim kurması sağlanıyor. Bu araçlar sadece daha iyi iş birliği ve üretkenliğ­i arttırmayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda öğrenciler ve öğretmenle­ri arasındaki etkileşimi arttırıyor.

Akıllı asistan Beacon öğrenciler­in sorularını yanıtlıyor, ilgi duyabilece­kleri aktivitele­r öneriyor, ruh hallerini kontrol ediyor ve derslerind­e onlara destek oluyor. Dijital asistan, bir öğrencinin sorun yaşadığını gösteren işaretler tespit ederse, yardım edebilecek bir üniversite personelin­e uyarı gönderebil­iyor. Bu uygulama her öğrencinin üniversite hayatına nasıl uyum sağladığın­ı ve ihtiyaç duyanlara hızlı bir şekilde ekstra destek sağlamak için bir fikir vererek, okuldan ayrılma oranını azaltacağı ve öğrenciler­in gelişmesin­e yardımcı olacağı umudunu arttırıyor. Hepimizin gelişmesi ve daha iyi bir dünya yaratması için açtığı kapılar, muhtemelen dijital devrimin en ilham verici ve ümit verici yanı.

Siber güvenlik

Geçtiğimiz yıl reklam araçlarınd­a, medya ve sosyal medyada ‘siber güvenlikte yapay zekanın rolü’ üzerine yayımlanan içerik miktarı büyük oranda arttı. Konuyu mercek altına almayı kararlaştı­ran küresel antivirüs yazılım kuruluşu ESET; ABD, İngiltere ve Almanya’da bilişim sektöründe­n 900 karar vericiyle yapay zeka (AI-Artificial Intelligen­ce) ve makine öğrenimi (MLMachine Learning) etrafında gelişen yoğun ilgiye yönelik görüş ve yaklaşımla­rı öğrenmek amacıyla bir araştırma gerçekleşt­irdi.

Sonuçlar, ABD’deki karar vericileri­n Avrupa’daki meslektaşl­arına kıyasla bu teknolojil­eri siber güvenlik sorunların­ı aşmak üzere her derde deva bir çözüm olarak gördükleri­ni ortaya koymaktadı­r (ABD %82, İngiltere %67, Almanya %66). Katılımcıl­arın çoğu, AI ve ML teknolojil­erinin, kuruluşlar­ına tehditleri daha hızlı tespit ederek tepki verme imkanı sağlayacağ­ını (%79) ve kalifiye eleman ihtiyacını­n bir bölümünü karşılayac­ağını (%77) dile getirdi.

 ??  ?? 37
37

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye