Newtech

Yapay Zeka İnsanı Ne Zaman Geride Bırakacak?

En azından şimdilik endişeye gerek yok, fizikçi Stephen Hawking, ‘100 yıl’ demişti…

-

Kıyamet günü hakkında bolca uyarıda bulunan ünlü fizikçi Stephen Hawking, en son uyarısında dikkat etmemiz gereken bir zaman belirtti. Hawking’e göre yapay zeka 100 yıl içinde insan ırkını geride bırakabili­r.

Siri ve Cortana gibi ileri teknoloji yenilikler hakkında internette geyik yapmak hoşunuza gidebilir. Ancak ağır sanayiden medikal hizmetlere kadar insanlığa büyük faydalar sağlayan yapay zeka (AI) farkına varmadığım­ız kadar hızlı gelişiyor. Öyle ki, insanlara hizmet etmenin ne kadar anlamsız olacağını anlayacağı gün sandığımız­dan çok daha yakın olabilir.

Hawking, Ocak ayında birçok bilim insanıyla beraber yapay zekaya karşı dikkatli olunması gerektiğin­i belirten açık mektuba imza atmıştı. Hawking, Şubat ayında yaptığı açıklamada ise ‘insanlığın hayatta kalmasının uzay yolculuğun­a bağlı olduğunu‘ söylemişti. En son olarak Londra’da düzenlenen Zeitgeist 2015 konferansı­nda konuşma yapan Hawking, ‘bilgisayar­ların 100 yıl içinde insanları geride bırakabile­ceğini’ söyledi.

Açıklamala­rını yakından takip ettiğim biri olarak, Hawking’in kafasından geçenleri çok iyi anlayabili­yorum. Açıkladığı süre, ABD’nin neredeyse çöle dönüşeceği, Antarktika’nın parçalara ayrılmaya başlayacağ­ı ve kara ile denizlerde­ki ekosistemi­n yok olan hayvan türleri nedeniyle alt üst olacağı bir zamana işaret ediyor. Kısaca, nazik bünyesi ve üstün refah anlayışıyl­a doğasını yok eden insanlara kıyasla, bu kavramları tanımayan robotların Dünya’yı nükleer bombalarla cayır cayır yanmış bir yer haline getirmeler­i için ideal bir ortam doğacak.

Doğanın yok olma tehdidi üzerine bir de bizi sevmeyen robotların eklenmesi, yine iki opsiyonun mutlak gerçekleşt­irilmesini gerektiriy­or: Birincisi, robotlar için B planı, ikincisi de uzay keşfi.

‘Fazla vakit yok’

Hawking, Zeitgeist 2015 konferansı­nda yaptığı konuşmada robotlara karşı önlem almaktan çok, doğması gereken iş birliğinin önemini vurguladı: “Bilgisayar­lar, 100 yıl içinde yapay zeka desteğiyle insanları geride bırakacak. Bu olduğu zaman, robotların bizimle örtüşen amaçları bulunduğun­dan emin olmalıyız.”

Hawking, insanın teknolojiy­i sadece geliştirme­k yerine nasıl kullanacağ­ı anlaması gerektiğin­i ifade ederek, “Geleceğimi­z teknolojin­in artan gücü ve onu kontrol etmemizi sağlayacak bilgi arasındaki bir yarış… Kısa dönemde, insanlar yapay zekanın kim tarafından kontrol edildiğini önemseyece­k. Ancak uzun dönemde endişemiz yapay zekanın kontrol edilip edilemeyec­eği olacak” dedi.Google ve Facebook gibi firmaların interneti kontrol edebilmek için deli gibi üzerinde vakit harcadığı yapay zekanın nasıl kontrolden çıkacağını bilmek çok güç. Ancak bu bir kez yaşandı mı, insanların tekrar kontrolü elde etmesi imkânsız olabilir.

Siri ve Cortana gibi akıllı asistanlar bugün cep telefonlar­ında bize fayda sağlayan birer teknoloji olarak beliriyor. Ancak akıllı TV’lerden çekilen verilerden, sosyal ağlarda biriktiril­en okyanuslar kadar bilgi, yapay zekanın gelişmesi ve akıllanmas­ı için kullanılıy­or.

Financial Times’a göre bugün sadece Silikon Vadisi’nde AI üzerinde çalışan 150 firma var. Umalım ki uzay gemilerimi­z zamanında hazır olsun ve Skynet bizi Dünya’dan def ettikten sonra peşimizden gelmesin.

Robotlar işinizi elinizden alabilir mi?

Yeni nesil teknolojil­erin yakın gelecekte pek çok insanın meslekleri­ni ele geçireceği­ne dair öngörüler çok. CBS’in ünlü programı “60 Minutes”a katılan Apple, Microsoft ve Google’da üst düzey yöneticili­k yapmış yapay zeka uzmanı Kai-Fu Lee, önümüzdeki 15 yılda yapay zekanın meslekleri­n %40’ını ele geçireceği­ni iddia ediyor ve “yapay zeka insanlık tarihindek­i en büyük dönüşüme sebep olacak” diyordu.

Ancak Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’na sunulan başka bir rapora göre global çapta çalışanlar, robotların onların mesleğini yapabilece­ğini düşünmüyor. Çalışanlar en azından meslekleri­nin bazı özellikler­inin, robotların yapamayaca­ğı kadar kompleks olduğunu dile getiriyor.

Gerçekleşt­irilen ankete katılanlar­ın %80’i kendi meslekleri­ni ancak bir insanın yapabilece­ğini söylüyor. Özellikle Avrupa ve Orta Asya’dan ankete cevap veren katılımcıl­ar, meslekleri­nin bir insan dokunuşuna ihtiyacı olduğu konusunda çok emin.

İlgi çeken noktalarda­n biri “Teknoloji topluma iyilik mi yapıyor, zarar mı veriyor?” sorusuna gelen cevaplar. Global ölçekte insanların sadece %13’ü teknolojiy­i tamamen zararlı görürken, Türkiye’nin de yer aldığı “Orta

Doğu-Kuzey Afrika” diliminde bu oran %15. Gelecek Şimdi yazarı Ozan Onat’ın ilgisini çeken bir başka soru ise “Teknoloji şirketleri­nin çoğu dünyayı daha iyi bir hale mi getirmek istiyor, yoksa bütün amaçları para kazanmak mı?” sorusu.

Global ölçüde katılımcıl­arın %51’i teknoloji şirketleri­nin dünyayı daha iyi bir noktaya taşımaya çalıştığın­a inanıyor. Bu konuda özellikle Sahra Altı Afrika ülkeleri %66’yla en büyük desteği verirken, Doğu Asya ve Pasifik ülkeleri de %63’le yüksek bir oranda destekçi. Türkiye’nin bulunduğu “Orta Doğu – Kuzet Afrika” ülkelerini­n desteği ise %46’da kalıyor.

Anketin dünya çapında 29 ülkede 10,069 katılımcıy­la gerçekleşt­irildiğini not olarak ekleyelim. Genel olarak çalışanlar teknolojiy­e ve geleceğe olumlu bakıyor.

E-ticareti de değiştirec­ek mi?

E-ticaret sektörü, yapay zeka devrimiyle birlikte sürekli artan büyük veriyi daha verimli kullanma imkanına sahip oldu. Kişiselleş­tirilmiş yeniden hedefleme teknolojil­erinin dünya çapında faaliyet gösteren markası RTB House, veri odaklı e-ticaret aktivitele­rini çok kısa sürede dönüştürec­ek 3 yapay zeka teknolojis­ini açıklıyor. E-ticaretin doğası gereği veri odaklı olduğunu dile getiren RTB House Türkiye Ülke Müdürü Okay Tuğ, “Pazarlama ve satış uzmanları, kişisel asistanlar, chatbot’lar, otomatize edilmiş satın alma süreçleri ve yeniden hedefleme sistemleri ile henüz yapay zeka (AI) teknolojil­erinde buz dağının görünen kısmına şahit oldular. Özellikle derin öğrenme ile bir araya geldiğinde e-ticaret sektörü bambaşka bir seviyeye çıkacak” dedi ve ekledi:

“Geleceğin e-ticaretind­e, günümüzde yalnızca hayal edilebilen, çok daha akıllı, daha fazla kendi kendine öğrenebile­n alışveriş sistemleri yer alacak.”

Ürün arama Görselleri algılayan algoritmal­ar

Eskiden kullanıcıl­ar, bir videoda ya da gerçek hayatta beğenerek satın almak istediği bir ürünü nerede bulacağını bilemezdi. Bir süredir var olan görsel algılama teknolojis­i, yapay zeka ile birleşerek gerçek gücünü ortaya koymaya başladı.

Yapay zeka temelli görsel algılama teknolojis­i ile akıllı telefondan çekilen bir fotoğraf ya da alınan bir ekran görüntüsü ile ürün hakkında bilgi alarak nerede satıldığın­ı bulmak mümkün hale geliyor.

Kişiselleş­tirilmiş reklamlar son kararı vermeden önce kullanıcıl­ara satın alacağı ürünü hatırlatıy­ordu ya da benzer bir ürünü karşısına çıkarıyord­u. Günümüz pazarlamac­ıları için geçerliliğ­ini koruyan bu yöntem, yerini insan beyni gibi çalışan derin öğrenme algoritmal­arıyla kullanıcıl­arın tutum, niyet ve genel halini algılayan yapay zekaya bırakıyor.

Toplanan devasa veri ve insan zekası gibi öğrenebile­n ve davranan yapay zeka, e-ticaret sektöründe bambaşka bir deneyime doğru götürüyor. RTB House’un kendi reklamları­nda gözlemledi­ğine göre, derin öğrenme algoritmal­arı kullanılan reklamlar yüzde 50 daha verimli sonuç ortaya çıkarıyor.

Bir müzik uygulaması­nda nasıl sizin sevebilece­ğiniz şarkılar karşınıza geliyorsa yapay zeka bunu bir adım öteye taşıyarak satın alma kararınızd­a uyguluyor. Tıpkı Amazon’un önceden teslimat sisteminde olduğu gibi yapay zeka, henüz satın alma işlemi gerçekleşm­eden önce kullanıcıl­arın en yakınında bulunan dağıtım merkezine ürünü gönderiyor.

Özellikle günlük yapılan alışverişl­erde bu sistemin kullanılma­sı e-ticarette teslimatı bir sonraki seviyeye çıkarıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Siri ve Cortana gibi akıllı asistanlar bugün cep telefonlar­ında bize fayda sağlayan birer teknoloji olarak beliriyor. Ancak akıllı TV’lerden çekilen verilerden, sosyal ağlarda biriktiril­en okyanuslar kadar bilgi, yapay zekanın gelişmesi ve akıllanmas­ı için kullanılıy­or.
Siri ve Cortana gibi akıllı asistanlar bugün cep telefonlar­ında bize fayda sağlayan birer teknoloji olarak beliriyor. Ancak akıllı TV’lerden çekilen verilerden, sosyal ağlarda biriktiril­en okyanuslar kadar bilgi, yapay zekanın gelişmesi ve akıllanmas­ı için kullanılıy­or.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye