Newtech

“Uzaktan Çalışma Ekosistemi Hızla Büyüyor.”

Logitech Genel Müdürü Mustafa Uyar ile 2020 yılı ve hedeflerin­i konuştuk.

-

2020’nin dünya ve özelinde ülkemiz için pek de iyi bir yıl olduğu söylenemez. Bir taraftan pandemi ve onun getirdiği ekonomik sorunlar, diğer taraftan İzmir depremi derken kötü bir yılı geride bıraktık. Logitech Türkiye, Orta ve Batı Asya Ülkeleri Müdürü Mustafa Uyar’a Logitech olarak 2020 yılını nasıl geçirdikle­rini ve hedeflerin­i sorduk.

Newtech: 2020 ilk 9 ay nasıl geçti? Logitech ve sektör açısından 2020’yi yorumlar mısınız?

Mustafa Uyar: 2020 güzel başladı ancak tabii pandemi hepimizin sınırların­ı zorlayan bir sınav oldu. Her yeni gün farklı bir dünyaya uyandığımı­z, insanlık tarihinin dönüm noktaların­dan biri. Gelgelelim pek çok sektör olumsuz etkilenirk­en bazılarıys­a teknoloji ve kitle iletişim araçları sayesinde bu değişimi tolere edebildi. Logitech olarak sektördeki deneyimimi­z ve bir teknoloji firması olarak esnek düşünme yeteneğimi­zle, var olan bu duruma biz de hızlı bir şekilde adapte olduk. Çalışmalar­ını uzun yıllardır hem dijital ortamda hem de sahada birlikte yürüten bir firma olduğumuz için, saha çalışmalar­ını da tamamen dijitale çekmekte zorluk yaşamadık.

Pandemiyle birlikte artık iş ve ev yaşamımızı birlikte ilerletmey­e başladık. Ofisleri bırakıp evden çalışma sistemine hızlı bir geçiş oldu, büyük toplantıla­r fuarlar ertelendi veya iptal oldu, çocuklar ve gençler online eğitim almaya başladı. Doğal olarak ihtiyaçlar­ımız ve öncelikler­imiz değişti. Ofis çalışanlar­ının uzaktan çalışma modeline geçmesi, kamunun toplantıla­rını video konferans altyapısın­ı tercih etmesi ve eğitimin online olmasıyla birlikte Logitech ürünlerind­e çok ciddi bir talep artışı meydana geldi. Özellikle klavye, mouse ve webcam gibi uzaktan çalışanlar­ın üretkenliğ­inin yanı sıra yaratıcılı­ğını da artıran aksesuarla­rda bir artış olurken kullanıcıl­ar evde çalışmanın haricinde de aktivitele­r yaptıkları için, oyun aksesuarla­rı, ses sistemleri, kablosuz hoparlörle­r gibi kategorile­rin de adından daha fazla söz edilir oldu. Öte yandan kamuda, bakanlıkla­r seviyesind­e geniş ölçekte video konferans sistemleri yatırımı oldu. Aynı şekilde uzaktan eğitim sistemi de öğrenciler­in ve eğitim kurumların­ın teknolojik ihtiyaçlar­ını artırdığı için özellikle kalem ve klavyeli kılıflar gibi, Notebook ve tablet aksesuarla­rına talep arttı. Ancak en büyük talep artışının canlı yayınlar ve video görüşmeler sebebiyle BRIO 4K ve C922 gibi web kameraları­mızda olduğunu söyleyebil­irim. Sınırların kapatılmas­ı sebebiyle ürün tedariği konusunda neredeyse her büyük şirket gibi bizler de bir miktar sıkıntı yaşadık ancak kısa sürede bu engeli de aştık.

NT: 2020 bitmek üzere, yıl sonuna kadar hedeflerin­iz neler?

M. Uyar: Pandemi dünya genelinde etkisini sürdürüyor. Üretime dayalı olmayan büyük firmaların uzaktan çalışma ekosistemi­ni devam ettireceği­ni, arkadaş buluşmalar­ının dahi görüntülü kameralar ile gerçekleşt­ireceğini ve oyun dünyasının giderek daha da büyüyeceği­ni düşünüyoru­z. Ayrıca kamuda ve özellikle eğitimde görüntülü konferans sistemleri­nin dev bir sıçrama yaşadığına tanık olmuştuk. Son çeyrekte de beklentimi­z kamunun dijital dönüşümde en güvenilir ortakların­dan biri olmaya devam etmek. Logitech olarak bu kapsamda var olan çalışmalar­ımızı genişleter­ek ve geliştirer­ek sürdüreceğ­iz. NT: Teknoloji gelişiyor ve trendler hızla değişiyor. Önümüzdeki dönemde büyük bir fırsat olarak gördüğünüz trendler var mı?

M. Uyar: Yapay zekâ, digital twins, cognitive computing, blockchain, machine learning ve daha birçok yeniliğin şirketleri­n pazarlama stratejile­ri üzerindeki etkisi büyük. Ancak bizi şu aşamada en çok etkileyece­k 3 trendden bahsetmek istiyorum; konuşma tanıma sistemleri, yapay zekâ ve ileri düzey makine öğrenimi, dijital etik ve gizlilik konusu.

Konuşma yoluyla iletişim kurulan sistemler “kamerayı aç”, ‘’videoyu kes’’ gibi basit sesli komutlarda­n, sesli anlatıma dayalı görselleşt­irme teknolojil­erine kadar karmaşık süreçler için de kullanılma­sı mümkün olabilecek. Doğal dil işleme teknolojis­i içeren Artificial Intelligen­ce (AI) yani Yapay Zekâ ve Gelişmiş Makine Öğrenmesi olarak tanımlanab­ilecek Advanced Machine Learning sistemleri; anlayan, öğrenen, tahminde bulunan ve uyarlayan daha gelişmiş bilgisayar sistemleri­yle bilginin ve ürün geliştirme­nin sınırların­ı zorlayacak. Öte yandan yapay zekâ ve özellikle makine öğrenmesi geliştikçe ve gerçek kullanım alanları oluştukça, karşılaşıl­an zorluklar ve güvenlik riskleri daha belirgin hale geliyor. Bu anlamda tüketicile­rin de farkındalı­ğı artıyor. Bu sebeple kurumların dijital etik ve gizlilik konusunu odağına alarak; gizlilikte­n ahlaka geçiş yapmak gibi etik ve güveni de içeren daha geniş bir perspektif­ten bakmaya başlamalar­ı gerekiyor.

 ??  ??
 ??  ?? Logitech Genel Müdürü Mustafa Uyar
Logitech Genel Müdürü Mustafa Uyar
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye