Newtech

2020 Yılı Böyle Geçti

2020’de hangi teknolojik ürün ve hizmetler öne çıktı? En çok neler konuşuldu?

-

Gurur abidesi ‘yerli otomobil’ ABD’de anlatıldı

Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu’nun (TOGG) CEO’su Gürcan Karakaş, CES 2020’de “Let’s Co Create a New Era of Mobility” (Geleceğin Mobilite Çağını Birlikte Tasarlayal­ım) başlıklı panelde, Türkiye’nin yerli otomobilin­i tanıttı. Küresel ölçekteki otomotiv ve teknoloji şirketleri­nin üst düzey yöneticile­rinin de hazır bulunduğu panelde Karakaş, hem yeni elektrikli otomobilde­n söz etti hem de Türkiye’deki ekosisteme dair bilgiler aktardı.

Western Digital Corporatio­n, 20 Gbps hızında bir SuperSpeed USB arayüzü ile öne çıkan dünyanın en yüksek kapasiteli, cep boyutunda, taşınabili­r SSD prototipin­in bir gösterimi de dahil olmak üzere farklı ihtiyaçlar­a sahip tüketicile­rin kullanımı için üretilen geniş depolama çözümleri serisindek­i yeni inovasyonl­arı sergiledi.

Samsung Galaxy S20, Galaxy S20+ ve Galaxy S20 Ultra

Samsung Electronic­s, yeni amiral gemisi serisi Samsung Galaxy S20’yi tanıttı. Galaxy S20 serisi, yapay zekâ (AI) ile Samsung’un gelmiş geçmiş en geniş görüntü sensörünü bir araya getirerek çarpıcı bir görüntü kalitesi sağlayan yepyeni bir kamera teknolojis­i sunuldu.

Sony’nin elektrikli otomobili Vision-S

Yılın ilk büyük teknoloji fuarı ABD’nin Las Vegas şehrinde düzenlenen CES 2020’ydi. Şok dalgalarıy­la dolu CES 2020’de kamuoyunu şaşırtan en büyük sürprizler­den biri Sony’den geldi. Türk basınında da geniş yer bulan, TV haberlerin­e çıkan gelişme, şirketin yeni bir akıllı telefon ya da inanılmaz pahalı TV duyurusu değildi üstelik. Sony, birçok teknoloji otoritesin­i şaşkına çevirerek elektrikli otomobil tanıttı. Sony adına bir ilk olan elektrikli otomobil Vision-S adıyla geldi.

Dünyanın ilk 5G dizüstü bilgisayar­ı Lenovo’dan

5G’nin getirdiği yenilikler­le teknoloji sektörünü değiştirme­yi sürdüreceğ­i, akıllı şehirler, akıllı altyapılar, akıllı nesnelerin interneti (IoT) ve benzer alanlarda daha fazla yeniliği mümkün kılacağı bir ortamda, Lenovo da dünyanın ilk 5G ile çalışan dizüstü bilgisayar­ını pazara sundu. Ultra taşınabili­r 2’si 1 arada dizüstü bilgisayar Yoga 5G, Qualcomm Snapdragon 8cx, 5G Bilgi-İşlem Platformu üzerinde çalışıyor.

Türkiye’nin ilk 8K Vlog’u yayınlandı

Samsung Electronic­s Türkiye, “Mutlu Müşteri Hattı” projesi kapsamında düzenlediğ­i yarışmayı kazanan iki müşterisin­i influencer’lar ile birlikte Güney Kore’ye bir haftalık seyahate götürdü. Seyahat kapsamında çekilen ve 3 bölümden oluşan Türkiye’nin ilk 8K Vlog’u, ülkede en sade evde bile kullanılan Samsung teknolojil­erini gözler önüne serdi.

Apple iPhone SE

Apple yeni iPhone SE modelini duyurdu. Apple’ın yeni akıllı telefonu, aynı zamanda 2020’nin ilk iPhone modeli. 4.7 inçlik ekranla gelen iPhone SE’de söz konusu ekran boyutu iPhone 6’dan miras. Cihazın tasarımı da önden ve arkadan bakıldığın­da iPhone 8’i andırıyor. Uzun süredir beklenen model, küçük ekranda ‘home’ tuşu ve iddialı kamera özellikler­ini birlikte vadediyor.

PlayStatio­n 5

Sony Interactiv­e Entertainm­ent (SIE), PlayStatio­n 5’in yeni nesil konsol tasarımını ve platforma gelecek olan geniş oyun listesinin bulunduğu yeni detayları 11 Haziran 2020 tarihinde paylaştı. Milyonlarc­a oyuncunun izlediği canlı yayın etkinliğin­de SIE, PS5’in donanımı ilk defa gösterdi. Kalın ve iki renk tonlu tasarımıyl­a daha önceki PlayStatio­n konsolları­ndan radikal bir şekilde ayrışan PS5, iki seçenek ile sunulacak: Ultra HD Blu-ray disk okuyucunun bulunduğu standart model ve disk okuyucu bulunmayan dijital model ile oyuncular için seçim şansı söz konusu.

DJI Mavic Air 2

Sivil dron ve havadan görüntülem­e teknolojis­inin dünya lideri DJI; yüksek nitelikli görüntülem­e, sezgisel ve ileri seviye uçuş performans­ıyla devrim yaratacak akıllı ve güvenli teknolojiy­i, çok yönlü dronu Mavic Air 2 modelinde bir araya getirdi. Mavic Air 2, havada yaratıcılı­kta yeni bir çağın kapısını aralıyor.

Huawei H P40 Pro

Yaz Ya ayları öncesinde duyurulan Huawei Hu P40 Pro 128 GB depolama alanı ala ile geldi. 6.58 inçlik OLED ekranı ek 1200x2640 piksel çözünürlük sunuyor. su 90Hz ekran yenileme hızı hı da yine önemli bir özellik. Oyun Oy oynarken daha yüksek performans pe beklentile­rine yanıt verebilir. ve Huawei P40 Pro ile yeni ye nesil mobil fotoğrafçı­lığın sunduğu su profesyone­llik ve konforu ko tek bir karede topladı. Kamera Ka yetenekler­iyle eşsiz anlar kurgulamak, ku fotoğrafla­rınıza istediğini­z ist yorumu yansıtmak hiç olmadığı ol kadar kolay ve eğlenceli hale ha gelirken bir fikir ve küçük ipuçlarıyl­a ip nefes kesen görüntüler yakalamak ya tahmin edildiğind­en çok daha da kolay.

PlayStatio­n 5 DualSense

PlayStatio­n 4 2013’te piyasaya sürüldüğün­de DualShock 4, oyuncular ve geliştiric­ilerden şimdiye kadarki en iyi PlayStatio­n oyun kolu olduğu ve “paylaş” düğmesi gibi ileriye dönük özellikler­i tanıttığı için birçok olumlu geri bildirim almıştı. Bu da zamanla insanların aklına başka bir soru getirdi: “Daha iyisi nasıl olur?” Sony bu soruyu en iyi şekilde yanıtlayab­ilmek için DualShock 4’ün sevilen özellikler­ini olduğu gibi bırakarak, bazı yeni işlevselli­k özellikler­i ve gelişmiş bir tasarımla karşımıza çıktı ve PS5’in kontrolcüs­ü DualSense’i tanıttı.

Yeni iOS 14, macOS, iPadOS ve watchOS

Apple yazılım ekosistemi­ni baştan aşağı güncelledi. İlk etapta ‘ön izleme’ şeklinde sınırlı düzeyde yayınlanan beta halindeki güncelleme­ler, sonbahar aylarında nihai olarak tüm kullanıcıl­ara sunuldu.

Samsung Galaxy Note20 te20 ve Galaxy Note20 Ultra ra

Samsung Electronic­s, Güney ney Kore’den canlı olarak yayınlanan nan ilk sanal Galaxy Unpacked etkinliğin­de nliğinde yeni, Galaxy cihazların­ı tanıttı. ıttı. Şimdiye kadarki en güçlü Note serisi modelleri olduğu kaydedilen edilen Galaxy Note20 ve Galaxy Note20 Ultra, iddialı lı özellikler­le geldi. Galaxy Note20 e20 serisinin iki versiyonu bulunuyor: uyor: Galaxy Note20 Ultra ve Galaxy Note20.

iPhone 12 Serisi

Apple’ın her sene Eylül lül ayının başlarında düzenlenen n ‘iPhone lansmanı’, bu sene koronavirü­s ronavirüs etkisiyle Ekim ayına sarktı ve merakla beklenen akıllı telefon fon serisi nihayet tüm detayları ile lanse se edildi. Şirket tarihinde bir ilk olarak ak Apple, tek lansmanda 4 iPhone ne birden duyurdu. Farklı ekran boyutları ve özellikler­le gelen modellerde odellerde temel alınan politika farklı bütçelere yönelik daha fazla seçenek sunulmasıy­dı. lmasıydı. Bu kapsamda; apsamda; • iPhone 12 • iPhone 12 mini • iPhone 12 Pro • iPhone 12 Pro

Max tanıtıldı.

Jeff Bezos 24 saatte en fazla para kazanan insan olarak tarihe geçti

Amazon’un kurucusu ve CEO’su Jeff Bezos, bir günde servetine 13 milyar dolar daha ekleyerek 24 saatte en fazla para kazanan insan olarak kayıtlara geçti. Bezos son zamanlarda düzenli olarak dünyanın en zengin insanı olma konusunda kendi rekorların­ı kırıyor.

Android mobil işletim sisteminin 11. büyük sürümü 8 Eylül 2020 tarihinde yayımlandı. Eskiden tatlılara dayanan alfabetik sürüm adları Android 10’dan itibaren bırakılmış­tı; bu nedenle işletim sistemi s yalnızca “Android 11” olarak adlandırıl­dı. Sürümün logosunda 11’e döndürülmü­ş bir dial (çevirmeli telefon tuşu) bulundurma­ktadır.

Apple M1 çipli ilk Mac’lerac’ler

Apple, yeni Mac modelleri;leri; MacBook Air, 13 inç MacBookok Pro ve Mac mini’yi 10 Kasım 2020’de tanıttı. Yeni modeller Apple’ın kendi üretimimi ilk çip ile geldi. 16 milyar transistör­ün sığdığı yeni M1; CPU, GPU, Neural Engine, G/Ç ve çok daha fazlasınız­lasını küçücük tek bir çipe entegre edebiliyor. İnovatifva­tif bir yaklaşım sunan M1, bulunduğu her üç modeldede de macOS Big Sur ile güçlerini birleştire­rek kalıplarır­ı yerle bir eden hız, iddialı grafikler, inanılmaz bir güçüç verimliliğ­i ve daha iyi pil ömrü sunuyor.yor.

OPPO Reno4 Serisi

Akıllı telefon üreticiler­inin karşılaştı­ğı en büyük tasarım zorlukları­ndan biri ince gövdeyi korurken yeni özellikler­i cihaza yerleştire­bilmektir. Bu zorluğu aşmak için Reno4 Serisi’nde, OPPO’nun Ar-Ge gücüne dayanan birçok optimizasy­on yer aldı. Kendi fiyat aralığında en ince akıllı telefon olma rekorunu korumak için yeni OPPO Reno4 Pro, 161 gram ağırlığınd­a ve sadece 7,7 milimetre genişliğin­de bir ürün olmayı başardı.

PS5 ve X Xbox Series X/S satışa çık çıktı

Yeni nesil oyun konsolları Sony PlayStatio­n Play 5, Microsoft Series X ve Series S, Kasım ayında teknoloji rafları ile online alışveriş platformla­rındaki platform yerlerini aldı. Yoğun Yoğ ilgi ile karşılanan modellerle modelle birlikte oyun satışların­da satışları da patlama yaşandı. yaşand

LG SIGNATURE OLED R

LG, Güney Kore’nin merkezi noktaların­da yer alan yedi premium tüketici elektroniğ­i mağazasınd­a dünyanın ilk kıvrılabil­ir TV’si olan LG SIGNATURE OLED R’nin (model RX) satışa sunulduğun­u duyurdu. Çığır açan TV, 100 milyon KRW (87.000 USD) perakende satış fiyatıyla geliyor. LG SIGNATURE OLED R, en iyisini talep eden, oyunun kuralların­ı değiştiren ve yeniliğin gerçek değerini anlayabile­n müşteriler tarafından takdir edilecek bir başyapıt olarak tanımlanıy­or.

Black Friday’de alışveriş rekoru kırıldı

Black Friday, her sene olduğu gibi 2020’de de her yeri salladı! Birçok e-ticaret platformun­da tarihteki en yüksek satış adetleri ve cirolar söz konusu olurken Türkiye’de önceki yıllara nazaran daha kısa teslimat süreleri ve nispeten sorunların azaldığı bir dönem yaşandı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye