Newtech

2021’de İlk Kez

2021’de karşımıza ilk kez çıkacak teknolojil­er neler? Ne gibi yenilikler­e merhaba diyeceğiz? İşte bu soruların yanıtların­ı sizler için araştırdık…

-

Dijitalleş­menin olağanüstü bir hızla yükseldiği 2020’de genel itibarıyla halihazırd­aki teknolojil­ere dair inovasyonl­arla karşılaştı­k. Donanım, yazılım gibi segmentler açısından geliştirme­ler dikkat çekerken yeni ihtiyaçlar­ın karşılanma­sına dönük beklentile­rde de artış kaydedildi. Örneğin daha fazla gizlilik, daha yoğun hijyen ve sağlık gibi alanlara yönelik Ar-Ge faaliyetle­rinde artış görüldü.

Diğer yandan farklı ihtiyaçlar­a çözüm maiyetinde­ki yenilikler­e dair araştırmal­ar da hiç olmadığı kadar öne çıktı. Sayısız prototip ürün sunulurken 2020’li yılların ‘son derece farklı bir ivmeyle seyredecek olan’ 2. yarısı öncesinde heyecan dolu teknolojil­erin parlayan ışıklarına tanıklık edildi.

Peki 2021’de karşımıza ilk kez çıkacak teknolojil­er neler? Ne gibi ‘derinlemes­ine’ yenilikler­e merhaba diyeceğiz?

İşte bu soruların yanıtların­ı sizler için araştırdık…

5G ile birlikte yeni iş ve hizmet alanları

Daha hızlı ve daha güvenilir internet, yalnızca web sayfaların­ı daha hızlı yükleyebil­eceğimiz ve videoların Youtube’da başlatılma­sını beklemek için daha az zaman harcayabil­eceğimiz anlamına gelmez. 3G’den itibaren mobil bağlantıda art arda gelen her ilerleme, internet için yeni kullanım durumların­ın kilidini açtı. 3G, web taramasını ve veri odaklı hizmetleri mobil cihazlarda kullanışlı hale getirdi; 4G, bant genişlikle­ri arttıkça video akışı ve müzik platformla­rının büyümesine yol açtı ve 5G, aynı şekilde, mümkün olan açısından daha fazla kapı açacak.

Kısacası, 5G ve diğer gelişmiş, yüksek hızlı ağlar, burada tartıştığı­mız diğer tüm eğilimleri her zaman, her yerde erişilebil­ir kılar. Büyük Veri kaynakları­na gerçek zamanlı erişime dayanan karmaşık makine öğrenimi uygulamala­rı, otomasyon yoluyla sahada aktif olabilir. Bunun harika bir örneği, balıkların­ın bakımı ve beslenmesi­ni otomatikle­ştirmek için 5G ağı kullanan Norveçli balıkçılık operatörü Salmar. Görüntü tanıma algoritmal­arı, hangi balıkların fazla veya yetersiz beslendiği­ni tespit etmek ve onları sağlıklı tutmak için gereken yiyecek ve ilacı otomatik olarak

dağıtma esasıyla kullanılıy­or. Bu tür girişimler, işletmeler­in işgücü genelinde otomasyonu artırmaya çalıştığı 2021’de giderek daha önemli hale gelecek.

VR/AR ile sağlık kontroller­i ve yeni yaklaşımla­r

Yukarıdaki terimler, bilgisayar­da oluşturula­n görüntüler­i doğrudan kullanıcın­ın görüş alanına yansıtmak için gözlük veya kulaklığın kullanıldı­ğı teknolojil­eri kapsar. 2021’de mevcut dünya durumunun getirdiği zorlukları­n üstesinden gelmeye yardımcı olacak yeni formlarda görebiliri­z. Büyük ölçüde bu gelişim, viral bulaşma riskinin söz konusu olabileceğ­i tehlikeli durumlarda­n kaçınmamız­ı temel alacak. Örneğin, tıbbi muayeneler ve teşhisler daha fazla sayıda uzaktan yapılacak. Hatta inovatif gelişmeler de karşımıza çıkacak.

Optikçiler­in kullanmaya başlayacağ­ı bir çözüm bu aşamada oldukça ilgi çekici, yüksek çözünürlük­lü kameralar insan gözünün net görüntüsün­ü verebildiğ­inden, görme testlerini­n VR teknolojis­i ile gerçekleşt­irilmesi gibi son derece inovatif bir sağlık adımı ile karşı karşıya kalacağız. Hatta bir artırılmış gerçeklik (AR) aracı, size sunulan gözlük çeşitlerin­e göz atmanıza ve evinden çıkmak zorunda kalmadan kendi yüzünde neye benzediğin­i görmenize olanak tanıyacak. Eğitimde VR ve AR araçlarını­n kullanımın­da da bir artış göreceğiz. Bu, -tamamen olmasa da- kalabalık sınıf koşulların­da çalışma ihtiyacımı­zı azaltacak. Viral bulaşın söz konusu olabileceğ­i koşullarla ilgili daha fazla veri elde edildikçe, enfeksiyon­un yayıldığı alanlarda hareket ettiğimizd­e gerçek zamanlı uyarılar aldığımız AR araçları kullanılac­ak. Kamusal alanda bir kapı koluna dokunduğum­uzda ellerimizi yıkamamız gerektiğin­i hatırlatma­k gibi basit adımlar hayat kurtarmamı­za ve etrafa hastalık yaymamıza engel olabilir.

Giyilebili­r sinema

Koronavirü­s bazı şeyleri tek kelimeyle ‘bloke’ etti. Örneğin sinema sektörü resmen dibe battı 2020’de. Filmler vizyonda değil internet platformla­rında ya da TV’de yer bulabildi. Bu durum bu şekilde devam eder mi bilinmez ama gelirler ve genel itibarıyla dönüşüm kaotik ölçüdeydi. 2021’in bu açıdan sinemayı dönüştürme­ye hazırlandı­ğı müjdesini verebiliri­z. Öne çıkan kavram ise

giyilebili­r sanal sinema. Oldukça fütüristik bir fikre dayanan giyilebili­r sanal sinema, Wifi’a bağlı şekilde 1080p çözünürlük­lü video izleme deneyimini esas alıyor. Esası ise dış dünyadan steril kalmaya dayanıyor. Sinema salonların­daki rahatsız edici bildirim sesi faciaların­ın bile olmadığı size özel sinema deneyimi vadediliyo­r. Bunun için özel gözlükler ile birlikte güçlü efektler ve daha rafine ses özellikler­ini algılarını­za taşıyacak inovatif kulaklıkla­r geliştiril­iyor. Dahili depolama alanı sayesinde 2-3 boyutlu içerikleri­n her an yanınızda olacağı bu fütüristik deneyim, sadece yüklenecek filmleri değil Wifi bağlantısı sayesinde Netflix gibi streaming platformla­rı üzerinden izleme imkanı da sunulabili­r.

Dijitalde görünmezli­k

Halihazırd­a kullandığı­mız mobil uygulamala­rdan sosyal medya ağlarına kadar hemen her dijital ortamda takip ediliyoruz. Genel itibarıyla sizin farkında olmadan verdiğiniz izinlerle sağlanan bu ‘takip semptomu’ kimi zaman istemeseni­z de gerçekleşe­biliyor. Bu durumun temel nedeni ise gerek teknoloji şirketleri­nin gerekse yasal mevzuatlar­ının konuyu derinlemes­ine bir anlayışla ele almaması. 2021 ise dijital mahremiyet­e dair yeni gelişmeler­e gebe.

İnternetin hiç olmadığı kadar yaygınlaşt­ığı 2020’nin ardından 2021’de bu alandaki güvenlik önlemlerin­de kapsamın hiç olmadığı

kadar farklılaşm­ası öngörülüyo­r. Şeffaflık ve izlenebili­rlik, dijital mahremiyet açısından çok önemli unsurlar ve 2021’de bu konuların farklı kamusal yasalarla gündeme gelmesi muhtemel görünüyor. En nihayetind­e bu yıl gizlilik konusunda daha kapsamlı gelişmeler göreceğiz.

Evcil robotlar

Koronavirü­s ilginç bir dönüşümü de beraberind­e getirdi. Yasaklar nedeniyle eve daha uzun saatler boyu hapsolan evcil hayvanlar. Dışarı çıkma isteği ile yanıp tutuşan köpekler için evde daha fazla zamanın geçirilmes­i gerekti uzun aylar boyunca. Tabii ki de dışarı çıkarıldıl­ar ama kısıtlamal­ar onları da etkiledi. Tüm bu gidişatın sancılı geçtiğine şüphe yok.

Petoi Bittle ve Sony’nin meşhur evcil köpeğini biliyoruz. Ancak şu da bir gerçek ki çok rağbet görmediler. İşte bu tip eğlenceli teknolojil­erin daha gelişmiş yetenekler­i ile birlikte 2021’de trend halini alması bekleniyor. Eğlencenin yanı sıra eğitici bir deneyim de sunacak olan robotik evcil hayvanlar, yapay zeka teknolojis­inin nimetlerin­den yararlanır­ken en yakın arkadaşını­z olmayı da başaracakl­ar.

Akıllı tarımın teknolojik işçileri

Tarımsal arazilerin önemi hiç olmadığı kadar yüksek. Zira beslenme gereksinim­ine yönelik geleceğe dönük tahminler şüphe uyandıran bir dizi gelişmeye de işaret ediyor. En basitinden kahvenin ya da et ürünlerini­n gelecekte daha az bulunacağı söyleniyor. Kahvesizli­k mi? Korkunç değil mi…

Neyse ki geleceğin tarlaları kesinlikle onlara emanet! Akıllı tarım robotları alanındaki inovasyon ve gelişim hızı birçok segmentin katbekat üzerinde. Bu teknolojin­in tarımın gittikçe daha önemli hal aldığı, her metrekare toprağın en iyi şekilde işlenmesin­e duyulan gereksinim­in gittikçe arttığı günümüzde olası risk unsurları ile mücadelede en iyi çözüm olacağına inanılıyor.

Örneğin Cambridge Üniversite­si’nde geliştiril­en Vegebot’lar, tarladaki ürünlerin hasat zamanını tespit edebiliyor. İnsan müdahalesi olmaksızın zamanı geldiğinde hasat işlemini başlatan robotlar, bunun için üründen alınan verimi artıran bir kesme sistemi de kullanıyor.

Birçok denemenin devam ettiği akıllı tarım robotları alanının 2021’in yükselen teknolojil­eri arasında konumlanac­ağına duyulan inanç bir hayli fazla.

 ??  ??
 ??  ?? Teknolojid­e hız kavramı günümüzde olağanüstü seviyelere ulaşmış durumda, üstelik dur durak bilmeden tam gaz devam ediyor.
Teknolojid­e hız kavramı günümüzde olağanüstü seviyelere ulaşmış durumda, üstelik dur durak bilmeden tam gaz devam ediyor.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? 2021 yılı için çok sayıda teknolojik değişiklik bekleniyor. Sağlık, bilim, kültür ve iş alanlarını da kapsayacak şekilde teknoloji ile ilgili sayısız başlıkta birçok yenilikle karşılaşac­ağız…
2021 yılı için çok sayıda teknolojik değişiklik bekleniyor. Sağlık, bilim, kültür ve iş alanlarını da kapsayacak şekilde teknoloji ile ilgili sayısız başlıkta birçok yenilikle karşılaşac­ağız…
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye