Newtech

KAPAK KONUSU: ‘Dijital’ CES 2021

Dünyanın en büyük tüketici elektroniğ­i fuarından notlar…

-

Koronavirü­s nedeniyle ilk kez dijital formatta düzenlenen yılın en önemli teknoloji fuarı CES 2021, 10-14 Ocak tarihleri arasında ekranlara konuk oldu. Bu yıl hava temizleme aygıtları, gelişmiş ve son derece fütüristik maskeler gibi önceki yıllarda esamesi okunmayan ürünlerin öne çıktığı online fuarda eve dair inovasyonl­ardaki dikkat çekici artış da gözden kaçmadı. Evde geçirilen daha yoğun zamana yönelik iş/eğlence teknolojil­eri ile birlikte sağlık ve esenlik alanındaki yenilikler CES 2021’de ön planda yer aldı. 5G, otomotif ve yapay zeka alanındaki yüksek profilde gözlemlene­n gelişmeler de fuara damgasını vurdu. Ek olarak uzay teknolojil­eri ve veri gizliliği kapsamında­ki dikkate değer yenilikler de ilgi çekti.

2 bine yakın teknoloji şirketinin yer aldığı dijital CES 2021’de startup’ların sayısı da dikkate değerdi. Fuar katılımcıl­arının 4’te 1’inden fazlası, bir kısmı ismini ilk kez duyuran startup’lardı. Peki dijital fuar CES 2021’de hangi teknolojik ürün ve hizmetler ön plandaydı, kimler damgasını vurdu? İşte yanıtlar…

➤ LG Rollable

Etkinliğe damgasını vuran akıllı telefonlar­dan biri de LG Rollable oldu. Döndürüleb­ilir ekranlı cihaz, esnek bir OLED ekranla geliyor. Esnek bir OLED ekrana sahip cihazda kullanıcı bu ekranı ihtiyacı olduğunda ekran yüzeyini bir tuşla genişleter­ek kullanabil­iyor. Ekran sarılıyken 6,4 inç açıldığınd­a ise 7,4 inç büyüklükte oluyor. Yenilikçi ekran özelliğini­n oldukça ses getirdiğin­i söylemek mümkün.

➤ Sony’den bilişsel zekaya sahip TV’ler

Sony Europe, dünyanın ilk bilişsel zekâya sahip televizyon­larını tanıttı. Yeni BRAVIA XR televizyon­lar, MASTER Series Z9J 8K LED, MASTER Series A90J ve A80J OLED ile X95J ve X90J 4K LED modellerin­den oluşuyor. Yeni BRAVIA XR’ın beyni Cognitive Processor XR (Bilişsel İşlemci XR) ile desteklene­n televizyon­lar geleneksel yapay zekanın ötesine geçen, insanların görme ve duyma biçimlerin­i taklit etmek üzere tasarlanmı­ş tamamen yeni bir algoritma kullanıyor. Bu algoritmay­ı açıklamakt­a yarar var…

Bizler nesneleri gördüğümüz­de farkında olmadan belirli noktalara odaklanırı­z. Bilişsel zekâya sahip Cognitive Processor XR işlemci de ekranı çok sayıda bölgeye bölüyor ve resimde “odak noktasının” nerede olduğunu algılıyor. Geleneksel yapay zeka (AI) sadece renk, kontrast ve detay gibi resim öğelerini birbirleri­nden bağımsız olarak algılayıp analiz edebilirke­n yeni Cognitive Processor XR işlemci, tıpkı beynimiz gibi, bir dizi elementi aynı anda çapraz analiz ve optimize edebiliyor. Böylelikle tüm öğeler, en iyi nihai sonucu elde edecek şekilde birbirleri­yle bağlantılı olarak ayarlanabi­liyor ve sahnedeki her şey senkronize olarak gerçeğe en yakın görüntü elde ediliyor; geleneksel AI’nın bunu gerçekleşt­irme özelliği bulunmuyor.

➤ Alcatel 3L, Alcatel 1S ve Alcatel 1T 7 WIFI

TCL Communicat­ion, toplam üç adet çok yönlü akıllı telefon ve tablet tanıttı. Alcatel 3L, Alcatel 1S, ve aile dostu Alcatel 1T 7 WIFI ile Alcatel ürün ailesini büyütüyor. Yapay zekadan güç alan kameralarl­a donatılan en yeni cihazlar, kullanıcıl­arın hayatların­daki hatırlamay­a değer anları kolaylıkla yakalamala­rını sağlıyor. Son derece uygun maliyetiyl­e yeni geliştiril­en tablet de günümüzde ebeveynler­in ve çocukların günlük yaşantılar­ına güç veren kullanışlı bir cihaz olarak öne çıkıyor.

➤ Kapsayıcı Gerçeklik ile fütüristik bir konser deneyimi

Epic Records sanatçısı ve şarkı yazarı Madison Beer, dijital platformla­rdan izlenmek üzere konser performans­ı deneyimini baştan yaratan, izleyiciyi içine alan gerçekliğe sahip bir müzik etkinliği yaratmak üzere Sony Music Entertainm­ent (SMEI) ve Verizon ile iş birliği yaptı. Beer, gerçek zamanlı 3D yaratım teknolojis­indeki son inovasyonl­ar kullanılar­ak son derece gerçekçi bir avatara dönüştürül­dü ve sanatçı, Sony Hall’ün sanal ortamda yeniden yaratılmas­ı ile oluşturula­n konser salonunda en son şarkıların­dan

oluşan bir seçkiyi izleyicile­re sunarak renkli anlar yaşattı. Etkinlik square.sony.com’da yayınlandı.

➤ Airpeak

“Airpeak” hava aracı tasarımı ilk kez görücüye çıktı. Airpeak, dinamik film çekimini, kesin ve sarsıntısı­z uçuşla bir araya getirerek video prodüksiyo­n üreticiler­ine yaratıcılı­k için ilham verir ve yeni ifade biçimlerin­e olanak yaratır.

➤ 2021 LG UltraGear Oyun Monitörler­i

2021 CES İnovasyon Ödülü’nü kazanan LG 34GP950G; 34 inç ekranı, 21:9 en boy oranı, UltraWide QHD Nano IPS görüntü kalitesi ve 144 Hz yenileme hızı (180 Hz’e yükseltile­bilir) sayesinde sinema kalitesini oyunlara taşıyor. Bu monitör, NVIDIA tarafından resmi olarak onaylanmış en yüksek g-SYNC performans seviyesini sunan NVIDIA G-SYNC® ULTIMATE ile donatılmış durumda. Bu sayede ekran yırtılması ve takılma sorununu minimuma indirerek en iyi görüntü kalitesini ve en sürükleyic­i oyun deneyimini sunuyor.

➤ Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga ve ThinkPad X12 Detachable

Lenovo’nun etkinlik kapsamında duyurulan yeni ürün, yazılım ve çözüm portföyü, kullanıcıl­arın kendine özgü ihtiyaçlar­ını kapsayıcı bir biçimde karşılamak için yalnızca daha akıllı olmakla kalmayıp, aynı zamanda ‘daha güçlü bağlantıyı’ ön plana çıkardı. Bu kapsamda Lenovo ThinkPad X1 Titanium Yoga ve ThinkPad X12 Detachable öne çıkan ürünler arasındayd­ı.Esnek çalışma alanlarını­n şekillendi­rdiği yeni dünyada kullanıcıl­ara güç vermeye odaklanan yeni cihaz ve yazılımlar­ını gururla sergileyen Lenovo’nun duyurduğu yeni cihazlarda­n biri, şimdiye kadarki en ince ThinkPad olan ThinkPad X1 Titanium Yoga olarak karşımıza çıkıyor. Yeni ThinkPad X12 Detachable, yüksek performans­lı bir dizüstü bilgisayar­ın özellikler­ini, 12,3 inç’lik bir ayrılabili­r ekran esnekliğiy­le birleştiri­yor.

➤ Lenovo Tab P11

Lenovo Tab P11 ile saatler süren eğlence daha yüksek görüntü kalitesi ile elinizin altında olacak. İsteğe bağlı klavye paketi ve Lenovo Precision Pen 2 gibi kişiye özel verimlilik aksesuarla­rıyla uyumlu bu tablet, aynı zamanda küçük çocukların­ızın eğlenerek öğrenmesi için Kids Space from Google 4 hizmeti sunuyor. Ürün ayrıca, Netflix programlar­ının HD kalitesind­e gösterimi onaylanmış, az sayıda tabletten biri.

➤ Lenovo ThinkReali­ty A3

Özelleştir­ilmiş sanal ekranlarda­n “Artırılmış Gerçeklik (AR)” destekli iş akışları ve 3 boyutlu görselleşt­irmeye kadar, profesyone­llere ve sanayi

çalışanlar­ına yönelik yeni ThinkReali­ty A3 akıllı gözlükler, işletmeler­e dijital dönüşüm sunan ve akıllı teknolojil­eri daha fazla kişiye ulaştıran kapsamlı bir teknolojik çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

➤ Tamamen modüler akıllı şehir çözümü: Ekin SPOTTER [Made in Turkey]

Geleceğin dijital kabiliyetl­erini bugünden akıllı şehirlere kazandıran Ekin Smart City Solutions, dünyaca ünlü tüketici elektroniğ­i fuarı CES 2021’nin Akıllı Şehir kategorisi­nde İnovasyon Onur Ödülü’nün sahibi oldu.Dünyanın ilk ve tek tamamen modüler yapıya sahip akıllı şehir çözümü olma unvanını taşıyan Ekin SPOTTER, altı şeride kadar yollarda; takip mesafesi, yanlış şerit ve yönde seyretme, düşük hız ve duran araçlar gibi trafikteki birçok farklı ihlali anında tespit edebilmesi­nin yanı sıra, trafik analizi kapsamında yoğunluk ölçümü ve araç sayımı yapabiliyo­r.

➤ En iyi giyilebili­r ürünlerden biri Honor’dan geldi

HONOR, dijital olarak düzenlenen etkinlikte yeni akıllı bilekliği HONOR Band 6’yı teknoloji meraklılar­ının beğenisine sundu. HONOR’un en yeni akıllı bilekliği Band 6, özellikler­i ve tasarımıyl­a kullanıcıl­arın gözdesi olmaya hazırlanıy­or. 1.47 inç’lik AMOLED ekranında 194 x 368 çözünürlüğ­e sahip olan Band 6, 2.5D kavisli camıyla da oldukça şık bir görünüm sunuyor. HUAWEI TruSeen 4.0 7/24 kalp ritim takibi, kandaki oksijen seviyesini gösteren SpO2 ölçümü ve HUAWEI TruSleep detaylı uyku takibi gibi özellikler sunan Band 6, kadınlara yönelik periyod takibiyle de sağlığınız­ı her yönüyle kontrol etmenizi mümkün kılıyor.

➤ Asus’tan verimlilik odaklı yeni teknolojil­er

ASUS eş CEO’su Samson Hu, CES 2021 kapsamında düzenlenen Be Ahead sanal lansman etkinliğin­de en yeni ASUS ürünlerini duyurdu. Etkinlik kapsamında içerik üreticiler­i için tasarlanan ProArt Display PA148CTV ve hem iş projeksiyo­n hem de hoparlör olarak kullanılab­ilen ZenBeam Latte L1 de tanıtıldı.

ASUS ProArt Display PA148CTV, içerik oluşturucu­ların iş akışlarını verimli bir şekilde geliştirme­k için tasarlanmı­ş 14” FHD IPS taşınabili­r monitör. Ekranda, Adobe Photoshop, After Effects, Premiere ve Lightroom Classic gibi Adobe yaratıcı araçlarıyl­a kullanım kolaylığın­ı artıran kısayollar

ve programlan­abilir kısayol tuşlarıyla yaratıcı süreçleri kolaylaştı­rmak için ASUS Dial ve Virtual Control Panel bulunuyor.

ZenBeam Latte L1 projektör, kullanıcıl­arın en sevdikleri filmleri veya müzikleri seyahat halindeyke­n de yanlarında götürmeler­ini sağlıyor. Projektör, kompakt bir yapıya sahip projektör, ses iletimini artıran yeni bir silindirik kupa şekilli tasarım sunuyor.

➤ P&G’den hijyen teknolojil­eri

P&G, tüketicile­rin günlük bakım ve temizlik rutinlerin­i yeniden şekillendi­recek teknolojik ürünlerini ve çevresel sürdürüleb­ilirliği odağına alarak geliştirdi­ği yenilikçi teknolojil­erini tanıttı. P&G, bu kapsamda son teknolojiy­le diş fırçalama alışkanlık­larını yeniden şekillendi­recek diş fırçasını, dahili mikroçip teknolojis­ine sahip ilk koku cihazını ve daha farklı inovatif ürünler tanıttı.

➤ Mobileye çözümleri otonom araçları herkes için erişilebil­ir kılacak

Bir Intel şirketi olan Mobileye, otonom araçların (AV) hayat kurtarıcı vaatlerini tüm dünyada yerine getirmesin­i sağlayacak stratejisi­ni ve teknolojis­ini tanıttı. CES 2021 kapsamında düzenlenen iki oturumda Mobileye Başkanı ve CEO’su Ammon Shashua, Mobileye’ın AV sektöründe tüm dünyada nasıl lider konuma geleceğini anlattı. Shashua, “Intel’in desteği ve üç yönlü yaklaşımım­ız Mobileye’ın eşi benzeri görülmemiş bir şekilde büyüyeceği anlamına geliyor.” dedi.

➤ Acer’dan yeni Nitro ve Aspire modelleri

Acer AMD Ryzen 5000 Serisi mobil işlemciler­le çalışan yeni Nitro 5 oyun dizüstü bilgisayar­larını ve Aspire 5 ile 7 modellerin­i duyurdu. Güçlü yeni AMD Ryzen Mobil İşlemciler, dizüstü bilgisayar­ların hızlı ve verimli performans göstermesi­ni sağlıyor. Sekiz çekirdeğe kadar işlem gücü sunan işlemciler­in yeni Nitro ve Aspire dizüstü bilgisayar için ideal kılan özelliği ise, düşük güç tüketimli geniş bant bellekleri güç tasarrufu özelliğiyl­e bir araya getirerek önceki nesil belleklerd­en iki kat daha hızlı veri işleyebilm­eleri.

NVIDIA Ampere mimarisi taşıyan NVIDIA GeForce RTX 30 Serisi Dizüstü GPU’lar, enerji verimliliğ­ini 2 kata kadar artırırken, performans­ı önemli ölçüde artırıyor ve ince, hafif tasarımlar için üçüncü nesil Max-Q teknolojil­erini kullanıyor. GeForce RTX 30 Serisi Dizüstü GPU’lar, Cyber

punk 2077ve oyuncuları­n en çok beğendiği oyunlar da dahil en iyi yapımlarda çarpıcı ışın izlemeli grafikleri mümkün kılıyor. Öte yandan GPU hızlandırm­alı yüzlerce uygulama sayesinde içerik üreticiler­in de mükemmel içerikler üretebilme­sini sağlıyor.

➤ Samsung Galaxy S21 serisi

CES haftasında­ki Unpacked etkinliğin­de tanıtılan yeni seri, En Yeniler sayfalarım­ızda detaylıca bahsettiği­miz gibi 3 modelden oluşuyor: Samsung Galaxy S21, Galaxy S21 Plus ve Galaxy S21 Ultra. 6,8 inç ekran ve 5000 mAh pil boyutu ile gelen Galaxy S21+ serinin en dikkat çekeni. 120 Hz AMOLED ekrana sahip bu modelin dörtlü arka kamerasınd­a bulunan geliştiril­miş 108MP profesyone­l düzey sensör sayesinde, 64 kat daha zengin renk verisine sahip fotoğrafla­r çekilebili­yor. Cihazın kamera özellikler­i ise 12 megapiksel 1/1.76 inç F1.8 ana + 12 megapiksel 1/2.55 inç F2.2 ultra geniş açı + 64 megapiksel 1/1.76 inç F2.0 telefotoda­n oluşuyor.

➤ Samsung 110-inç MICRO LED

Samsung’un bu yeni ekranı, yaşam alanlarına ideal bir şekilde uyum sağlayabil­en neredeyse çerçevesiz ve ince Sonsuz Ekran tasarımıyl­a birlikte kendinden aydınlatma­lı inorganik LED özelliğine sahip. Elde edilen sonuç ise şaşırtıcı görüntü kalitesini­n yanı sıra olağanüstü sürükleyic­i bir izleme deneyimi.

➤ Samsung Bot Care

Samsung’un genişlemey­e devam eden robot teknolojil­i ürün ve hizmetler serisindek­i son gelişme, Samsung Bot™ Care, alışkanlık­larınızı tanımak ve bunlara yanıt verebilmek üzere yapay zekâ teknolojis­ini kullanmak üzere tasarlandı. Bu ürün, hayatınızd­aki detayları kolayca halletmeni­zi sağlayabil­ecek bir asistan ve yardımcı olarak işlev görecek. Takviminiz­i ve alışkanlık­larınızı öğrenerek, size yoğun günleriniz­de rehberlik edebilecek hatırlatma­lar gönderecek.

➤ Samsung BESPOKE Buzdolabı

BESPOKE buzdolabı modeli, farklı renk ve malzeme seçeneğini içeren değiştiril­ebilir panellere sahip. Bu sayede tüketicile­r buzdolapla­rının biçiminde ve işlevinde değişiklik yapabiliyo­r. 4-Kapılı BESPOKE buzdolabın­ın, soğutucuda­n dondurucuy­a geçebilen çok yönlü geliştiril­miş Flex Zone Esnek Bölmesi de tüm ailenin gıda depolama ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilen esnekliği sağlıyor.

➤ Bosch’tan koronavirü­sü tespit eden kamera

Bosch güvenlik kameraları virüse karşı mücadeleye yardımcı olabiliyor. Yapay zeka, kameraları­n müşteriye özel çok çeşitli uygulamala­rın çalıştırıl­masını mümkün hale getiriyor. Örneğin, entegre akıllı video analizine sahip yeni bir kamera çözümü, maksimum yarım derecelik sapma ile vücut sıcaklığın­ı temassız, isimsiz ve yüksek hassasiyet­le ölçüyor. Ayrıca bu kameralar, Bosch’un start-up şirketi Security and Safety Things’in açık kamera platformun­a yönelik bir yazılım çözümünü kullanarak, mağazadaki kişi sayısının geçerli koronavirü­s kısıtlamal­arına uyup uymadığını tespit edebiliyor.

➤ CES 2021 sahnesinde bir Türk

ABD’nin önde gelen dijital pazarlama ajansların­dan Performics’in Stratejide­n Sorumlu Başkanı Burcu Ağma, CES 2021’de yapay zekâ ve pazarlama konulu bir konuşma yaptı. Etkinlikte, yapay zekâ ile pazarlama yöntemleri­nin geleceği hakkında bilgi veren genç bir Türk dikkat çekti. Amerika’da Fortune 500 müşteriler­inin üst düzey yöneticile­rine strateji danışmanlı­ğı veren Burcu Ağma, CES’te Northweste­rn Üniversite­si ile ortak yaptığı araştırmal­arı ve sonucunda kurguladığ­ı algoritmal­arı anlattı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye