Newtech

Sürücüsüz Araçlar: Yarın Belki Yarından da Yakın

2021’de yeni bir ivme yakalaması beklenen otonom araçlara dair en yeni gelişmeler…

-

Teknoloji şirketleri ve otomotiv endüstrisi­nin profesyone­l markaları arasında ciddi iş birlikleri ve bir yandan pazar paylarının belirlenme­si yarışı sürüyor. Peki bu sırada bizler için neler değişiyor, neler gelişiyor? Gelin, yakından bakalım…

Tesla zirve noktasına ulaştı ama…

Tesla’nın elektrikli otomobille­rini ve onların sahip olduğu Autopilot yazılımıyl­a beraber yarı otonom sürüş desteğine sahip oldukların­ı biliyoruz. Son Autopilot Hardware 3 sürümü 2019’da piyasaya çıktı ve Tesla bu noktada beklemeyi istemiyor. Bu amaçla da tam otonom sürüş için çalışmalar­ını sürdürmeye devam ediyor. Tesla’nın

hedefi, 2020 sonunda tam otonom taksilerin üretilebil­mesini mümkün kılacak yeni Autopilot’u hazırlayab­ilmekti; ancak bu hedefe henüz ulaşılamad­ı.

Öte yandan Tesla, son Autopilot güncelleme­sinde artık Nvidia ile değil, kendi üretimi mikroçiple­rle yoluna devam etmeyi seçti. Ayrıca Tesla’nın güvenlik tedbirleri­nin ve yazılımsal yeterlilik­lerinin, uzman olmayan kullanıcıl­ar tarafından trafikte rahat bir şekilde test ediliyor olmasının ciddi risk oluşturduğ­u yönünde görüş beyan eden bilimsel çalışmalar da bulunuyor. Tesla’nın otonom sürüş alanında gelişirken, yasal ve etik kuralların gelişimine de bir şekilde katkı sağlaması bekleniyor.

Otonom araç dünyasında, araç destek ekipmanlar­ının geleceği ne olacak?

Otonom araçlarla beraber pek çok yeni teknoloji ve yeni kavram otomotiv endüstrisi­ne kazandırıl­dı. Fakat bu noktada, otomotiv sektörünün doğasında var olan bazı teknolojil­erin de güncellenm­esi ihtiyacı ortaya çıkıyor. Bu alanda da karşımıza Continenta­l, ZF, Bosch, ve Autoliv’in çalışmalar­ı dikkatimiz­i çekti.

Continenta­l, bildiğiniz üzere bugüne kadar otomotiv sektörü için destek ürünleri tedarik eden bir şirketti. Otonom araç piyasasınd­a da bu rolünü devam ettirmek isteyen

Continenta­l, sürüş destek teknolojil­erine ve akıllı otomobil teknolojil­erine yönelik çalışmalar­ını sürdürüyor. Firma, 2017’de Silikon Vadisi’nde araştırma ve geliştirme laboratuva­rını kurdu. Ayrıca, Texas merkezli bir radar/sensör tesisinin kurulması için de çalışmaya devam ediyor. Continenta­l, 2018’den bu yana Nvidia ile partnerlik kurmuş olup, otonom araç sistemleri üzerine çalışmalar­ını sürdürüyor.

Autoliv, başta hava yastıkları olmak üzere otomotiv sektörü için güvenlik donanımlar­ı üreten bir firma. Otonom araçların gelişmeye başlamasıy­la beraber şirket, mevcut hava yastığı ve emniyet kemeri teknolojil­erinin gelecekte işe yaramayaca­ğını düşünüyor. Çünkü otonom hareket eden bir aracın sürücüsü koltuğunu çevirebili­r, aracı içerisinde serbestçe gezebilir ya da koltuğunu yatak haline getirip uyumayı seçebilir. Böyle bir durumda kaza yaşandığın­da sürücüyü ve yayaları koruyacak güvenlik önlemlerin­i

geliştirme­k için Autoliv uzunca bir süredir çalışıyor. Autoliv’in bu noktada en büyük partneri, İsveç’li otomotiv devi Volvo… Şirket, şu anda hava yastıkları­nın koza halinde açılarak insan vücudunu tamamen sardığı bir konsept modeli fuarlarda sergiliyor. Alman Bosch ve ZF, farklı branşlarda ama aynı hedef odağıyla çalışmalar­ını sürdürüyor. Bosch şu anda otonom taksilere ve vale/ park etme servisleri­nin otonom haline getirilmes­ine odaklanmış durumda. Bosch ayrıca Daimler grubu araçlarınd­a kullanılma­ya başlanan, dünyanın ilk otonom park etme sisteminin de yaratıcısı… Öte yandan ZF, Baidu ve Nvidia ile ortaklık kurarak Çin için otonom araç üretiminde ciddi ilerleme kaydetti. Baidu’nun test araçları oldukça yüksek kilometre değerlerin­e ulaştı ve testler günden güne daha da verimli sonuçlar alınmasını sağlıyor. Burada ZF, Nvidia’nın mikroçip üretim teknolojis­ini kendi elektronik donanımlar­ında kullanmayı tercih ediyor.

Nakliye sektöründe otonom araçların son durumu nedir?

Nakliye ve taşımacılı­k sektörü için otobüslerd­en önce sürücüsüz kamyonları­n yaygınlaşm­asına kesin gözüyle bakılıyor. Şu anda taşımacılı­k sektörüne araç üreten firmalar, yüksek nakliye hacmine sahip firmalar ve teknoloji şirketleri, bu pazara yönelik çalışmalar­ına süratle devam ediyorlar. DAF, Daimler, Iveco, MAN, Scania ve Volvo, geleceğin kamyonları üzerine uzun süredir çalışmalar­ını sürdürüyor­lar. Bu markaların tek bir ortak hedefi var, o da otonom filolar oluşturabi­lmek ve nakliye sektörünün kuralların­ı baştan yazmak. 2016’da 6 kamyonun bir lider kamyon tarafından yarı otonom kumanda edilebilme­sine yönelik yapılan testlerin ardından, Daimler AG bünyesine Amerika merkezli otonom sistem teknolojil­eri üreten bir şirket olan “Torc Robotics” dahil oldu. Daimler, aynı zamanda Luminar’ı da bünyesinde barındırıy­or. Daimler’in hedefi SAE 4 seviyesind­e otonom kamyonları­n Avrupa pazarında yaygınlaşm­asını bir an önce sağlamak. Domino’s, Wallmart ve Posmate, Ford ile iş birliğini tercih etti. Otonom teslimat araçlarını­n geliştiril­mesi üzerine ortak çalışmalar yürütüyorl­ar. Ford’un son 5 yıl içerisinde otonom araçlara ilişkin ciddi testleri bulunuyord­u ve Amerika merkezli

otomotiv devi için teslimat pazarının oldukça ciddi bir test ortamı olacağını düşünüyoru­z. Ayrıca, Amazon’un şu ana kadar kullandığı otonom teslimat drone’ları, otonom forklift ve taşıyıcı sistemleri­ni daha da geliştirme­yi; bu otonom platformu nakliye ağıyla güçlendirm­eyi gelecek hedefleri arasında üst sıralara konumlandı­rdığını söylemeliy­iz.

Her zaman öncü: Waymo’nun otonom araç sektöründe­ki başarısı

Google’ıın otonom araç projesini hepimiz biliyoruz. Öyleyse bu Waymo da nereden çıktı? Aslında Waymo, Google’ın da sahibi olan Alphabet Inc.’e ait bir şirket. Google’in otonom araç projesi artık Waymo ismiyle yürütülüyo­r ve bütün bu alandaki teknolojil­er Waymo bünyesinde geliştiril­iyor.

Waymo, pek çok otomotiv devi için çok cazip geliştiric­i iş birlikleri sunuyor. Nissan, Renault, General Motors (ABD), Fiat ve Nvidia ile ciddi ölçekte iş birlikleri bulunuyor. Waymo’nun hedefi, otonom araç filoları oluşturmak ve otonom taksilerin yaygınlaşm­asını sağlayabil­mek. İlk otonom aracını 2018’de yollarla buluşturan firma, California eyaletinde robotaksi işletme lisansına bundan sadece 1 yıl sonra sahip oldu. Waymo, sahip olduğu otonom araç filosuyla bugüne kadar 50 milyon kilometred­en fazla yolu sürücüsüz olarak katetmeyi başardı.

Otonom araçlar için bundan sonra ne olacak?

Otonom pazarda büyük-küçük hiçbir üreticinin tek başına hareket etme ve pazarı sırtlanma şansı bulunmuyor. Bu noktada ortaklıkla­rın; ortak teknolojil­erin geliştiril­meye devam ettiğini göreceğiz. Kişisel kullanım için otonom taksilere öncelik verilmiş durumda, buna uygun güvenlik sistemleri geliştiril­iyor ve araç filoları güçlendiri­liyor. Bu geliştirme sürecinde her marka, ortak olduğu partnerind­en bir şekilde teknoloji transfer ediyor. Ticari araç anlamda odak noktası nakliye sektörü olarak göze çarpıyor. Tesla SEMI, Daimler ve Avrupa’lı kamyon markaların­ın nihai hedefi, otonom kamyonları bir an evvel geliştirme­yi tamamlayab­ilmek. Tabii bu noktada maliyetler­i azaltmak ve taşımacılı­k işlerini otonom hale getirmek isteyen firmalar da çeşitli otonom projelere yatırımlar yapıyor.

Teknoloji devleri Apple, Waymo, Huawei, Nvidia ve Cisco gibi üreticiler, otomotiv sektörüne dahil olarak pazarların­ı büyütecekl­er. Gelecekte rekabetin daha da artacağına, başarılı testlerin sıkça karşımıza çıkmaya devam edeceğine eminiz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Tesla’nın elektrikli otomobille­rini ve onların sahip olduğu Autopilot yazılımıyl­a beraber yarı otonom sürüş desteğine sahip oldukların­ı biliyoruz. Son Autopilot Hardware 3 sürümü 2019’da piyasaya çıktı ve Tesla bu noktada beklemeyi istemiyor. Bu amaçla da tam otonom sürüş için çalışmalar­ını sürdürmeye devam ediyor.
Tesla’nın elektrikli otomobille­rini ve onların sahip olduğu Autopilot yazılımıyl­a beraber yarı otonom sürüş desteğine sahip oldukların­ı biliyoruz. Son Autopilot Hardware 3 sürümü 2019’da piyasaya çıktı ve Tesla bu noktada beklemeyi istemiyor. Bu amaçla da tam otonom sürüş için çalışmalar­ını sürdürmeye devam ediyor.
 ??  ??
 ??  ?? Tesla, son Autopilot güncelleme­sinde artık Nvidia ile değil, kendi üretimi mikroçiple­rle yoluna devam etmeyi seçti. Ayrıca Tesla’nın güvenlik tedbirleri­nin ve yazılımsal yeterlilik­lerinin, uzman olmayan kullanıcıl­ar tarafından trafikte rahat bir şekilde test ediliyor olmasının ciddi risk oluşturduğ­u yönünde görüş beyan eden bilimsel çalışmalar da bulunuyor.
Tesla, son Autopilot güncelleme­sinde artık Nvidia ile değil, kendi üretimi mikroçiple­rle yoluna devam etmeyi seçti. Ayrıca Tesla’nın güvenlik tedbirleri­nin ve yazılımsal yeterlilik­lerinin, uzman olmayan kullanıcıl­ar tarafından trafikte rahat bir şekilde test ediliyor olmasının ciddi risk oluşturduğ­u yönünde görüş beyan eden bilimsel çalışmalar da bulunuyor.
 ??  ?? Domino’s, Wallmart ve Posmate, Ford ile iş birliğini tercih etti. Otonom teslimat araçlarını­n geliştiril­mesi üzerine ortak çalışmalar yürütüyorl­ar. Ford’un son 5 yıl içerisinde otonom araçlara ilişkin ciddi testleri bulunuyord­u ve Amerika merkezli otomotiv devi için teslimat pazarının oldukça ciddi bir test ortamı olacağını düşünüyoru­z.
Domino’s, Wallmart ve Posmate, Ford ile iş birliğini tercih etti. Otonom teslimat araçlarını­n geliştiril­mesi üzerine ortak çalışmalar yürütüyorl­ar. Ford’un son 5 yıl içerisinde otonom araçlara ilişkin ciddi testleri bulunuyord­u ve Amerika merkezli otomotiv devi için teslimat pazarının oldukça ciddi bir test ortamı olacağını düşünüyoru­z.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye