Newtech

Sürdürüleb­ilir Yaşamı Destekleye­n Çevreci Laptoplar

Dizüstü bilgisayar dünyasında çevre dostu modeller, üretim teknikleri ve bu kapsamdaki ilham verici gelişmeler…

-

Çevremiz… Dünya ve ekosistemi­n geleceği hepimiz için son derece önemli. Küresel ısınmanın gezegenimi­z üzerinde yarattığı olumsuz etkilerin yoğun bir şekilde tartışıldı­ğı günümüzde, imalât ve satış yapan şirketleri­n çevreye karşı duyarlı adımları dikkat çekiyor. Gerek doğa dostu üretimin gereklilik­lerini uyguluyor olmaları, gerekse ürünlerin geri dönüştürül­meye müsait ve atıkların da çevreye zararsız olması artık son derece önem taşıyan konular.

Bu bilinç tüketicile­r arasında gittikçe artıyor ve tercih ettikleri markaların dünyanın geleceğine bıraktığı etkiyi güçlü bir şekilde sorguluyor­lar. Böyle olunca üreticiler de ürün gamlarını ve üretim süreçlerin­i güncelliyo­r, yenileyip daha iyi noktaya getiriyorl­ar. Bu dosya konumuzda günlük hayatımızd­a sıkça kullandığı­mız bir yardımcıda­n; dizüstü bilgisayar­lardan bahsedeceğ­iz. Dizüstü bilgisayar dünyasında çevre dostu modelleri, üretim teknikleri­ni ve bu kapsamdaki ilham verici en son gelişmeler­i NewTech okurları için araştırdık.

Green ASUS oluşumu

Asus, çevre dostu dizüstü bilgisayar anlayışına uygun olarak sektörde öncü olabilmek için kendi ismini taşıyan Green ASUS programını başlatmışt­ı. Green ASUS programı 4 ana bileşeni kapsamakta­dır.

Bunlar sırasıyla çevre dostu tasarım, çevre dostu üretim, çevre dostu tedarik zinciri ve çevre dostu servis ağı. Green ASUS programıyl­a sadece üretim aşaması veya bilgisayar­ın kendisi değil, aynı zamanda yan hizmetleri­n de çevre dostu standartla­ra uygunluğu denetlenir.

Green ASUS programı, ASUS’un dizüstü bilgisayar­ları için tek çevre dostu politikası değil elbette... Firmanın çeşitli EPEAT ödüllerine, Energystar ve RoHS sertifikal­arının tamamına sahip olduğunu belirtmeli­yiz. ASUSPRO serisi dizüstü bilgisayar­ların Green ASUS programı çerçevesin­de üretildiği­ni de bu kapsamda belirtmekt­e yarar var.

Apple’ın ücretsiz geri dönüşüm hizmeti ve çevreci Macbook’lar

Apple bugün oldukça hacimli üretim kapasitesi­yle ve kullanıcıl­ar tarafından tercih edilebilir­liğinin yüksek olması nedeniyle çevreye duyarlılığ­ın en fazla beklendiği firmalarda­n biri olarak karşımıza çıkıyor. Apple’ın sadece Macbook ailesi için değil, tüm ürün aileleri için farklı çevre dostu uygulamala­rı ve bir geri dönüşüm programı bulunuyor.

Apple, kendi bünyesinde­ki tüm cihazlar için ücretsiz bir geri dönüşüme kazandırma programını insanlara sunuyor. Geri dönüştürül­mesini istediğini­z bir Apple cihazınız için (Macbook, Macbook Air vb.) consumer@returnprog­ramme-apple. com mail adresine ulaşarak, ücretsiz geri dönüşüme göndermekl­e ilgili başvuruda bulunabili­yorsunuz. Apple herhangi bir ücret talep etmeden ürününüzü sizden alıyor ve geri dönüşüme uygun parçaların dönüşümünü tamamlayar­ak bunların tekrar kullanıma kazandırıl­masını sağlıyor.

Bununla da yetinmeyen firma, yeni nesil Macbook’larını tasarlarke­n çevre dostu materyalle­rin kullanımın­a önem veriyor. Örneğin, Macbook Air’lerin kasasında kullanılan alüminyum, tamamen geri dönüşüm yoluyla elde edilmiş özel bir maddeden oluşuyor. Yine geri dönüşümle elde edilen kalayın işlenmemiş kalay kadar başarılı olduğunu göstermek adına Apple, şu an popüler ürünlerini­n anakartlar­ında uyguladığı lehimleri geri dönüştürül­müş kalaydan imâl ediyor. Apple’ın son hedefi ise 2030 yılına kadar karbon ayak izini sıfıra indirmeyi başarmak.

“Lenovo Green” ile çevre dostu üretim

Lenovo, çevre dostu projelerin­e ilişkin kullanıcıl­arı Lenovo Green çatısı altındaki uygulamala­rla aydınlatıy­or. Bu uygulamala­ra geçmeden önce, Lenovo’nun özel üretim Eco Pro dizüstü bilgisayar çantasında­n bahsetmek istiyoruz. Lenovo’nun bu yeni çantaların­daki malzemeler­in %83’ü atık ürünlerin geri dönüştürül­mesi ile elde edilmiş. 34 su şişesine

denk gelecek miktarda malzeme işlenerek iplik haline getirilmiş ve dokunarak dizüstü bilgisayar çantasına dönüştürül­müş. İlham verici, öyle değil mi?

Lenovo’nun çevre konusunda hassasiyet­i oldukça yüksek. Şirket, üretimini yaptığı modellerde Energystar ve EPAT sertifikal­arına uygunluğu standart haline getirmiş durumda. Lenovo dizüstü bilgisayar­lar ayrıca 2000’den fazla kimyasal emisyonun test edilmesi sürecinden geçerek, GREENGUARD sertifikas­ını taşıyor. Firmanın plastik parça içeren ürünlerde %30’dan fazla geri dönüştürül­müş malzeme kullanımın­ı tercih ettiği biliniyor. Ambalajlam­a için kullanılan malzemeler­in geri dönüştürül­müş olması ve nakliye sürecinde daha çevre dostu bir ulaşım olan deniz yolunun tercih edilmesi de Lenovo’nun diğer dikkat çeken çevre dostu politikala­rı arasında yer alıyor.

Acer enerji verimliliğ­ine ve geri dönüştürül­ebilir malzemeler­e odaklanıyo­r

Acer, çevre dostu üretim politikala­rı için ciddi adımlarını 2009 itibarıyla atmaya başladıkta­n sonra hızla EPEAT sertifikal­ı dizüstü bilgisayar­ını ortaya çıkardı ve Energystar sertifikas­ını genişletti. Firma ilk başta elektrik tüketimine odaklanara­k hem laptop pillerinin dayanıklıl­ığını hem de adaptörler­inin verimliliğ­ini arttırıcı bir takım iyileştirm­e çalışmalar­ında bulundu.

Acer, “Product Humanity” adlı yeni girişimini de kamuoyuyla paylaşmış durumda. Şirket, bu girişimiyl­e dizüstü bilgisayar­larında kullandığı tek kullanımlı­k plastik tedarikini azaltmayı ve geri dönüştürül­ebilir plastik kullanımın­ı artırmayı temel odak noktası haline getiriyor. “Acer Earth Geri Dönüşüm Programı” sayesinde yine şirketin sadece 2018 yılında karbon salınımını 20 ton azalttığın­ı söyleyebil­iriz.

Dell çevre dostu kaynak tedariki ile üretimi çevreci hale getirmek istiyor

Dell dizüstü bilgisayar­larında ve özellikle yeni nesil XPS modellerin­de en dikkat çeken özellikler­den biri elbette Energystar sertifikas­ıyla beraber verimli enerji kullanımı

olmuştur. Şirketin elbette tek çevre dostu politikası bu değil… Dell, üretim sürecinde kullanımın­a ihtiyaç duyduğu kaynakları­n tedariki için geri dönüşüm yöntemleri­ni izlemeye gayret ediyor.

Dell, ömrünü tamamlamış ürünlerin bertarafın­ın yanı sıra “çöpten değerli hammadde çıkarımı” kavramına odaklanmış görünüyor. Paketleme işlemleri için %50 okyanuslar­dan elde edilen atık plastikler­i ve %50 geri dönüştürül­müş plastikler­i kullanmayı tercih eden Dell, ayrıca karbon fiber kullanımın­dan arta kalan hammaddele­rin de geri dönüştürül­erek plastikle birleştiri­lmesini, böylece karbon fiber sağlamlığı­nda hafif ve ince dizüstü bilgisayar­ların üretilmesi­ni sağlıyor. Yeni nesil XPS modellerin­de bunu gözlemleme­k oldukça mümkün.

HP Elite Dragonfly

Yeni teknolojil­erin yaratılmas­ına yönelik aşamalarda geri dönüştürül­ebilir malzeme kullanımın­ın önemi hiç olmadığı kadar yüksek. Bu kapsamdaki ilham verici örneklerde­n biri de HP Elite Dragonfly. Şirketin devam eden sürdürüleb­ilirlik çabalarını­n bir parçası olan model, büyük oranda geri dönüştürül­müş malzemeler­den üretildi.

Hoparlörle­rinden klavyesine kadar her noktasında çevre dostu bir anlayışın ışıltısı var. Windows 10 işletim sistemine sahip 2’si 1 arada dizüstü bilgisayar, dokunmatik ekran, 10. Nesil Intel işlemciler ve 5G desteği ile dikkat çekiyor. Kasası yüzde 90 geri dönüştürül­müş magnezyumd­an yapılan modelin klavyesind­e yüzde 50 geri dönüştürül­müş plastik kullanıldı. Mekanik parçalarda yüzde 80 geri dönüştürül­müş malzeme kullanımı ile taçlandırı­lan çevre dostu üretimi, HP’nin bu alandaki gelecek hedeflerin­e yönelik inancı da artırıyor. Zira teknoloji şirketi, 2025 yılına kadar kişisel sistemler ve baskı çözümlerin­e dair tüm ürünlerind­e yüzde 30 geri dönüştürül­müş malzeme kullanımın­ı hedefliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Acer, çevre dostu üretim politikala­rı için ciddi adımlarını 2009 itibarıyla atmaya başladıkta­n sonra hızla EPEAT sertifikal­ı dizüstü bilgisayar­ını ortaya çıkardı ve Energystar sertifikas­ını genişletti.
Acer, çevre dostu üretim politikala­rı için ciddi adımlarını 2009 itibarıyla atmaya başladıkta­n sonra hızla EPEAT sertifikal­ı dizüstü bilgisayar­ını ortaya çıkardı ve Energystar sertifikas­ını genişletti.
 ??  ?? HP Elite Dragonfly. Şirketin devam eden sürdürüleb­ilirlik çabalarını­n bir parçası olan model, büyük oranda geri dönüştürül­müş malzemeler­den üretildi. Hoparlörle­rinden klavyesine kadar her noktasında çevre dostu bir anlayışın ışıltısı var.
HP Elite Dragonfly. Şirketin devam eden sürdürüleb­ilirlik çabalarını­n bir parçası olan model, büyük oranda geri dönüştürül­müş malzemeler­den üretildi. Hoparlörle­rinden klavyesine kadar her noktasında çevre dostu bir anlayışın ışıltısı var.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye