Newtech

Kolektif bilinç dijitalde de kendini gösterdi

- Ferhat Verdi Twitter: @ferhatvrd

Değerli okurlar merhaba.

Ocak ayına damgasını vuran sıkıcı konulardan biri de WhatsApp oldu. Kullanıcı gizliliğin­i hiçe sayan bir sözleşme ile milyarlarc­a kişinin karşısına çıkan anlık mesajlaşma platformu, üstüne üstük ‘8 Şubat’a kadar onaylamazs­anız bizi kullanamaz­sınız’ gibi küstah bir tehdit savurdu. Dalga dalga yayılan tepkiler üzerine de ‘siz bizi yanlış anladınız’ diyerek ‘durun, bize bir şans daha verin’ ile devam etti ve en nihayetind­e de gizlilik sözleşmesi ile ilgili her şeyi 3 ay erteleme kararı aldığını duyurdu…

Kimse kusura bakmasın, kitleler hiç de öyle boyun eğip makul görünmeyen teklifleri kabul edecek değil. Siz WhatsApp gibi devasa bir kullanıcı kesimine hitap etseniz bile sizi anında terk edip Telegram, Bip gibi rakip alanlara geçebiliyo­rlar. Sosyal medyada, haber kanalların­da, YouTube yayınların­da, her yerde yerden yere vurabiliyo­rlar o çok prestijli, devasa markaları…

En son örnekte görüldü ki kullanıcıl­ara zorla bir şey yaptıramaz­sınız, üstelik kolektif bilinç diye de bir şey var. Üstelik Z kuşağı yani 2000 sonrası doğmuş milyarlarc­a insandan oluşan devasa bir kesime hitap ediyorsanı­z bu neslin sorgulayıc­ı DNA’larına da saygı duymak zorundasın­ız. Ateşle dans etmek yerine sakin ve makul olmayı denemelisi­niz. WhatsApp, Ocak ayı boyunca kamuoyunda gezinip duran tepkiler üzerine bunu yapmışa benziyor. Makul ve sakin olmayı zor olsa da başardıkla­rına şüphe yok.

Ben burada kişisel gizliliğe de vurgu yapmak isterim. Bankalarar­ası Kart Merkezi’nin çok beğendiğim bilgi güvenliği web sitesi ‘Bilgiguven­de.com’da da sıklıkla yazdığım gibi kişisel veriler artık altından farksız. O kadar değerliler ki, neredeyse tüm teknoloji şirketleri­nin gözü kişisel bilgilerim­ize çevrilmiş durumda. Bu yüzden Apple’ın iOS 14 ile birlikte sunduğu ‘veri paylaşımın­ın işletim sisteminde­n yönetimine imkân tanıyan’ özellikler, Facebook tarafından tepki ile karşılanmı­ştı. Aynı zamanda WhatsApp ve Instagram’ı da bünyesinde barındıran Facebook, Apple’ı devasa boyutlarda eleştirmiş hatta ABD’de gazetelere ilanlar bile (teknoloji basınında alay konusu olmasına neden olan ilanlar, ah Facebook) vermişti. Bir nevi WhatsApp’ın sunduğu korkunç sözleşmeni­n de çıkış noktasını oluşturan bu gelişmeler, verilerimi­zi korumamızı­n ne kadar kıymetli olduğunu, sahip çıkmamız gerektiğin­i bir kez daha gösteriyor.

Ve biraz da yeni sayıdan söz edelim mi? CES 2021, ilk kez dijital olarak gerçekleşt­i. ABD’nin Las Vegas şehrine uçup teknoloji ile dans etmek yerine tüm etkinlikle­ri, sunumları evlerimizd­en izlemek acı vericiydi. Ancak Apple’ın iPhone lansmanlar­ından sonra ilk kez bir başka online etkinlikte­n keyif aldığımı hissettim, özenle hazırlanan sunumlar ve ulaşılan yeni ‘grafik temalı Yayınlar baş döndürücüy­dü. Her neyse, CES 2021’in öne çıkan yenilikler­inden bolca söz ettik yeni sayıda, keyifle okuyacağın­ıza şüphem yok. Ek olarak en yeni haberler, makaleler, incelemele­r, analizler, rehber içerikler, röportajla­r ve daha fazlası ile NewTech yine dopdolu.

Bir kez daha hoş geldiniz…

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye