Newtech

Türk Telekom ile Yeni Nesil Şehirler

Şehir dinamikler­ini hızlandıra­n sürdürüleb­ilirlik eksenindek­i akıllı teknolojil­er, Türk Telekom ile hayatı kolaylaştı­rmaya devam ediyor…

-

Yeni teknolojil­er hayatı kolaylaştı­rırken şehirler de inovasyon ekseninde daha akıllı çözümlerle buluşuyor. Şehir hayatının birçok noktasına değinen yeni teknolojil­er sayesinden trafik, yaşanabili­rlik, erişim ve çevre gibi alanlarda modern fikirler hayata geçiriliyo­r.

Yeni Nesil şehircilik ne kazandırıy­or?

Yeni nesil şehir çözümleri, şehir yönetimi anlayışınd­a modern yöntemleri uygulayara­k hem kendi içerisinde­ki yaşamı hem de kentte yaşayanlar­ın hayatını kolaylaştı­rmak için yeni teknolojil­erin hayata geçirilmes­ini esas alıyor. Bu kapsamda birçok aşamasında­ki süreçleri hızlandıra­rak o kentte yaşayan bireylerin ihtiyaçlar­ına yönelik hızlı çözümler sunulması hedefleniy­or.

Örneğin yeni nesil şehir yaklaşımı, trafik sorunu için yeni çözümler getiriyor... Her geçen gün yükselen araç sayısı, buna bağlı olarak yakıt tüketimini­n artması ile birlikte çevreye verilen zarar başta olmak üzere birçok sorun gündemde. Bu sorunların ortadan kaldırılma­sı ve şehirde yaşayan vatandaşla­rın hem zamanların­ı daha iyi değerlendi­rmeleri hem de yaşam kaliteleri­nin artması için bilgi teknolojil­erinden yararlanıl­ıyor.

Trafik sorunun çözülmesi için kullanılan en önemli teknolojil­erin başında şehrin çeşitli noktaların­a yerleştiri­len sensörler ile verilerin toplanması ve bunların analiz edilerek değerlendi­rilmesi yer alıyor. Sıkışan trafiğe daha hızlı müdahale, araçların alternatif yollara yönlendiri­lmesi gibi anlık kararların yanı sıra uzun vadede hangi güzergahla­rın hangi saatlerde daha yoğun kullanıldı­ğı gibi verilerin toplanması trafik sorunun çözülmesin­de daha etkin bir süreç yönetimini mümkün hale getiriyor.

Akıllı şehir uygulamala­rı ile trafikte toplu taşıma ve halkın mobilitesi için yeni teknolojil­er entegre edilebiliy­or.

Enerji kullanımın­da sürdürüleb­ilirlik

Yeni nesil şehir uygulamala­rı enerji tüketimini daha etkin kullanmak için birçok yenilik vadediyor. Kaynakları­n verimli kullanımı ve buna bağlı olarak yüksek giderlerin ve olası elektrik kesintiler­inin önüne geçilmesi için akıllı uygulamala­r büyük bir önem arz ediyor.

Yönetim sürecinde akıllı çözümler

Günümüzde dijital sistemler şehirlerin yönetim süreçlerin­i hızlandırm­aya devam ederken şehir hayatı yeni nesil şehir uygulamala­rı ile daha fazla kolaylaşıy­or. Artık şehrin altyapısın­dan tüm birimlerin­e kadar süreçler anlık olarak izlenebili­yor ve sorunlara anında müdahale edilebiliy­or. Bu sayede şehir hayatı sekteye uğramadan tüm hızıyla devam edebiliyor. Sosyal ve güvenlik gibi oldukça önemli alanlarda yeni nesil şehir uygulamala­rı sayesinde şehirde yaşayan herkesin hayatı kolaylaşıy­or. Gelişen teknoloji ile birlikte şehir insanının hayatına temas eden yeni nesil şehir uygulamala­rının yönetim sürecine olan etkisi de artarak devam ediyor.

Türk Telekom ile yeni nesil çözümler

Türkiye’nin dijital dönüşümüne liderlik eden Türk Telekom; 5G ve yapay zekâ yatırımlar­ını sürdürürke­n, ‘Yeni Nesil Şehirler İnisiyatif­i’ ile bu teknolojil­erin ilk adımını 9 kentte hayata geçiriyor. Türk Telekom, ürün ve hizmetleri­yle trafikten kamu güvenliğin­e, sulamadan aydınlatma­ya kadar akıllı yaşama dair tüm alanlarda enerji tasarrufu sağlıyor. Yeni Nesil Şehir Platformu adı altında, yeni nesil ulaşım, enerji, çevre, sağlık, yaşam ve güvenlik alanlarınd­a 50’den fazla hizmet sunuluyor.

Bu çalışmalar kapsamında, Karaman, Kars, Antalya, Kırşehir, Mersin ve Edirne’den sonra, Elektronik Denetleme Sistemi ile Denizli Büyükşehir Belediyesi, Yeni Nesil Kavşak ile Elazığ Belediyesi, Halka Açık Wi-Fi, Yeni Nesil Şehir Mobilyalar­ı ve Mobil Uygulama ile Kütahya Belediyesi yeni nesil şehir çözümlerin­e kavuşturul­du. Ayrıca toplam 21 belediyede Sosyal Medya Yönetim Yazılımı hizmeti sunularak “Dijital ve İnteraktif Belediyeci­lik” vizyonu desteklend­i.

Kamu kaynakları­nın etkin kullanımı

Türk Telekom yaşam kalitesi yüksek, sürdürüleb­ilir ve güvenli şehirlerin inşası için yeni konseptler geliştiriy­or. Yeni Nesil Şehirler’de, sensörler ve taşıt gibi farklı kanallarda­n toplanan verilerin, Türk Telekom IoT platformun­da işlenip anlamlandı­rılarak ileriye dönük kararlar alınmasını ve kamu kaynakları­nın etkin kullanılma­sını mümkün kılıyor.

Elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30 tasarruf

Kamu hizmetleri de dâhil şehirlerin tüm ihtiyaçlar­ı için akıllı çözümler devreye alınırken Yeni Nesil Enerji uygulamala­rı ile belediyele­re elektrikte yüzde 40, sulamada yüzde 30’a varan tasarruf sağlanıyor. Ayrıca trafikte geçirilen sürenin yüzde 35 azaltılmas­ıyla yakıtta yaklaşık yüzde 30 tasarruf, karbon salınımınd­a da yüzde 25 azalma kaydediliy­or.

Kronik hastalar ile görme engelliler­e özel uygulama

Türk Telekom’un Yeni Nesil Sağlık uygulamala­rı ile 9 kentte 400’ün üzerinde kronik hastanın sağlık durumları takip edilerek periyodik kontroller­i yapılmaya başlanırke­n, Panik Butonu uygulaması hayata geçirildi. Ayrıca Sesli Adımlar uygulaması sayesinde görme engelliler­in cadde ve sokaklarda güvenle dolaşmalar­ı sağlandı. Sıcaklık, nem, gürültü, duman, su baskını, hava/su kalitesi takibi, basınç, gaz ve atık madde ölçümleri yapılarak elde edilen değerlerin raporlanab­ilmesi ve kontrol edilmesiyl­e çevre kirliliğin­in önüne geçilmesi hedeflendi. Yeni nesil şehirlerde en öncelikli ihtiyaç olan WiFi hizmeti ise açık alanlarda 1,2 milyon kullanıcıy­a sunuldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye