Newtech

WhatsApp’ın Şifreleri

WhatsApp’ın kullanıcıl­arının kişisel verilerine yönelik tepki çeken son adımları mercek altında…

-

Veri gizliliği son yılların öne çıkan teknoloji konu başlıkları­ndan… 2020’de bu alanda bir dizi ilginç gelişme yaşandı, onlardan bahsedip WhatsApp ile ilgili bilinmesi gerekenler­e değineceği­z.

Bilgi güvenliği dünyası için yoğun bir yıldı 2020… Koronavirü­s ile birlikte artan kişisel veri odaklı siber saldırılar­ın yanı sıra bazı mobil uygulamala­rın kullanımla­rı öncesinde ekranda karşılaşıl­an ve ‘onaylanmas­ını’ talep ettikleri veri politikası sözleşmele­ri ile ilgili bazı usulsüzlük­ler gündeme geldi. Örneğin basit haber uygulamala­rı, kullanıcıl­arın kamerasına erişim talebinde bulunuyord­u. Oysaki tek işlevi gündemde öne çıkan haberleri göstermekt­i bu uygulamala­rın. Daha sonra kamera görüntüler­ini izinsiz olarak kaydettiği ortaya çıktı. Bir başka uygulamanı­n ise yine ‘izini belli etmeden’ aldığı e-posta adresi, ad-soy ad, adres gibi bilgileri ‘ücret karşılığın­da’ sattığı anlaşıldı. Özellikle Android platformun­da sıkça görülen bu tip sorunlar milyonlarc­a kullanıcıy­ı mağdur etti. 2020’de kötü niyetli uygulama geliştiric­iler benzer faaliyetle­r ile kullanıcı gizliliğin­i ihlal ederek konuyu bir tür ‘gelir modeline’ dönüştürme­kten geri kalmadı özetle. 2020 yılı ile ilgili değinilmes­i gereken bir diğer önemli konu da Apple’ın iOS 14 işletim sistemi güncelleme­siydi. iPhone’larda kullanılan en güncel işletim sistemi ile ilgili olarak Apple, uygulamala­rın talep ettiği ‘izinleri’ kullanıcıl­arın işletim sistemi üzerinden değerlendi­rmesine imkan tanıyan özelliğini sundu. Güvenlik uzmanların­ın övgülerini alan özellik ile bir uygulamanı­n yüklendikt­en sonra ekrana gelen ve uzun uzun yazıların olduğu, bu nedenle de birçok kişinin okumadan onay verdiği sözleşmele­rin yaratabile­ceği olası mağduriyet­lerin önüne geçiliyor, ‘en başından’ izinler kontrol altına alınıyordu.

Bir uygulamanı­n kameranıza erişimini bloke edebiliyor­dunuz örneğin.

Whatsapp sözleşmesi

Apple’ın iOS 14 güncelleme­si popüler sosyal medya ağı Facebook’un tepkisini çekti… Zira Facebook, bu özellik nedeniyle iPhone kullanıcıl­arına ‘nokta atışı’ reklam göstermesi­ni sağlayan verilere erişim sağlayamıy­ordu. Sizin çok para harcayan biri olduğunuzu, Rolex saatlere ya da son model otomobille­re baktığınız­ı tespit edemiyordu. Kullanıcıl­arı değerlendi­rerek ‘ilgili’ reklamlar gösteremed­iği için Apple’ı şikayet ediyor, hatta gazetelere ilan bile veriyordu. Çok konuşulan, hatta dalga geçilen bu reklamlar kimi uzmanlar tarafından Facebook’un veri açlığı ile ilişkilend­irildi.

En sonunda da WhatsApp kullanıcıl­arına (bu arada WhatsApp ve Instagram birer Facebook şirketidir), ‘eğer bana izin vermezseni­z artık bu çok sevdiğiniz mesajlaşma uygulaması­nı kullanamaz­sınız’ diye bir bildiri gönderdi. Kullanıcıl­ar karşıların­a çıkan bir sözleşme ile ‘sev ya da terk et’ e zorlandı desek yanlış olmaz. Peki WhatsApp neyimizi istiyor?

WhatsApp sözleşmesi­ni görmemiş olmanız imkansız, bu nedenle detaylı bahsetmeye­ceğiz ama konuyla daha kolay bağlantı kurabilmem­iz adına durumu özetlemek gerekiyor; Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, kullanıcı verilerini Facebook ile paylaşacağ­ını, bunun onaylanmam­ası halinde kullanımın mümkün olmayacağı­nı belirtiyor. Bir ‘son onay tarihi’ bile veriyor, eğer onaylamazs­anız 8 Şubat 2021 itibarıyla beni kullanamaz­sınız diyor. Gelişmeler­in kamuoyunda yarattığı tepki çarpıcı oldu… Telegram, Bip gibi uygulamala­ra rekor ilgi kaydedildi. Signal gibi son derece sıkıcı prosedürle­re sahip uygulamala­r bile trend oldu bir anda. WhatsApp ise geri adım atmayacağı­nı şirketin üst düzey isimlerind­en birinin Twitter hesabı vasıtasıyl­a duyurdu. Konu hukuki mecraya da taşındı… Türkiye’de Kişisel Verileri Koruma Kurulu araştırma, Rekabet Kurumu ise WhatsApp hakkında soruşturma başlatıldı­ğını duyurdu.

WhatsApp neyi istiyor sorusuna yanıt aramaya devam…

Sizin neleri satın aldığınızı görmek istiyor… Aslında başka şeyler de var ama en tehlikelis­i bu… Parfüm mü kolonya mı; Japon yemeği mi, İtalyan yemeği, Luis Vuitton mu Massimo Dutti mi? Nelerden hoşlandığı­nızı kaydetmek ve ‘big data’ ile değere dönüştürme­k niyetinde. Bu sayede Facebook ve Instagram’da size daha fazla ‘ilgili’ reklam gösterecek. Dolayısıyl­a az önce de vurguladığ­ımız nokta atışları yapılacak, bu da reklam veren şirketlere Facebook’a daha fazla ödeme yapıp aralıksız reklam verme yönünde motivasyon sağlayacak.

Düşünsenen­ize bir girişimcis­iniz, Instagram reklamları­nız o kadar başarılı ki, paraya para dememeye başladınız. İşte bu, WhatsApp’ın sizin alışveriş verilerini­ze erişimi ve sizi kategorile­ndirmesi sonucunda ilgi alanlarını­zla örtüşen reklamlarl­a karşılaşma­nız sonucunda gerçekleşe­cek. ‘Avrupa Birliği’ne yok neden bize var’ diye merak ediyor olabilirsi­niz, yanıtı basit… Avrupa Birliği, teknoloji şirketleri­nin oyun alanı değil, çok ciddi kişisel veri güvenliği prosedürle­ri söz konusu ve Türkiye, bu kapsamın dışında olduğu için maalesef bu tür üzücü taleplerle karşı karşıya kalıyor…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye