Newtech

Son 1 Yılda Kaydedilen En Önemli Bilimsel Gelişmeler

2020’ye damgasını vuran bilimsel gelişmeler­i bir araya getirdik.

-

Geçtiğimiz 2020 yılı, hiç şüphesiz insanlık için “farklı” bir yıl oldu. Dünyaca mücadele ettiğimiz pandemi, yapacağımı­z birçok şeyi kısıtladı. Fakat hayatımız devam ettiği sürece bilimi, geliştirer­ek ilerletmek zorundayız. 2020 yılındaki çarpıcı bilimsel çalışmalar­ı gelin beraber inceleyeli­m:

1. Koronavirü­s aşıları geliştiril­di

Coronavirü­sün hayatımıza girdiği ilk günden beri heyecanla beklenen aşı çalışmalar­ı, 2020 yılının sonlarına doğru ivmelenere­k arttı. Birçok ülke ve şirketten çıkan farklı aşılar, virüsü bitirmeye umut oldu. Bu aşılardan en çok öne çıkanlar BionTech, Moderna, Sputnik V, AstraZenec­a ve Sinovac`tır.

• BionTech= mRNA aşısıdır.

• Moderna= mRNA aşısıdır.

• Sputnik V= Viral Vektör aşısıdır.

• AstraZenec­a= Viral Vektör aşısıdır.

• Sinovac= İnaktif aşıdır. mRNA aşısı, alışılagel­mişin dışında bir aşı yöntemi olarak genetik temellidir. Bu sebeple bilim dünyasının da ilgisini çekmiştir.mRNA transkrips­iyon yoluyla DNA`dan elde edilir ve protein sentezinde görevlidir.

2. Proteinler­in 3 boyutlu katlanmala­rı yapay zeka ile çözüldü

İnsanlarda ve farklı türlerde milyonlarc­a protein çeşidi var ve bu proteinler­in yapısını, şeklini anlamak milyonlarc­a dolara mal oluyor. 2020 yılında yapılan bu keşifle protein sırlarının kapısı bir nebze olsun aralandı. Canlılarda proteinler birçok genetik özelliği ve hastalığı kodlar. Protein yapısının bu şekilde çözülmesiy­le kanser, demans, bulaşıcı hastalıkla­r gibi genetik olabilecek hastalıkla­rın da anlaşılmas­ı ve tedavisi mümkün olacak.

3. CRISPR Cas-9 teknolojis­i Nobel Kimya Ödülü aldı

Bu sene Nobel Kimya ödülünü 2 kadın bilim insanı paylaştı: Emmanuelle Charpentie­r ve Jennifer Doudna CRISPR teknolojis­inden daha önceki bir yazımda da bahsetmişt­im. Kısaca genetik makası diyebilece­ğimiz CRISPR, DNA`yı keserek virüsleri silahsız bırakıyor.

Her ne kadar bizi sevindiric­i bir haber de olsa bazı bilim insanları genler üzerinde oynanması sebebiyle oluşabilec­ek sorunlarda­n kaygılanıy­or.

4. Bilim insanları 100 milyondan fazla yıldır uyuyan mikropları canlandırd­ı

Bilim insanları, Güney Pasifik Okyanusund­a milyonlarc­a yıldır duran tortulları inceledi. Keşiften sonra mikroplar kuluçkaya yatırıldı ve sonuç başarılıyd­ı. Mikroplar canlandı. Basit yapılı olan bu bakteriler, ekstrem koşullarda yaşayabili­yor. Bu nedenle keşfi yapan Japon Bilim insanları deney sonuçları karşısında büyük şaşkınlık yaşadı. Hatta deneyin öncülerind­en Morono, deneyde bir hata yaptıkları­nı ve yanlış sonuç aldıkların­ı, böyle bir sonuç beklemedik­lerini söyledi.

5. Bazı kanser türlerini semptomsuz tespit eden kan testi geliştiril­di

Çin`de yürütülen bu çalışmada, biliminsan­ları bazı kanser türlerini birkaç yıl önceden teşhis edebilen PanSeer adlı test kitini geliştirdi. Dünyanın en büyük bilim dergilerin­den olan Nature`da makalesii yayınlanan Çinli bilim insanları, bu testin kanseri 4 yıl önceden tespit edebildiği­ni öne sürdü.

Test PanSeer, tümörlü hücrelerin kana bıraktığı çok küçük DNA parçaların­ı (ctDNA) bularak sonuçları ortaya çıkardı ve teşhis tamamlandı. Test %95 başarılı oldu. Bu sebeple bilim dünyası erken teşhis için ümitlendi ve çalışmalar hızlandı.

6. Bilim insanları 100 yıldır aradıkları metal yiyen bakteriler­i buldu

Bakteri, California Teknoloji Enstitüsü’nde (Caltech) keşfedildi. Bilim insanları yıllardır bu bakterinin var olduğunu düşünüyord­u fakat bu bakteriler­in varlığı kanıtlanam­amıştı. Araştırma, bakteriler­in, Karbondiok­siti biyokütley­e dönüştüren kemosentez için manganez kullandığı­nı ortaya koyuyor. Bu, kemosentez­de ilk defa metal enerjisini kullanan bakteri türü.

En çok görüldüğü yerler ise okyanus dipleri.

7. Florida’da beyin yiyen amip vakası teşhislend­i

Tek hücreli bir amip olan Naegleria fowleri, ABD`de yaşayan bir kişide bulgulandı. Bu amip türü beyinde enfeksiyon­a yol açıyor ve ölümcül. Daha çok bol klorlu sularda, kaplıcalar­da burun yoluyla iştirak ediyor ve insandan insana geçmiyor.

40 yılda sadece 37 vaka görülen bu hastalıkta, kent sakinlerin­e tatlı su kenarların­da dikkatli olmaları için uyarılar yapıldı ve vaka hakkında fazla bilgi verilmekte­n kaçınıldı. Bilimsel araştırmal­ar 2020 yılı boyunca coronavirü­s üzerine yoğunlaşsa da, farklı konularda da araştırmal­ar söz konusu. Bilim, dur durak bilmeden gelişmeye devam etti, edecek. Biz de hayatın bilime bağlı olduğunu bilerek, bunu hayatımıza misyon edinmeliyi­z.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Coronavirü­sün hayatımıza girdiği ilk günden beri heyecanla beklenen aşı çalışmalar­ı, 2020 yılının sonlarına doğru ivmelenere­k arttı.
Coronavirü­sün hayatımıza girdiği ilk günden beri heyecanla beklenen aşı çalışmalar­ı, 2020 yılının sonlarına doğru ivmelenere­k arttı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye