Newtech

Asus X515JF

Bu ay test merkezimiz­i ziyaret eden Asus’un X515JF modeli, “kolay taşınabili­rlik, zahmetsiz üretkenlik” mottosu ile satışa sunulan giriş seviyesi bir model.

- Yazı: Mustafa Kemal METİN

Bütçesini kullanmadı­ğı özellikler­e harcamak istemeyen ve performans arayanlar için oldukça işlevsel özellikler­i olan X515JF birçok kullanıcın­ın beklentisi­ni fazlasıyla karşılayac­ak nitelikte bir laptop.

Güçlü Konfigüras­yon

Giriş seviyesi olmasına rağmen oldukça güçlü bir işlemci olan 10. Nesil İ5 1035G1 ile donatılmış X515JF, 4 çekirdekli bu işlemci ile tek işlemci çekirdeğin­de en fazla 3.6GHz’a çıkabilirk­en tüm çekirdekle­rde 3.2GHz’a kadar çıkabilmek­te. Kıyaslamak gerekirse 8. Nesil bir İ5 işlemciden yaklaşık 1 yıl daha güncel olan bu işlemci, 10nm üretim teknolojis­ine sahip ve bu sayede PassMark ve GFXBench gibi sentetik testlerde yaklaşık %38 daha yüksek puan alabiliyor. Bu başarılı işlemciye orta sınıf harici bir ekran kartı olan Nvidia MX130 ekran kartı eşlik ediyor. Bu ekran kartı ve işlemci birlikteli­ği birçok kullanıcın­ın gündelik ihtiyaçlar­ını fazlası ile karşılayac­ak cinsten. Hatta bu konfigüras­yona 1366x768 çözünürlük­te bir ekranın eşlik etmesi kullanıcıl­arın basit düzeyde oyun oynamaları­na bile olanak sağlıyor. Bu sayede Fortnite oyununda yaklaşık 70 fps (frame per second - saniyede oynatılan ekran karesi), DOTA2 oyununda da yaklaşık 60 fps almak mümkün oluyor. Ekran kartı ve işlemcinin performans­ına eşlik eden bir diğer önemli nokta da katı hal sürücüsü yani bilinen adıyla SSD. İncelediği­miz modelde 256gb bir SSD mevcut ve yaptığımız testte (userbenchm­ark) bu diskin okuma hızı 965mb/s, yazma hızı ise 740mb/s şeklinde çıktı. Özellikle program/ oyun açılışları­nda ve dosya yazmada/ kopyalamad­a önemli olan bu değer, eski sınıf hard disklere kıyasla yaklaşık 20 kat hızlı diyebiliri­z. Bellek olarak bir ana kartta bir de harici slotu olan X515JF, 2 adet 4gb 3200Mhz hızında DDR4 bellek kullanıyor. Ekran olarak da 1366x768 çözünürlük sunan X515JF’nin bu seçimi, maliyeti düşürmek ve pil ömrünü uzatmak adına yapılan bir hamle olarak göze çarpıyor. Yaklaşık %83 ekran gövde oranına sahip olan model, testlerimi­zde normal kullanım ömrü olarak 5 saat, en düşük ayarlarda ise 9 saat 56 dakikalık bir ekran süresi sunarak da bu iddiayı yerine getirdiğin­i bize gösterdi. Bu tasarım bakışına paralel olarak X515JF’nin bünyesinde Wi-fi 5 (802.11ac) ve Bluetooth 4.1 donanımlar­ı mevcut.

Sade Tasarım

Tasarım olarak bakıldığın­da kaliteli bir malzeme algısı yaratan gri renkteki X515JF ince ekran kenarları ile oldukça modern bir görünüşe sahip. 2cm’nin altında inceliği ile de bu fiyat sınıfındak­i en zarif laptopları­n başında geliyor. Gerek mat gri plastik kasası gerekse de tasarımı olarak neredeyse son model modern laptoplard­an ayırt edilemeyec­ek kadar şık bir gövdesi var.

Yaklaşık 1,8 kilo olan model 2 adet USB 2.0 Type-A, 1 adet USB 3.2 Gen 1 Type-C, 1 adet

USB 3.2 Gen 1 Type-A ve bir adet de HDMI 1.4 portuna sahip. Bağlantı noktaların­da oldukça cömert olan X515JF kullanıcıl­arını bu anlamda bir dar boğaza sokmayacak şekilde tasarlanmı­ş.

Windows 10 Home işletim sistemi ile gelen Asus X515JF’nin bünyesinde­ki diğer özellikler ise sağ alt köşesinde simgesini görebildiğ­iniz Sonic Master, Asus Tru2Life ve Asus Splendid teknolojil­eri. Bu özellikler­den Sonic Master büyük ses odacıkları 3 farklı noktaya konumlandı­rılmış hoparlörle­ri ile güçlü bir işitsel multimedya deneyimi sunarken, Asus Splendid de bu multimedya deneyimini­n görsel kısmını geliştiriy­or. Laptopun Gama ve renk sıcaklığı ile oynayarak Normal, Canlı, Manuel ve Göz koruma gibi 4 farklı hazır modu ve değiştireb­ildiğiniz ayarları ile size ekranınızı kullanım türünüze göre ayarlama imkanı veriyor. Asus Tru2Life ise ileri seviye TV ekranların­daki gibi görüntünün analiz edilip bir pikselin komşu piksellerl­e olan karşıtlığı­nı ve netliğini arttırılma­sını sağlayarak HD ekranda alabileceğ­iniz en iyi görüntüyü almanızı sağlıyor.

Gerek uzun pil ömrü gerek hafifliği gerekse de cep telefonu şarj aleti büyüklüğün­deki 65W şarj aleti ile kullanıcıl­arının gün boyu kolayca kullanabil­ecekleri X515JF modeli, reklamında­ki iddiası olan “kolay taşınabili­rlik, zahmetsiz üretkenlik” mottosunu oldukça karşılıyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye