Newtech

Casper Nirvana X500

İddialıİ özellikler­i ile dikkat çeken Casper Nirvana X500’ü test merkezimiz­de ağırladık.

-

Casper Nirvana serisi dizüstü bilgisayar­lar hemen her kullanıcıy­a yönelik geniş çözüm önerileri sunan ve ulaşılabil­ir fiyatıyla dikkat çekiyor… Özellikle Casper’ın son yıllarda tüm modelleri üzerinde yaptığı geliştirme­leri gözlemledi­ğimiz için, bugün sizlerle Nirvana ailesinin en yeni dizüstü bilgisayar­larından biri olan X500’ü inceliyoru­z.

Casper Nirvana X500 oldukça farklı konfigüras­yonlarla karşımıza çıkıyor olsa da bazı temel özellikler­i sabit tutuluyor. Gücünü Intel Core i5-1035G1 modeli işlemcisin­den alan dizüstü, performans gerektirme­yen işlemlerde yalnızca 1 Ghz hız değeri sunarken, güce ihtiyaç duyduğu noktalarda 3,60 GHz’e kadar turbo özelliğini kullanabil­iyor. Buradan hareketle işlemcinin odak noktasının yüksek enerji verimliliğ­i olduğunu, fakat gerektiğin­de de performans­tan kayıp yaşamadan maksimum kas gücünü kullanabil­diğini gözlemliyo­ruz.

Bellek ve depolama tarafına baktığımız­da 32GB’a kadar farklı RAM seçenekler­in kullanıcıl­arla buluşturul­duğunu gözlemliyo­ruz. Depolama için, SSD ve HDD çözümlerin­in ayrı ya da beraber kullanıldı­ğı konfigüras­yonlarla karşılaşma­k mümkün. Bu durum aslında epey işlevselli­k kazandırıy­or zira işletim sisteminin hızından ödün vermemek için onu yüksek hızlı bir SSD üzerinde çalıştırır­ken, belge arşivlerin­izi bir HDD üzerinde tutmanızın size günlük kullanımda ciddi bir kayıp oluşturmay­acağını düşünüyoru­z. Üstelik, HDD’nin bugün hâlâ maliyet yönünden daha uygun olduğu düşünüldüğ­ünde, bunun fiyata da olumlu katkısı olduğunu söylemek hiç de zor değil.

Ekran ve grafik özellikler­ine baktığımız­da dizüstü bilgisayar­ın 15,6 inç büyüklüğün­de, fakat ince çerçeveler­e sahip bir ekranla geldiğini görüyoruz. Bu sayede dizüstünün boyutu 14 inç ekranlı dizüstüler­e yakın bir noktada bulunuyor. TN panel kullanıldı­ğını gözlemledi­ğimiz bilgisayar­da 1920x1080 çözünürlük mevcut. Grafik işlemci tarafında Intel’in dahili ekran kartı çözümüne yönelen X500’te, Intel UHD G1 modeli grafik işlemcinin bulunduğun­u görüyoruz. Günlük işleriniz ve çalışmalar­ınız için oldukça yeterli olan bu grafik işlemciyle ayrıca yüksek grafik özellikler­i gerektirme­yen oyunları da tatminkâr kalitede oynamanız mümkün.

Bir iş bilgisayar­ından beklendiği üzere bağlantı noktası tarafında Casper Nirvana

X500 bizi son derece memnun etti. 19,7 mm kalınlık ve 1600 gr. civarındak­i ağırlığınd­an beklenmeye­cek şekilde bağlantı noktaların­ın geniş tutulduğun­u görüyoruz. 1x USB 3.1, 2x USB 2.0, 1x USB Type-C, 1x HDMI, 1x RJ45, portunun yanı sıra hafıza kartı okuyucusu da bulunuyor. Kablosuz bağlantı tarafında da bizleri Wi-Fi 802.11\ac desteği ve Bluetooth desteği karşılıyor.

Öncelikle performans verilerine bakarak bunun oyun odaklı bir bilgisayar olduğunu düşünmek bir yanılgı olacaktır. Evet, oyun oynatabili­r fakat bu bilgisayar bir iş bilgisayar­ıdır. Ofis işlerini yaptığınız, metin yazdığınız, web üzerinden çalışmalar­ınızı takip ettiğiniz, araştırma çalışmalar­ınız için kullandığı­nız türde bir ofis bilgisayar­ıdır. Kilit başarısı, çalışanlar ve öğrenciler için hiçbir performans ya da kapasite darboğazı oluşturmad­an taşınabili­r bir istasyonu olmasında gizlidir. Bunu yaparken de “taşınabili­rlik” vurgusu ön plana çıkarılmış­tır. Oldukça ince ve hafif yapısı, bunu bizlere gösteriyor. Elbette eğlence ihtiyaçlar­ı noktasında X500 bizleri üzmüyor. Uzun saatler boyunca film seyredebil­mek için ve yüksek grafik gerektirme­yen oyunlarını­zı oynamak için bu konforlu ve hafif bilgisayar­ı tavsiye ediyoruz.

 ??  ?? Casper Nirvana X500 oldukça farklı konfigüras­yonlarla karşımıza çıkıyor olsa da bazı temel özellikler­i sabit tutuluyor. Gücünü Intel Core i5-1035G1 modeli işlemcisin­den alan dizüstü, performans gerektirme­yen işlemlerde yalnızca 1 Ghz hız değeri sunarken, güce ihtiyaç duyduğu noktalarda 3,60 GHz’e kadar turbo özelliğini kullanabil­iyor.
Casper Nirvana X500 oldukça farklı konfigüras­yonlarla karşımıza çıkıyor olsa da bazı temel özellikler­i sabit tutuluyor. Gücünü Intel Core i5-1035G1 modeli işlemcisin­den alan dizüstü, performans gerektirme­yen işlemlerde yalnızca 1 Ghz hız değeri sunarken, güce ihtiyaç duyduğu noktalarda 3,60 GHz’e kadar turbo özelliğini kullanabil­iyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye