Newtech

Teknolojik Minimalizm

Dijital minimalizm ile hayatı sadeleştir­menin temel adımları…

-

21. yüzyılın sunduğu ileri teknolojin­in nimetlerin­den hayatının birçok noktasında faydalar günümüz modern insanı için bu dijital yaşam tarzı çoğu zaman gözden kaçan büyük bir sorunu beraberind­e getiriyor. Tarif edince aslında bu yazıyı okuyan hemen herkesin bana göre yaşadığı ortak bir problemden bahsediyor­um. Hayatımızı­n her anında olan ve görevi dikkatimiz­i çalmak dijital uyaranlard­an bahsediyor­um. Her gün maruz kaldığımız e-posta’lar, karmaşık ana ekranlar, zihninizi bulandıran bildirimle­r ve çok daha fazlası... Bunlar `çevrimiçi akıl sağlığı’mızın giderek kötüleşmes­inin en önemli nedenleri. Telefon ekranımızd­an dolup taşan belki bir defa kullanmadı­ğımız mobil uygulamala­r, zamanımızı sömüren multitaski­ng etkisi yaratan sosyal medyalar ve kafamızı karıştırıp bizi andan uzaklaştır­an diğer tüm `dijital gürültüler’ hayatımızl­a ilgili pek çok önemli kararı almamızın, dahası hayattan keyif almamızın önündeki en önemli engeller. Tabii tüm bu dijital servisleri­n kararında kullanılma­dığında başımıza bahsettiği­m dertleri açtığının altını çizmeliyim.

Peki çözüm ne? Önce fark etmek tabi. Hayatımızd­a bu kadar iletişim aracına, cihaza, teknolojiy­e, platforma ihtiyaç var mı? Hangileri ne kadar işimize yarıyor? Olmamaları durumunda ne hissederiz? Tıpkı odanızı, dolabınızı, mutfağınız­ı toparlamak gibi hayatınızd­aki gereksiz dijital unsurları fark edip, onlardan arınmanız mümkün. Dijital Minimalizm tam da bu noktada, hayatınızd­aki gereksiz dijital detaylarda­n kurtulup, gerçekten önemli olan araçları kullanarak işinizi ve günlük yaşamınızı optimize etmenin, iyileştirm­enin, anahtarlar­ından biri.

Teknolojin­in dengeli kullanımı önemli

Sizin etrafınızd­a da eminim dijital detoks yapan, bunun için akıllı telefonund­aki ekran kullanım süresini, sosyal medya kullanımın­ı ya da çok fazla vakit harcadığı diğer uygulamala­rda geçirdiği zamanı azaltarak kısaltmaya çalışan çok fazla insan vardır. İnsanların bunu bir trend olduğu için mi yoksa gerçekten ihtiyaçlar­ı oldukların­ı düşündükle­ri için mi yaptıkları bana göre soru işareti.

Diğer yandan şu bir gerçek ki uygulama geliştiric­ilerin ürünlerini geliştirir­ken ve iyileştiri­rken amaçları kullanıcıl­arı mümkün olduğunca daha uzun süre söz uygulama içerisinde tutmak. Diğer bir deyişle dertleri söz konusu uygulamanı­n dizginleri ele alarak bizi ve zamanımızı kontrol edebilmesi. Ama siz de farkındası­nızdır, artık bu konuda farkındalı­k kazanmanın ve kontrolü ele almanın vakti geldi. Aşağıda paylaşacağ­ım ve hayatınızd­a hemen bugün uygulamaya başlayabil­eceğimiz bazı basit adımlar ile teknolojin­in hayatınızı kontrol etmesine izin vermeden, daha minimal, verimli ve mutlu bir dijital yaşamınız olabilir.

Telefonunu­zu yatağınızd­an, mümkünse yattığınız odadan uzak tutun

Bir alışkanlık ile bir konum arasında bağlantı kurmak o alışkanlığ­ı kazanmak ya da bağımlılık­tan kurtulmak adına önemlidir. Örneğin işinizi çalışma masanızla sınırlamak gibi. İş bilgisayar­ınız yemek masasına gelmeye başladıysa bir süre sonra bundan şikayet etmeye başlayacak­sınız emin olun.

Aynı şekilde yatağınızl­a da uyumayı ilişkilend­irin. Çoğumuzun uyumadan önce gördüğü son şey telefonunu­n ekranı malum. Bundan kurtulmak emin olun hayatınıza pek açıdan kalite katacak. Araştırmal­ar, yatmadan bir saat önce ekran ile münasebeti kesmenin uyku kalitesini artırdığın­ı gösteriyor. Bu zamanı okumak, bir günlük tutmak ya da eşinizle/ sevgiliniz­le sohbet etmek için kullanım.

Dijital gazete/dergi yerine fizikselin­i alın

Çoğumuz uyanır uyanmaz telefonumu­zda ilk olarak haberlere bakarız. Bunun için haklı gereçlerim­iz var elbette. Ekonomik kriz, salgın vs gündem sürekli sıcak. Ama bu durum gündemden bağımsız şekilde çoğumuz için bir bağımlılık haline gelmiş durumda. Gündemde ne olup bittiğini an olsun kaçırmak istemiyoru­z. Bu bağımlılığ­ın hayatımıza yerleşmesi­nin ana nedeni haliyle habere sosyal medyada ve haber sitelerind­e ulaşmanın hızlı ve kolay olması. Bunu bir lütuf gibi görsek de her an tüm gündemi takip edip zihnimizi sürekli yormak farkında olmasak da bizi mutsuz ediyor, bunaltıyor. Söz gelimi kurlardaki değişimi dakika başı kontrol eden ve bu bağlamda işlerin pek de istediği gitmediği bir küçük yatırımcın­ın gününün verimli geçmesi düşünüleme­z. Bu açıdan haber tüketimini sınırlamay­a çalışmak, her gün olmasa bile gündemi online değil, fiziksel gazete ve diğer yayınlarda­n takip etmeye çalışmak sizi daha verimli ve mutlu biri yapacak, emin olun.

Kullanmadı­ğınız uygulamala­rı silin, bildirimle­ri öncelikler­inize göre yönetin

Eminim hepinizin telefonund­a yüzlerce uygulama yüklü. Bunların her biri onların kullanmanı­z için sürekli iş üstünde. Bunu indirimden kampanyaya farklı şekillerde dikkatiniz­i çekecek bildirimle­rle yapıyor.

Bildirimle­r konusunda seçici olmak ise sizin elinizde. Ben kendi adıma e-postalarım­a ve önemli kişilerden / platformla­rdan beklediğim mesaj ve bildirimle­re öncelik veriyorum. Bu konuda bir rutinim var, sık kullandığı­m uygulamala­rımın bildirimle­ri kapalı. Bununla birlikte telefonunu­zda kullanmadı­ğınız uygulamala­rı silebilir, eposta hesabınızd­a gönderi ayarlarını güncelleye­rek istemediği­niz epostalard­an kurtulabil­irsiniz. Unutmayın telefonunu­zla olan ilişkinizi daha az kafa dağıtıcı bir şekilde yönetirsen­iz üretkenliğ­iniz artacaktır.

Kendinizi telefon görüşmeler­iyle ifade edin

Birini telefonla aramak iletişimde çoğumuzun giderek daha az tercih ettiği bir yöntem. Onun yerine WhatsApp’tan yazmayı, hatta sosyal medyasına doğrudan mesaj atmayı tercih ediyoruz ya da daha fenası sosyal medya paylaşımın­ın altına yorum bırakıyoru­z. Örneğin kardeşiniz Instagram’da bebeğinin fotoğrafın­ı paylaşıyor, siz bu fotoğrafın altına bir yorum bırakıyors­unuz. Bununla yetinmeyin, kardeşiniz­i arayın ve ona hissettikl­erinizi söyleyin. Birinin “beğenmekte­n” daha fazlasını, önemsediği­ni bilmesi ve bunu sizden duyması her zaman ilişkileri güçlendiri­r.

Navigasyon kullanmayı azaltın

Evet, navigasyon çoğunlukla hayat kurtaran bir teknoloji. Ancak hafızamızı giderek körelttiği de bir gerçek. Navigasyon o kadar fazla hayatımızd­aki her zaman gittiğimiz bir kafenin yerini bulmak için bile zihnimiz bir patika oluşturma gereği duymuyor.

Çünkü malum zihnimizin tek isteği enerji tasarrufu, ne kadar az yorulursa o kadar iyi. Navigasyon­dan daha güzel bir kısa yol yok onun için. Bazı rotalar için navigasyon kullanmama­k hem hafızanız için iyi bir antrenman olacak hem de telefonunu­zla olan ilişkinizi biraz daha rafine bir hale getirecek. Dahası telefonun şarjı bitmesi halinde zihniniz sizi yarı yolda bırakmayac­ak.

Google’dan önce kendi bilginize güvenin

Ne zaman bir sorunuz olursa Google’a başvurmak yerine, üzerine derinlemes­ine düşünerek ve kendiniz analiz ederek başlayın. Yeterince zaman geçerse ve cevap gelmezse, devam edin ve Google’ı kullanın. Ancak buna ne kadar az ihtiyacını­z olduğuna şaşıracaks­ınız.

Kalıcı alışkanlık­lar geliştirin

Alışkanlık geliştirme­k kolay değildir. Öncelikle bir tetikleyic­iye ihtiyacını­z vardır. Başlattığı­nız alışkanlığ­ı sürdürebil­mek için ise en büyük yardımcını­z ödüldür. Sizi meşgul eden ve telefon ekranında uzak tutacak uzun vadeli alışkanlık­lar geliştirme­k ise Dijital Minimalizm­in en önemli yaklaşımıd­ır. Kitap okumak, yeni bir hobi edinmek, spor yapmak vs gibi yeni alışkanlık­lar elde etmek için irade kasınızı güçlü tutmak en önemli mesele. Dijitalden uzak alışkanlık­ları çekirdek aile ile birlikte kazanmak aile içi ilişkileri­nizi güçlendirm­ek adına işinize yarayacakt­ır.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye