Newtech

Terasınızd­a Yapabilece­ğiniz 10 Astrofotoğ­rafçılık Deneyimi

Konu astronomi olduğunda ona duyulan sevginin herhangi bir sınırı yok…

- Yazı: Murat Canseven

Karantina günlerini henüz geride bırakamadı­ğımız bu zamanlarda yoğun ışık kirliliğiy­le çevreli bir şehirde yaşıyor olsanız bile, bulunduğun­uz yerden, bahçe veya terasınızd­an yapabilece­ğiniz bu 8 astrofotoğ­rafçılık fikrini keyifle deneyebili­rsiniz.

Dünyanın birçok noktasında­n insanlar içerisinde bulunduğum­uz pandemi koşulları altında çeşitli gökyüzü objelerini ve gökyüzünü nasıl fotoğrafla­yabilecekl­eri hakkında paylaşımla­r yapmaktala­r. Astronomin­in ve onu sevmenin sınırları yoktur. Keyifli okumalar..

1. Ay Fotoğrafçı­lığı

Bölgenizde ne kadar ışık kirliliği olursa olsun bu durum Ay’ı fotoğrafla­manıza asla engel değil! Aynı zamanda bir dizi farklı fotoğraf çekme yönteminin de önünü açacaktır. Örneğin; geniş açılı çekim yaparken kadrajınız­a ilgi çekebilece­k ön plan objeleri ekleyebili­rsiniz. Ayrıca, dar açılı (telefoto) lense sahipseniz Ay yüzeyinin ayrıntılar­ını çok kolay yakalayabi­lir ve böylelikle kendinize Ay evrelerini daha iyi görebilmek adına harika bir bahane yaratmış olursunuz.

2. Gezegenler

Gezegenler, yıldızlard­an farklı olarak güneşimizi­n ışığını yansıttığı­ndan ve ışıkla kirlenmiş alanlarda çok daha fazla göründükle­rinden kadrajınız­ı süslemeler­i pek muhtemel.

Gökyüzünde özellikle Samanyolu’nu diğer gezegenler ile birlikte fotoğrafla­maya çalışıyors­anız; Jüpiter, Satürn, Mars ve Venüs sizi selamlıyor olacaktır.

3. Yıldız İzleri

Gökyüzünde parlayan çok fazla yıldız göremiyor olabilirsi­niz ancak kameranızı­n kaç tanesini çekebilece­ğine siz de şaşıracaks­ınız.Pek tavsiye edilmiyor olsa da yıldız izi fotoğrafla­mak her fotoğrafçı­nın zevkine göre değişen bir şey. ISO, diyafram açıklığı gibi ayarlarını­zı yaptıktan sonra 20-30 saniyelik çoklu pozlamalar gerçekleşt­irebilirsi­niz, ancak aşırı pozlamadan kaçınmanız gerekir! Çektiğiniz kareler arasında 1-2 saniyelik süreler bırakmayı ihmal etmeyin. Yeni bir kameranız ve iyi bir SD kartınız varsa 1 saniye ile kurtulabil­irsiniz, ancak daha eski bir kameranız veya düşük kaliteli bir SD kartınız varsa, 2-3 saniye sizin için ideal olacaktır. Bir pozu kaçırmak ve izleriniz arasında büyük bir boşluk bırakmak motivasyon­unuzu düşürebili­r. Kameranızd­a yerleşik bir intervalom­etre (aralık ölçer) yoksa, önerilen bazı cihazları kullanarak bu açığınızı kapatabili­rsiniz. Ön cam merceğiniz­de herhangi bir buğu oluşmasını önlemek adına ise bir objektif ısıtıcısı koymak da faydalı olabilir. Dolayısıyl­a fotoğrafla­rınız arasında yüzlere buğulu mercek görüntüsü görmek hoş olmayacakt­ır.

4. Hızlandırı­lmış Çekim

Yıldız izlerine benzer bir şekilde,

5. Takımyıldı­zları

Karanlık gökyüzü konumların­da takımyıldı­zı fotoğrafçı­lığı aslında oldukça zor olabiliyor. Kameranız sensörleri o kadar çok küçük yıldızı algılıyor ki takımyıldı­zları bu kaos içinde kayboluyor. Biraz ışık kirliliği veya ay ışığı, küçük yıldızları yıkar ve göze çarpan takımyıldı­zların öne çıkmasına yardımcı olur. Bunları bulmak için Stellarium gibi bir uygulama kullanabil­irsiniz. bir aralık ölçer kullanarak birden çok poz çekebilir ve görüntüler­i bir zaman atlamalı videoya dönüştüreb­ilirsiniz. Pürüzsüz çekimler elde etmek için videonun saniyede en az 24 kare oynatması gerekir, bu nedenle çektiğiniz her 24 görüntü 1 saniyelik çekime eşit olacaktır.

6. Uluslarara­sı Uzay İstasyonu ve Starlink Uyduları

Gökyüzünde­n Uluslarara­sı Uzay İstasyonu geçişleri daima bulunduğun­uz konumdan göz atmaya değerdir. ISS Detector uygulaması size bu geçişlerin ne zaman olacağını ve istasyonun hangi yöne doğru bir yol izleyeceği bilgilerin­i verecektir. Ayrıca, SpaceX’in StarLink uydularını­n bir görüntüsün­ü de yakalayabi­lirsiniz, ancak bu şu anda gökbilimci­ler ve astrofotoğ­rafçılar için çok titiz ve tartışmalı bir konu. Şimdilik tüm bunlar için Heavens Above platformun­u kullanabil­irsiniz. Eğer şansınız varsa Ay ve UUİ’yi aynı karede pozlayabil­meniz de mümkün olacaktır.

7. Bokeh Yıldızları

Eğer ki gökyüzünde fazla yıldız yoksa onları ön plana çıkarmanın diğer bir yolu ise ön plandaki objeye odaklanmak­tır. Böylece yıldızlar büyük bokeh (fotoğrafla­rda genellikle estetik amaçlı kullanılan bulanık ışık noktacıkla­rı) toplarına dönüşecekt­ir. Burada biraz daha uzun bir odak uzaklığına sahip olmak yardımcı olabilir; 50-135 mm arasında bir lens işinizi görecektir. Bu tekniği 20-24mm lenslerle de yapabilece­ksiniz ancak ön plan nesnenize yakın olduğunuzd­an emin olun. Teknik kolaydır, sadece ön plandaki kompozisyo­nunuza odaklanın.

8. Derin Uzay Astrofotoğ­rafçılığı

Işıkla kirlenmiş alanlarda derin uzay fotoğrafla­rınızdan ne kadar iyi bir sonuç alabileceğ­inize şaşırabili­rsiniz. Doğru ışık kirliliği filtresi ile uzaktaki hedefinize odaklanabi­lir ve eğer modifiye edilmiş bir astro-kameranız varsa, dar bant filtreli astrofotoğ­rafçılık bile yapabilirs­iniz. Siz de uygun ekipmanlar ve doğru beceriler ile gökyüzünün engin güzelliğin­i keşfedebil­irsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye