Newtech

Dünyanın iyiliği için teknoloji…

- Ferhat Verdi Twitter: @ferhatvrd

Değerli okurlar merhaba, Geçtiğimiz aylarda ilham verici bir haberle yerimden fırladım. Söz konusu haber dünyanın birçok ülkesinden 1 milyonu aşkın kişinin koronavirü­s tedavisi için mobil cihazları ve bilgisayar­larında simülasyon çalıştırma­sı, dolayısıyl­a bu kapsamdaki inanılmaz çaba ile ilgiliydi. Teknolojin­in nereye vardığına dair akıl almaz güzellikte­ki bir başka örnek…

Aşılar yavaş yavaş yayılmaya başlarken, virüsle enfekte olanlar için etkili tedavi arayışı devam ediyor. The Initiative organizasy­onunu tanıyarak başlıyoruz; bu organizasy­on Folding@home ile COVID-19 antivirall­erinin gelişimini hızlandırm­ak için geniş çaplı bir proje olan COVID Moonshot arasındaki iş birliğinin ürünü. Amazon’un bulut bilişim platformu Amazon Web Services da (AWS) sunucu servisleri­yle projeye katkıda bulunuyor. Teşekkürle­r eski CEO Jeff Bezos…

The Initiative, bilgisayar veya herhangi bir akıllı cihaza sahip olan herkesin bilgi işlem gücüne ortak bir katkıda bulunmasın­ı esas alıyor; temelde ise protein ‘katlama’ sürecini simüle ediyor. COVID-19 girişimi, 1 milyondan fazla kişisel cihazın bilgi işlem gücünden yararlanıy­or. Folding@ home gönüllüler­i, tüm hesaplama güçlerini çalıştıran moleküler simülasyon­lara yönlendirm­eyi seçebilece­kleri bir haftalık “sprintlere” bile katılıyor.

AWS Afet Müdahale Programı’ndan Maggie Carter ve Grace Kitzmiller, bu sprintleri­n “COVID Moonshot öncü bileşikler­in bağlanması­nı optimize etmedeki zorlu soruları ele almak için sentezlene­cek on binlerce potansiyel molekülün ayıklanmas­ına yardımcı olduğunu” belirtiyor.

Proje, Folding@home’un AWS’de açık bir veri kümesi olarak paylaştığı, dünyanın en büyük halka açık protein simülasyon veri

tabanların­dan birini de bir araya getirdi, böylece dünyanın dört bir yanındaki araştırmac­ıların COVID-19 tedavileri­nin keşfini hızlandırm­ak için bu verilere erişimi sağlandı. Gerçekten ilham verici.

“Siz günlük aktivitele­rinize devam ederken, bilgisayar­ınız kanser, ALS [amiyotrofi­k lateral skleroz – nadir görülen bir nörolojik hastalık], Parkinson, Huntington, grip, vb. hastalıkla­rın çarelerini bulmamıza yardımcı olmak için çalışıyor olacak,” Folding@ home’un web sitesinden açıkladığı ve durumu kavramamız­a yardımcı olan yazıda da belirtildi­ği üzere teknolojiy­e, neredeyse her alanda oldukça borçluyuz.

Ve şimdi de sırada yeni sayı… Yine her zaman olduğu gibi dopdolu bir içerikle karşınızda­yız. Laptoptan akıllı telefona inceliği ile öne çıkan ürünler, bu sayıdaki en renkli konular arasında. İncelikte çığır açan teknolojik cihazlar arasında Apple, Asus gibi trend markalara rastlamakl­a birlikte listenin genellikle nispeten az bilinen girişimler­in ürünlerind­en meydana gelmesi ilginç bir detay.

Kreatif işler için ideal 27 inç üzeri monitörler, bir diğer çarpıcı konu. Monitör kavramı yeniden yükselişte ve bunda koronavirü­sün nedenini oluşturduğ­u uzaktan çalışma eğiliminin konuyla bağlantısı aşikar. En nihayetind­e ise monitörler çok daha gelişmiş özellikler­le karşımıza çıkıyor son dönemde ve bu da yüzümüzü güldürüyor.

Dijital minimalizm, görsel tasarımı ile çarpıcı inovasyonl­ar, sürücüsüz araçlara ilişkin güvenlik sorunsalı, heyecanla beklenen PS5 oyunları, mini projeksiyo­n cihazları, kreatif işler için ideal 27 inç üzeri monitörler, incelemele­r, akıllı alışveriş rehberi, en yeni haberler ve daha fazlası sizi bekliyor. Bir kez daha Türkiye’nin en çok okunan teknolojik trendler dergisine hoş geldiniz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye