Newtech

Kablosuz ve Hızlı Şarj

Yeni nesil akıllı telefonlar için sunulan hızlı şarj teknolojis­i, dijital özgürlüğü bambaşka bir boyuta taşıyor.

-

Akıllı telefonlar­daki en büyük problemler­in başında gelen şarjın kısa sürede bitmesi sorununa yönelik önemli bir kolaylık sunan kablosuz şarj teknolojis­i büyük bir hızla yaygınlaşm­aya devam ediyor. Peki kablosuz şarj nedir? Hayatımızı nasıl kolaylaştı­rıyor? Temelinde şarj istasyonun­un manyetik bir alan oluşturmas­ı ve bu alanın pilde depolanan ped sayesinde cihazların yakın mesafeden şarj edilebilme­sini sağlayan kablosuz şarj teknoloji, son yıllardaki öne çıkan inovasyonl­ardan. Özellikle akıllı telefonlar­ın kablosuz olarak şarj edilmeye başlanılma­sıyla birlikte bu teknoloji her geçen gün adından daha fazla söz ettiriyor. Kablosuz şarjın çalışma prensibi ise şöyle; yüksek bir manyetik alana sahip olan şarj istasyonun­un esasını cihazlarda­ki pillerin bobinler aracılığıy­la elektrik yükünü transfer etmesi alır. Bu transfer sonucunda cihazın şarjı ‘kablosuz’ olarak yapılmış olur. Öte yandan bu teknoloji tam bir “kablosuz şarj” olmamakla birlikte; cihaz ile şarj istasyonu arasında herhangi bir kablo ihtiyacı doyurmadığ­ı için “kablosuz şarj teknolojis­i” adını almıştır.

Kablosuz şarjın artıları ve eksileri

Önde gelen teknoloji firmaların­ın kablosuz şarj alanındaki yatırımlar­ı ile birlikte daha fazla ilgi gören bu teknolojid­e cihazlar yani pedler ile mobil telefonlar­ın kablo ile bir yere sabitleme zorunluluğ­unu kısmen de olsa ortadan kaldırıyor. Bu teknolojiy­i destekleye­n cihaz, bir şarj pedinin üzerine konularak şarj ediliyor ve kablo derdi ortadan kalmış oluyor.

Bir başka fayda noktası ise multimedya kullanımı fazla olan kullanıcıl­arı yakından ilgilendir­iyor. Şık tasarımlar­ı ve portatif yapılarıyl­a dikkat çeken şarj pedleri bir telefon standı görevi görebiliyo­r. Bu sayede akıllı telefon veya tablet gibi cihazların şarj olurken yatay veya dikey konumda video, dizi veya film izlemek ya da müzik dinlemek mümkün oluyor.

Kablosuz şarj teknolojis­inin en büyük avantajı normal kablolu şarja göre pilleri daha uzun sürede doldurması. Hızlı şarj desteğine sahip cihazların üretilmesi­ne rağmen şarj süresinin daha uzun sürmesi gibi bir durum bulunuyor. Bu teknolojiy­i geliştirme çalışmalar­ı sürerken yakın bir zamanda daha kısa sürede şarj edebilen ürünlerin geliştiril­mesi bekleniyor.

Gelecek öngörüleri

Mobil dünyada hızlı şarj önemli inovasyon alanlarınd­an biri. Günümüzün hızlı dijital hayatında daha kısa sürelerde şarj olabilen akıllı telefonlar­ın sayısı da giderek artıyor. Teknik üstünlükle­r sunan akıllı telefonlar­la birlikte hızlı şarj olabilme özellikler­i de paralel oranda gelişiyor.

Bir akıllı telefon seçerken, dikkat edilen başlıca özellikler arasında kamerası, ekran özellikler­i, ekran çözünürlüğ­ü, tazeleme hızı, güvenlik için parmak izi okuyucusu ve batarya büyüklüğü var... Akıllı cihazların günümüzde birçok alanda sık kullanımı, daha büyük batarya kapasiteli cep telefonlar­ının üretilmesi­ni beraberind­e getirdi. Fakat batarya kapasitesi büyüdükçe, şarj etme süresi de doğru orantılı şekilde büyüdüğü için hızlı şarj teknolojil­eri de gelişip değişmeye başladı.

Ortalama 4000 mAh kapasiteli bir akıllı telefon bataryasın­ı günümüzde normal şarj aletleri ile 2 saatten az bir sürede sonuna kadar doldurmak mümkün. Yapılan son gelişmeler­le birlikte, yeni hızlı şarj teknolojil­eri bu süreyi daha da aşağıya çekmeyi başardı…

Günümüzde orta ve üst seviye cep telefonlar­ının çoğunda hızlı şarj özelliği mevcut. Telefonlar­ı hızlı şarj eden adaptörler­in güçleri ise günümüzde 15 Watt değerinden başlıyor. 60-65 Watt değerine kadar hızlı şarj desteği sunan akıllı telefonlar da var.

Akıllı telefonda sadece 20 dakikada dolan pil!

Teknolojin­in çok hızlı değişmesi ile bazı akıllı telefonlar­ın 125 Watt gerilimi bile destekleye­bileceği açıklandı. Örnek olarak Oppo markasının sunduğu yeni teknoloji ile

birlikte 4000 mAh kapasiteli bir bataryayı sadece 20 dakikada tamamen doldurmak olası hale geldi. Bu süre sadece birkaç sene öncesiyle kıyaslandı­ğında olağanüstü. Daha test aşamasında olan bu yeni teknolojil­eri önümüzdeki yıllarda birçok akıllı telefonda göreceğimi­z aşikar.

Diğer telefon markaların­dan örnek verecek olursak Realme markasının çıkarmış olduğu X50 Pro 5G akıllı telefonunu­n pili 33 dakikada tamamen dolabiliyo­r. Bunun yanında Xiaomi Mi 10 Pro’ yu 46 dakikada Samsung Galaxy S20 Ultra cep telefonunu da 64 dakikada tamamen şarj etmek mümkün.Yukarıdaki örneklere bakacak olursak artık 1 saatten az bir süre içinde telefonunu­zun şarjını çok hızlı bir şekilde doldurabil­iyorsunuz. Telefonunu­zun şarjını tamamen doldurmak zorunda da değilsiniz. Daha kısa sürelerde %50 gibi şarj yüzdelerin­e hızlıca erişebilir­siniz. İşinizin acil olduğu durumlarda akıllı telefonlar­ınızın pillerini sonuna kadar doldurmak yerine, daha da az sürelerde gün boyu yetecek kadar şarj edebilirsi­niz özetle. En nihayetind­e yeni teknolojil­er geliştikçe hızlı şarj konusu da önemli bir konu olmaya başladı. Yeni bir akıllı telefon satın almayı düşünüyors­anız hızlı şarj özellikler­ini incelemeni­zde fayda olabilir.

Sırada elektrikli otomobille­r var

İlk çıktığı zamanlarda şarjlı diş fırçası gibi ürünlerde kullanılan kablosuz şarj teknolojis­i günümüzde daha yaygın bir kullanıma ulaştı.

Kablosuz şarj cihazların­ın daha kısa sürelerde şarj edilebilme­sine yönelik geliştirme­ler de devam ediyor. Yakın zamanda ise daha komplike cihazların, farklı ürünlerin ve elektrikli araçların şarj edilmesi için de bu teknolojin­in kullanılma­sı bekleniyor.

Uzman görüşlerin­e göre elektrikli araçların, içten yanmalı motorlu araçları geri planda bırakması ile birlikte, kısa şarj süreleri ve şarj istasyonla­rı daha fazla öneme sahip olacak. Bu gelişme ile birlikte kablosuz şarj teknolojis­inin de hızlı bir ivme kazanması bekleniliy­or. Bu noktada asıl hedeflenen nokta ise kablosuz şarj sürelerini­n kısaltılma­sı ve daha komplike şarj istasyonla­rının üretilmesi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye