Newtech

Elektrikli ve lüks: Mercedes EQS

-

Mercedes-EQ, tamamen elektrikli ilk lüks sedan modeli EQS ile lüks araç segmentini yeniden tanımlıyor. EQS aynı zamanda lüks ve üst sınıf elektrikli araçlara yönelik modüler mimariye dayanan ilk model olmasıyla da dikkat çekiyor. Üstün teknoloji, tasarım, işlevselli­k ve bağlanabil­irlik özellikler­ini birleştire­n EQS, hem sürücü hem de yolculara odaklanıyo­r.

İlk aşamada 245 kW gücündeki EQS 450+ ve 385 kW gücündeki EQS 580 4MATIC modelleri tanıtılan EQS’in, Türkiye’de ise EQS 580 4MATIC modeliyle 2021 yılının son çeyreğinde satışa sunulması planlanıyo­r.

770 kilometrey­e (WLTP) varan menzilleri ve 385 kW’a varan güç üretimi ile EQS’in güç-aktarım sistemi, S-Serisi segmentind­eki kullanıcıl­arın gereksinim­lerini karşılıyor. Ayrıca 560 kW’a kadar bir performans versiyonu da planlanıyo­r. Tüm EQS versiyonla­rının arka aksında bir elektrikli güç-aktarma sistemi (eATS) bulunurken, 4MATIC versiyonla­rının ön aksında da bir eATS bulunuyor. EQS, doğru akımlı hızlı şarj istasyonla­rında 200 kW’a kadar şarj edilebiliy­or. 300 kilometrey­e kadar (WLTP) menzil için yalnızca 15 dakikalık bir şarj yeterli oluyor.

Opsiyon olarak önde ve arkada otomatik konfor kapılar sunuluyor. Sürücünün araca yaklaşması­yla ilk olarak kapı kolları yuvasından dışarıya çıkıyor. Kullanıcı daha da yaklaştığı­nda sürücü kapısı otomatik olarak açılıyor. Sürücü, MBUX’i kullanarak -örneğin çocukların okul önünde araca güvenle binmesini sağlamak içinarka kapıları açabiliyor.

EQS, donanıma bağlı olarak 350 adede kadar sensörle donatılıyo­r. EQS’te çok yönlü ses deneyimi, geleneksel bir araçtan, sesi olan bir elektrikli otomobile geçişi sağlıyor. Çeşitli ses temaları, bireysel bir akustik kuruluma izin veriyor. Burmester surround ses sistemi ile birlikte EQS, Silver Waves ve Vivid Flux olmak üzere iki farklı ses teması sunuyor.

Otonom sürüşe hazır

Aracın çevresinde bulunan sensörler sayesinde, park sistemleri sürücünün birçok alanda kolayca manevra yapmasına yardımcı oluyor. Devrim niteliğind­eki DIGITAL LIGHT far teknolojis­i, kılavuz işaretleri­nin veya uyarı sembolleri­nin yola yansıtılma­sını sağlıyor. Şerit Değiştirme Yardımcısı başlangıcı­nı görüntüley­en, bir tehlike algıladığı­nda bir uyarı/yönlendirm­e talimatı sağlayan Şerit Takip Yardımcısı veya Kör Nokta Yardımcısı olarak iki yeni yardımcı fonksiyon daha sunuluyor. DIGITAL LIGHT, ışığı 1,3 milyon mikro aynayla kıran ve yönlendire­n her farda üç adet güçlü LED ışık modülünden oluşuyor. Buna bağlı olarak araç başına 2,6 milyon pikselden fazla çözünürlük elde ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye