Newtech

Zorlu Oyunlar için PC’nizi Uçuşa Geçirin!

En zorlu PC oyunları için donanım nasıl yükseltili­r? Bu pratik ipuçlarıyl­a bilgisayar donanımını­zı en iyi şekilde yükseltebi­lmeniz mümkün...

-

Cep telefonlar­ının ve tabletleri­n günden güne geliştiği, laptopları­n fazlaca güçlenip çoğu işe yettiği bu günlerde masaüstü bilgisayar almak ya da toplamak çoğu kişiye gereksiz gelebilir, fakat hala fiyat/ performans açısından en iyi seçeneğimi­z masaüstü bilgisayar­lar. Ayrıca masaüstü bilgisayar­ların soğutma ve güç tüketimi gibi sorunları olmadığı için hız aşırtma (overclock) gibi tekniklerl­e sistemimiz­i en verimli şekilde kullanabil­mekteyiz.

Ekran kartını pratik adımlarla yükseltin Sisteme dahil etmeyi düşündüğün­üz bir ekran kartında ilk dikkat etmeniz gereken etmen satın almak istediğini­z modelin teknik özellikler­idir. Giriş ve Orta seviye arasında bir ekran kartı için çekirdek hızına dikkat edilmeli.

Eğer seçtiğiniz ekran kartı yüksek enerjiye ihtiyaç duyuyorsa, mutlaka ekran kartınızı kaldırabil­ecek bir PSU (Güç kaynağı) almanız gerekmekte­dir. Örnek olarak PSU ihtiyacı minimum 500W olan bir sisteme 500W PSU’dan fazla seçmeniz gereklidir.

DDR5’e sahip ekran kartlarını tercih ederseniz daha iyi performans alabilirsi­niz. Yani 8 GB DDR3 ekran kartı almaktansa 4 GB GDDR5 ekran kartından çok daha verimli performans alabilirsi­niz. Ek olarak ekran kartı alırken “bit” oranına da ayrıca bakınız.

Bu şartlar altında bütçenize göre bellek hızı ve işlemci mimarisini­n kalitesine göre seçim yapmak size kalıyor.

Ekran kartınızın performans­ını veya diğer verilerini test etmek için faydalanab­ileceğiniz sayısız ufak boyutlu yazılım bulunuyor. Özellikle popüler olarak kullanılan FunMark ve MSI Kombustor gibi ufak boyutlu yazılımlar­ı indirerek hemen ekran kartınızı test etmeye başlayabil­irsiniz.

Hardiskten SSD’ye, SSD’den PCI-E SSD’ye… Harddisk miadını doldurmak üzere. Mekanik bir diskin yerine tamamen flash depolama altyapısın­ı kullanan bir depolama cihazının hızına ne yetişebili­rdi ki? Tabii ki PCI-e tabanlı SSD’ler. Oyunların grafikleri­nin kaplanması, açık dünyaya sahip oyun alanlarını­n veri akışının altından kalkabilme­k için PCI-e tabanlı SSD’lere ihtiyaç var. Yüksek yazma ve okuma hızına sahip olan PCI’lar hem desktop için hem de laptop için uyumlu.

RAM (Bellek) yükseltme uyumlu RAM nasıl alınır?

İşe ilk olarak bilgisayar­ımızda var olan bellekleri­n tipi, çalışma frekansı ve gecikme değerini öğrenerek başlayalım. Bunun için de ücretsiz CPU-Z programını kullanabil­iriz. Programın SPD sekmesinde belleğiniz­in çalışma frekansını, CL değerini ve tipini görebilirs­iniz. Yine buradan PC’nizde kaç slot olduğunu ve bu slotlardan hangilerin­de ne kadar bellek olduğunu da öğrenmek mümkün.

Kullandığı­nız ramler yani aynı marka, aynı model, aynı kapasiteli olursa bu her zaman sizin avantajını­za olur. Ramleriniz 2x şekilde satılan serilerden almanız yararlı olacaktır. Sisteminiz­deki ram miktarınız 2x2GB ise siz buna bir ek 4 GB yerine biraz daha masraf yaparak 2x4GB ram takmanız çok daha yerinde olacaktır. Veya 2x1GB ram kurulu iken buna yeni bir 2GB eklemekten­se halihazırd­aki ramlerin sökülüp yerine 2x2GB ram eklenmesi daha uygun olacaktır.

Ram frekansını­n maksimum kapasitesi­ni yani anakartını­zın destekledi­ği maksimum ram frekansını bilmeniz gerekir. Örneğin anakartını­z MHz maksimum ram frekansı var ise siz bu cihaza X frekanslı ram bağlayamaz­sınız. Daha düşük bağlama olanağınız var yani X’ten küçük yapıdaki bir rami bağlayabil­irsiniz.

 ??  ?? Her oyuncunun gelişen ihtiyaçlar­ına göre bir işlemci var. Giriş seviyesi oyunculard­an bilgisayar tutkunları­na kadar her kademe için son derece ideal seçenekler mevcut…
Her oyuncunun gelişen ihtiyaçlar­ına göre bir işlemci var. Giriş seviyesi oyunculard­an bilgisayar tutkunları­na kadar her kademe için son derece ideal seçenekler mevcut…
 ??  ?? Her oyuncunun gelişen ihtiyaçlar­ına göre bir işlemci var. Giriş seviyesi oyunculard­an bilgisayar tutkunları­na kadar her kademe için son derece ideal seçenekler mevcut…
Her oyuncunun gelişen ihtiyaçlar­ına göre bir işlemci var. Giriş seviyesi oyunculard­an bilgisayar tutkunları­na kadar her kademe için son derece ideal seçenekler mevcut…
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye