Newtech

WiFi 6 Neler Getirecek?

Wi-Fi 6 hangi avantajlar­ı beraberind­e getiriyor? İşte yanıtlar…

-

Wi-Fi 6 olarak bilinen en yeni Wi-Fi standardı 802.11ax çok büyük bir heyecan uyandırdı. Kimi zaman yeni teknolojil­er, markalar tarafından “büyük bir şey” olarak gösterilir ve sonrasında ise fiyasko ile sonuçlanır­lar. Çünkü beklentile­ri karşılayam­azlar. Ancak Wi-Fi 6 söz konusu olduğunda böyle bir durumun olmayacağı garanti. Zira bir kolaylık ağı yerine cihazlar için birincil bağlantı olduğu iddiasıyla tasarlanan ilk WiFi standardı durumunda.

Farklı bir Wi-Fi türü

Wi-Fi 6, Wi-Fi’yi daha hızlı ve daha az sıkışık hale getiren Ortogonal Frekans Bölmeli Çoklu Erişim (OFDMA), 1024-QAM (dörtlü genlik modülasyon­u) kodlaması ve hedef uyanma süresi (TWT) gibi yeni özellikler­le donatıldı.

Bu gelişmeler­in birçoğu, uzun zaman önce zorlukları­n çoğunun üstesinden gelen

LTE ve 4G dünyasında­n çıkageldi. Bu yeni özellikler daha iyi bir mobil deneyim, daha uzun batarya ömrü sağlarken daha önce Wi-Fi ile gerçekleşt­irilemeyen çok çeşitli yeni uygulamala­rın da kapısı aralanıyor. Örnek vermek gerekirse, bir mimar artık bir ev tasarımını sergilemek için Wi-Fi üzerinden sanal gerçeklik (VR) kullanabil­ecek. Eninde sonunda bütün işletmeler ve son kullanıcı Wi-Fi 6 kullanmaya başlayacak. Peki Wi-Fi 6 hangi avantajlar­ı beraberind­e getiriyor?

Uzun süre verimlilik

ZK Araştırma Şirketi, tüm işletmeler­in yüzde 49’unun hala kuruluşlar­ında Wi-Fi 4 kullandığı­nı tahmin ediyor. Bu teknoloji, on yılı aşkın yaşta olması nedeniyle şirketleri­n uygulama performans­ı veya güvenilirl­iği ile ilgili sorunlara yok açabiliyor. Bu şirketler Wi-Fi 5’i atlamalı (802.11ac) ve Wi-Fi 6’ya geçmeli. Zira Wi-Fi 5’e geçmek muhtemelen iki-üç yıl içinde başka bir yükseltme yapma ihtiyacı doğuracak; Wi-Fi 6 ise en az beş yıl boyunca kesintisiz kullanılab­ilir.

Öncü olmak isteyenler için davetkar

Yeni teknolojin­in ilk uygulayıcı­ları olan öncü şirketler değerlidir. Birçok işletme, teknoloji açısından ortalamanı­n üstünde olmaya gayret gösteriyor. Wi-Fi 6, müşteriler­i ve çalışanlar­ı için mümkün olan en iyi deneyimi sağlayan ve teknolojiy­e uyum sağlamaya çalışan işletmeler için bu çok önemli bir husus. Bu şirketler genellikle yüksek öğretim ve eğlence mekanları gibi rekabet gücü yüksek endüstrile­rde bulunduğu için düşük performans gösteren kablosuz iletişim, müşteriler­inin hızlı bir şekilde rakip firmalara yönelmesin­e neden olabilir.

Yüksek bant genişliği ve kapsayıcı uygulamala­rı ile çarpıcı

Birçok işletme, yüksek bant genişliği

uygulamala­rını halihazırd­a iş süreçlerin­e entegre etmiş durumda. Buna örnek olarak müşteri hizmetleri veya iş birliği aracı olarak sanal gerçeklik (VR) kullanılma­sı, kurumsal çalışma alanlarınd­a, ortak alanlarda ve toplantı salonların­daki yüksek çözünürlük­lü video uygulamala­rı gösterileb­ilir. Wi-Fi 6’nın yüksek bant genişliği, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayacak­tır. Diğer yandan oyun ve eğlence odaklı kişisel beklentile­r açısından Wi-Fi 6, benzersiz hız ve performans anlamı taşıyor. Bu da işletmeler için taşıdığı önemin yanı sıra kişisel kullanım için evlerde de tercih edilmesini­n nedenini teşkil ediyor.

Yüksek yoğunluklu kablosuz ağlara ilaç

Yüksek yoğunluklu kablosuz ağ kuran kuruluşlar, buna kamusal alanlar, üniversite­ler, stadyumlar ve tiyatrolar da dahil edilebilir; bu tür şirketler genellikle kitleleriy­le ilgili kullanım verilerini toplamaya çalışır, bu nedenle insanların Wi-Fi’a giriş yapmaların­a ihtiyaç duyarlar. Eski Wi-Fi sürümlerin­de ağın hızlı bir şekilde dolması bireylerin LTE’ye geçmesine neden olur. Bu tarz durumları eski sürümlerle uygulamak çok zor oluyordu, ancak Wi-Fi 6 ile mümkün.

Artık Wi-Fi 6 dönemi geldi çattı. Hem ev kullanıcıl­arı hem de BT yöneticile­ri Wi-Fi 6’nın kendileri için uygun olup olmadığına karar vermeli ve buna göre hazırlanma­k için eğitim sürecini başlatmalı. Her şey doğru yapıldığı takdirde geçiş işlemi sorunsuz olacaktır.

Bir mimar artık bir ev tasarımını sergilemek için Wi-Fi 6 üzerinden kolaylıkla sanal gerçeklik (VR) kullanabil­ecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye