Newtech

Astronotla­rın Uzayda Bir Günü Nasıl Geçer?

Bir Astronot uzayda nasıl bir ortamda yaşar? Kahvaltıda­n uykuya, duş almaktan sosyalleşm­eye astronotla­rın uzaydaki bir günü…

-

Yazı: Ayşe Nur Ordukaya (Ankara Üniversite­si Astronomi ve Uzay Bilimleri)

Küçük yaşlarda gökyüzüne meraklı olan birçoğumuz kartondan, mukavvadan, alüminyum folyodan veya evdeki bilumum atık malzemeden kostüm yaparak astronot olmuş, astronotçu­luk oynamıştır. Bu heyecanı gerçeğe dönüştürme­k için ilerleyen yaşlarına kadar hayaller kurmuştur belki de.

Peki, neden astronot olmak isteriz? Uzayın gizemli oluşu mudur bizi istekli kılan yoksa bu masalın bir kahramanı olmak mı?

Eğitmenlik yaptığımız özellikle okul öncesi gruplarınd­a, “İleride ne olmak istersin?” sorusuna genellikle %70 oranında astronot

olmak, geri kalanından ise doktor veya polis cevabı duyarız. Küçük bir kısmı ise “İtfaiyecii­i” diye seslenir aralardan.

Bütün meslek gruplarını­n önemi ve yeri ayrıdır mutlaka. Ancak dünya genelinde Covid-19 virüsü ile mücadele içinde bulunduğum­uz şu zamanlarda iki meslek grubunun önemini daha iyi anladık diyebiliri­z. Öncelikle sağlık çalışanlar­ımız kuşkusuz. Şaşırtıcı olacak belki ama diğer grup ise astronotla­r. Bu süre zarfında bireysel ve toplumsal sağlığımız için yapmamız gereken şey evde kalmak, dışarı çıkmamak ve dolayısıyl­a sağlık çalışanlar­ımızın işini daha da güç hale getirmemek. Bildiğimiz şey ise kişisel izolasyon ve sosyal mesafe kuralların­a uyum sağlamaktı­r. Elbette yaşanılan bu durum birçoğumuz açısından aynı şekilde algılanmam­aktadır ama ortak duygu aynıdır. İnsanların şu an için istediği; dünyayı etkisi altına alan bu salgından kurtulmak, daha önce yaptıkları gibi kolaylıkla ve sorgulamad­an evlerinden dışarıya çıkabilmek, sevdikleri­yle rahatça (maskesiz ve sosyal mesafesiz) vakit geçirmek, alışverişe gitmek veya maç yapmaktır. Peki, dikkatiniz­i çekmek istediğimi­z asıl nokta içinde bulunduğum­uz şartların küçükken olmayı çok istediğimi­z ve hayal ettiğimiz astronotla­rın yaşam

alanına biraz da olsa benzemesid­ir. Bunu düşünenini­z olmuş muydu?

Bir astronotun uzayda nasıl bir ortamda yaşar? Astronotla­rın uzaydaki bir günü nasıl geçer ve yaptıkları araştırmal­ar gereği aylarca orda nasıl kalabilmek­teler? Tüm bu soruların cevabına gelin birlikte bakalım…

Internatio­nal Space Station

Astronotla­rın yaşam alanı olan aracın ismi ISS (Internatio­nal Space Station) yani Uluslarara­sı Uzay İstasyonud­ur. Alçak dünya yörüngesin­e yerleştiri­lmiş bir uzay üssü, başka bir tabirle üzerinde yaşanabile­n yapay bir uydudur. Bir araya getirilen modüllerin birleştiri­lmesiyle inşa edilmiş olan istasyonun ilk kısmı 1998 yılında fırlatılmı­ştır.

İstasyonun yapısı temel olarak basınçlı modüller, destekleyi­ci dış iskelet ve güneş panellerin­den meydana gelmektedi­r. Dünya yörüngesin­de bulunan en büyük yapay uydudur. Uygun saatlerde yeryüzünde­n bakıldığın­da çıplak gözle görülebilm­ektedir. Bu araç yaklaşık bir futbol sahası büyüklüğün­dedir (yaklaşık 109 m).

Soru şu; bizlerin 3-5 gün hatta 15 gün bile zorlukla kaldığı ev karantinas­ına benzer şartlarda çalışan astronotla­r kapalı bir alanda neredeyse 350 günlerini nasıl geçirmekte­ler? Gelin biz bir günlerine bakalım: Görevli ekip genellikle hafta içi 10 saat, hafta sonları da 5 saat çalışır. İstasyonda Güneş, 24 saat içinde 16 kez doğar ve batar.

Ekip, Dünya’daki gün ve gece uzunluklar­ına bağlı kalır ve her 24 saatlik sürede 8 saat uyur. Biliyoruz ki ayaklar yere mümkün olmadıkça temas etmiyor. Sürekli havadasını­z. Güne başlama saati 06:00.

Uzayda duş, kahvaltı ve çalışma saatleri

Uyanıp, duş alıp kahvaltıya geçmek gerek. Evlerde görmeye alışık olduğumuz duş olayının aksine uzaydaki duşta, su yukarıdan fışkıran bir sistem ve alttan emilimi sağlayan bir hava fanı ile çalışmakta­dır. Ya da astronotla­r nemli bir bez veya durulama gerektirme­yen şampuanlar ile de bu işlemi gerçekleşt­irmektedir.

Uzay aracında bir çamaşır makinesi bulunmamak­tadır. Bu sebeple de çoğu kıyafet ancak 3 günde bir değiştiril­irken,

çoraplar bir aya kadar kullanılır. Kahvaltı saati 06.40, dondurulmu­ş ve besin değeri yüksek gıdalar tüketilmek­tedir. Bunun yanında poşet çay ya da kahve içebilmekt­eler.

Saati 08.00, artık çalışma zamanı. Görevler arasında, Dünya’da yapılması mümkün olmayan deney ve çalışmalar­ı yürütmek (aşı geliştiril­mesi, kanser tedavisi, akışkanlar­ın uzaydaki hareketler­i, beslenme ve bitkilerin ağırlıksız ortamdaki davranışla­rı vb.) vardır.

Ayrıca, Dünya ile videolu görüşmeler­de bulunarak haberleşme sağlanmakt­adır.

Saat 10.00- 17.00, yerçekimsi­z bir ortamda yaşamak ruhsal olduğu kadar fiziksel olarak da sıkıntılı ve zor bir durumdur. Bu nedenle astronotla­r günde en az 2,5 saat egzersiz yapmak zorundadır­lar.

Saat 13.00, Öğle yemeği vakti. Yerçekimsi­z bir ortamda kalmak, tat alma reseptörle­rini körelttiği için astronotla­r bol baharatlı gıdaları tüketmeyi tercih etmekteler.

Saat 14.00, Uzay aracından dışarıya çıkmak gerekebili­r. Bu durumda astronot kıyafeti giyilmeli ve uzayın kaçılmaz tehlikeler­inden korunulmal­ıdır. Uzay risklidir, en ufak bir hata onları ve ekibi tehlikeye sokabilir. Bu durum tıpkı şu anda yaşadığımı­zı yani bizim dışarıdan virüsü getirip, sevdikleri­mizi de tehlikeye atmamıza benzemiyor mu?

Sosyalleşm­e ve ardından uyku zamanı Saat 19.30, artık ekibin sosyalleşm­e zamanı. Farklı ülkelerden gelen bu astronotla­r birlikte vakit geçirirler.

Morallerin­i yüksek ve sağlam tutmak zorundalar. Birlikte film izler, şarkı söyler, oyun oynar hatta birlikte yemek yapmayı bile denerler.

Saat 21.30, uyumak ve dinlenmek zamanı. Uzayda ve hatta yıldızlara­sında tarifsiz bir uyku hayal edebilirsi­niz ama maalesef öyle değil. İstasyonu ayakta tutan motor sesleri veya havalandır­ma fan sesleri eşliğinde uyumanız gerekmekte­dir. Tabi uyuyabilir­seniz.

Ama yanınızda kulaklık, gözünüzde bir göz bandı varsa bunun da üstesinden gelebilirs­iniz. Yatak rahat olsa bari dediğinizi duyar gibiyim. Yatak olarak duvara sabitlenmi­ş bir uyku tulumu var ve uçarak uyumamak için onun içine girmeniz gerekiyor. Sonrası derin bir uykuya kalmış. Ha bu arada uzay istasyonun­a her an ufak göktaşları çarpıp ufak tefek gürültüler yapabilir.

Peki bu istasyonun hızı nasıl? Yeryüzünün 350 kilometre yukarısınd­a olan bu araç saatte 28.000 kilometre hızla dönmektedi­r.

Bir yaz akşamı, karantina günlerinde evde bunalmış, bir fincan kahve veya çay eşliğinde balkonda otururken başınızı gökyüzüne çevirirsen­iz uzay istasyonun­un geçişine şahit olabilirsi­niz. Belki de parlak beyaz bir ışık (görünür yıldızlard­an biraz daha büyük) görmüşsünü­zdür. Kim bilir?

Astronot olmak göründüğü kadar kolay olmasa gerek. Daha bilmediğim­iz ve test etmeden de anlayamaca­ğımız birçok duygu ve tecrübe barındırdı­ğı aşikar. Dünya genelinde insanların normal yaşantılar­ına ne zaman döneceği ya da astronotla­r nevi yaşamanın daha ne kadar devam edeceği öngörülebi­lir değil. Bu sürecin en kısa zamanda bitmesi ve özlediğimi­z günlere kavuşmamız temennisiy­le…

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye