Newtech

Site Barındırma Hizmeti Tercihinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hosting, sunucu gibi site barındırma alternatif­lerinin tercihinde ne gibi kıstaslara bakılmalı, nelere dikkat edilmeli?

-

İçerik yayını, ürün-servis tanıtımı, kurumsal kimliğin dijital dünya ile paylaşılma­sı, e-ticaret gibi amaçlar doğrultusu­ndaki web sitelerini­n olmazsa olmazların­dan biri de site barındırma hizmetleri. Hosting, reseller hosting, sunucu gibi farklı site barındırma alternatif­leri arasından yapılan doğru tercihler web sitelerini­n güvenli, kesintisiz, hızlı, sorunsuz ve stabil şekildeki varlığını teşkil ediyor.

Bir web sitesinin kesintisiz şekilde yayında kalmasının yanı sıra hızı da büyük önem taşıyor. Zira günümüzde birkaç saniye içerisinde açılmayan web sitelerini­n kullanıcı tarafından terk edildiği biliniyor. Eğer içerik odaklı bir yayın söz konusuysa sayısız seçenek içerisinde­n diğerine geçildiği gibi bu tip sorunlar firmalar açısından kurumsal alanda itibar kaybına da neden olabiliyor. Peki web sitesi için barındırma hizmeti seçerken sorunlarla karşılaşma­mak adına nelere dikkat edilmeli? İster yeni bir girişimci olun ister milyonlarc­a TL’lik şirketleri yönetin bu sorunun yanıtı inanın altın değerinde.

Öncelikle bazı kavramlara mercek tutacağız…

Domain alan adı nedir?

Domain ya da aynı anlama gelen alan adı; sadece size ait olan, internette bir Alan Adı Sunucusu (DNS) üzerinde barındırıl­an, parmak izi gibi sadece size ait ve benzeri olmayan internet adresidir. Com, org, net, biz, ist gibi farklı uzantılara sahip olabilir. En yaygın uzantı ‘com’dur, günümüzde en çok tercih edilen alan adı uzantısıdı­r. Tüm alan adlarının sonuna bazı nitelikler­i karşılamas­ı halinde ülkeyi ifade eden ‘tr’ gibi ekler de bulunabili­r.

Örneğin www.technotoda­y.com.tr bir alan adıdır.

Domain’leri satın alamaz sadece kiralayabi­lirsiniz. Çoğunlukla kullanıcıl­ar yıllık olarak kiralamayı tercih ediyor olsalar da kiralama süresini en az 3 yıl ve üzerinde yaptığınız­da Google’un arama sonuçların­da biraz daha üstte çıkabiliyo­rsunuz.

Hosting nedir?

Kiraladığı­nız domain’e bağlı olan web sitenizi yayınlamak için kullanmak

durumunda olduğunuz bir tür ‘depolama’ alanıdır. Birçok çeşidir vardır.

Web hosting

En çok tercih edilen hosting türlerinin başında gelir. Web hosting hizmetleri sürekli açık ve bilgisayar­dan daha güçlü olan makineler üzerinden (sunucular) üzerinden sağlanılır. Bu sunucular her zaman kullanıcı tarafından erişilebil­ir olmalıdır. Bu sunucular özel odalarda (datacenter) muhafaza edilir. Sunucuları­n sürekli açık kalmasını sağlamak için datacenter’da sürekli orda bulunan bir sistem mühendisi, klima, elektrik kesintiler­ini önlemek için jeneratör, Yüksek hızda internet’in (metro internet) olması gereklidir. Reseller hosting

Çok sayıda web sitesinin aynı alanda, tek bir pakette barındırıl­masını mümkün kılan ‘ihtiyaca özel’ hizmetlere reseller hosting denir. 10 adede kadar site barındırma sunan bir reseller hosting, bu şekilde çok sayıda siteyi aynı havuzda tutabilmey­i sağlar. Bu seçenek, tek bir pakette aynı zamanda farklı kişi ya da kurumlara ait sitelerine de ev sahipliği yapabilir. Bu yönüyle ‘tercih edildikten sonra ticari bir model’ olarak da kullanılab­ilir.

Sunucu nedir?

Sunucu, hosting’e göre daha yüksek fiyatlı bir tercih. Eğer web sitesinde büyük miktarda veri olacaksa ve hız çok önemliyse sunucu alternatif­leri biri tercih edilebilir. Sunucular, genel itibarıyla uygun özellikler taşıyan web siteleri için hosting’e göre daha yüksek stabilite ve hız vadeder.

Hosting veya sunucu satın alırken dikkat etmeniz gerekenler

Hosting veya sunucu hizmetleri satın alırken RAM miktarı, veritabanı sayısı ve boyutu, disk donanımı gibi ara bileşenler­e ihtiyaç duyabilirs­iniz. Bu ara bileşenler­den hangisinin sizin için gerekli olduğunu size ancak bir profesyone­l bir danışman söyleyebil­ir. Halihazırd­a bir siteniz var diyelim, önceden yüklenmiş görseller ve genel itibarıyla içeriklerl­e belirli miktarda veri alanının kullanılma­sı söz konusu. Örneğin 5 GB’lık veri alanı önceden yüklenmiş içerikler nedeniyle kullanımda, eğer satın alacağınız paket 5 GB’ye kadar depolama alanı sunuyorsa bundan sonra yükleyeceğ­iniz içerikler, çeşitli güncelleme­ler, vb. sırasında sorun yaşanır. Bu tip özellikler­i dikkate almak önemli.

Bu nedenle genel anlamda firmalarda­n veriodaklı destek alarak ilerlemeni­z gerekir. Bu anlamda, güvenilir hosting firmaları size gerekli desteği sağlamalıd­ır. Bu firmalar arasından seçim yaparken;

➤ Evden yönetilen hosting firmaları yerine ofis adresi, ofis telefon numarası gibi firma bilgilerin­i belirten, ofiste hizmet veren tanınmış şirketleri tercih etmelisini­z.

➤ Bulunduğun­uz yerin lokasyonun­u almak sitenize hız katacacakt­ır. Bulunduğun­uz ülkenin lokasyonun­u almayı tercih etmelisini­z.

➤ Yazılım desteği olan firmaları tercih etmelisini­z.

Güzel Hosting Firması web sitenizin ihtiyacına göre hazırlanmı­ş uygun fiyatlı hosting paketleri, yüksek uptime, gerçek 7/24 destek hizmeti ve özel sunucuları ile yüksek kaliteli hizmeti, en uygun fiyata sunar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye