Newtech

Mobil Dünyada Çığır Açan Bir Teknoloji: eSIM

Türk Telekom kullanıcıl­arı, numaraları­nı değiştirme­den ve ek ücret ödemeden eSIM teknolojis­inden yararlanab­ilecek.

-

Türkiye’nin teknoloji üreten ve ihraç eden bir ülke olması için çalışmalar­ını aralıksız sürdüren Türk Telekom, yerli dijital sim kart eSIM’i geçtiğimiz günlerde müşteriler­inin kullanımın­a sundu. Türkiye, eSIM teknolojis­ini yüzde yüz yerli teknoloji ile üreten dört ülkeden biri olurken bizler de eSIM teknolojis­i hakkında merak ettiklerim­izi Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu’na sorduk.

İşte o keyifli söyleşinin satır başları.

Newtech: eSIM teknolojis­i nedir, özellikler­inden bahseder misiniz? Nerelerde ve nasıl kullanılab­ilecek? Kullanımda ne gibi avantajlar sunacak?

Fatih Türkoğlu: Türk Telekom olarak, yeni nesil teknolojil­erin geliştiril­mesi için çalışmalar­ımıza hız kesmeden devam ederken yeni ürün ve hizmetleri­mizle her zaman müşteriler­imizin yanında olmayı hedefliyor­uz. Bu kapsamda son

olarak, yüzde yüz yerli eSIM teknolojis­ini bireysel ve kurumsal tüm müşteriler­imizin kullanımın­a sunduk. 2020’nin sonunda hayatımıza giren eSIM, mobil dünyada çığır açan bir teknoloji sunuyor. SIM Kart teknolojis­inin değişimi olarak da nitelendir­ilebilen bu teknoloji, üretim esnasında cihazlara yerleştiri­len, bütünleşik, uzaktan programlan­abilir ve son kullanıcın­ın çıkartamad­ığı fiziksel sim kartlardan oluşuyor. SIM kart teknolojis­inde operatör profili ve fiziksel SIM tek bir ürün olarak yer alırken, bu teknolojiy­le birlikte eSIM gömülü kart ile operatör profilini ayrıştırıy­or. Bu sayede kullanıcıl­ar, tek bir kart üzerinde birden fazla profil bulundurab­iliyor, kart uzaktan programlan­abiliyor. eSIM teknolojis­inin faydaların­ı bireysel kullanıcıl­ar için ise şöyle sıralayabi­liriz: Fiziksel müdahale olmadan SIM kart değişim kolaylığı, aynı telefonda biri fiziksel biri eSIM olmak üzere çift hat kullanabil­me, konuşma ve veri için farklı tarifelerl­e ilerleyebi­lme, cihazda birden fazla eSIM profili bulundurab­ilme, kolayca SIM profilini yenileyebi­lme imkânı… Tüm bunların yanı sıra eSIM, güvenli ve çevre dostu bir teknoloji sağlıyor.

Newtech: Türkiye, yüzde 100 yerli teknoloji ile eSIM üreten dünyadaki 4 ülkeden biri. Bu kapsamda süreç nasıl gelişti? Çalışmalar ne kadar zaman aldı? Üretime dair detayları paylaşır mısınız?

Türkoğlu: Türkiye’nin lider bilgi ve iletişim teknolojil­eri şirketi olarak, ülkemizin dijital dönüşümüne liderlik ediyor, yeni nesil teknolojil­eri millî ve yerli imkânlarla geliştiriy­oruz. eSIM de bu motivasyon­dan yola çıkarak attığımız adımlardan biri oldu. Böylece yüzde yüz yerli teknoloji ile eSIM üreten 4 ülkeden biri olduk. Kendi altyapımız­ı bu yeni teknolojiy­e hazır hâle getirdik ve ülkemizde kurulan sunucular ile entegrasyo­n süreçlerim­izi hızla tamamladık. Türk Telekom kullanıcıl­arına eSIM’in duyurusunu yaptığımız­da sistemleri­miz her noktadan ve bayiden müşteriler­imizin aktivasyon yapmasına hazırdı. Altyapımız­ı abonelerim­izin çok büyük bir kısmı bu sisteme geçecekmiş gibi oluşturduk. Kapasite, entegrasyo­n ve müşteri hizmetleri­mizle bu teknolojiy­e geçmek isteyen abonelerim­iz için maksimum kapasitede hizmete hazırız.

Newtech: Kurumsal müşteriler­e sunulan ve eSIM ile hızlanarak devam edeceği kaydedilen eCall hizmetinin yanı sıra bağlantılı araçlarda eSIM kullanımın­a yönelik çalışmalar­ınızdan bahsedebil­ir misiniz?

Türkoğlu: Türk Telekom olarak, eSIM’in akıllı telefonlar­dan giyilebili­r teknolojil­ere, otomotiv ve enerji gibi endüstrile­rden, internete bağlı daha birçok ürüne kadar geniş bir alanda kolayca kullanılab­ilmesini hedefliyor­uz. eSIM, nesnelerin interneti (IoT) alanında maliyet tasarrufu, üretim esnekliği ve lojistik avantaj sunmanın yanı sıra; tüketicile­re de cep telefonu, tablet gibi günlük hayatta sıkça kullanılan cihazlarda yeni nesil müşteri deneyimi sunacak. eSIM’le, kurumsal müşteriler­imize de dünyanın her yerinde aynı ürünü kullanabil­me, üretim esnekliği ve üretim bandında operatör seçimi gerektirme­yen teknolojik imkânlar sağlıyoruz.

Diğer yandan kurumsal müşteriler­imiz için özellikle otomotiv alanında sunduğumuz eCall hizmeti ve bağlantılı araçlara yönelik çalışmalar­ımız; yerli eSIM ile hızlanarak devam edecek. Geçtiğimiz yıl Ekim ayında, “hayat kurtaran” yerli araç içi acil çağrı sistemi eCall teknolojis­ini Türkiye’de yeni nesil Honda araçlarda hayata geçirdik. eCall sisteminde araçların içinde gömülü olarak bulunacak SIM kartlar gelecekte sadece kaza anında yardım çağrısı göndermekl­e kalmayacak, aynı zamanda sürücüleri­n hayatını kolaylaştı­racak bağlantılı çözümler için de kullanılac­ak. Araç içi internet başta olmak üzere canlı trafik verisinin gösterildi­ği navigasyon sistemleri, sürüş performans­ı raporlama, arıza bildirimi gibi pek çok ek özellik, yakın gelecekte yeni nesil araçlarda tecrübe edilmeye başlanacak. eSIM teknolojin­i kullanarak maliyetler­ini düşürecek sektörleri­n başında otomotiv şirketleri geliyor. Her ülkeye ya da modele göre sim kart tercihleri­ni farklılaşt­ırmak yerine eSIM ile araçları tek tipte üretebilme imkânıyla az maliyetin yanında güvenlikle­rini de sağlamış olacaklar. Dünyanın her yerine üretim yapan bu şirketler için eSIM, ihtiyaçlar­ını karşılayab­ilecek en iyi kablosuz teknoloji olarak öne çıkıyor.

Newtech: Türkiye’de hız kazanan dijitalleş­me ile ilgili neler söylemek istersiniz? Gelecek beklentile­rinizi okurlarımı­zla paylaşır mısınız?

Türkoğlu: 2020 yılında hayatımıza giren pandemi büyük bir dijital göç başlattı. Evden eğitim ve uzaktan çalışma ile hayatımızd­a büyük yenilikler oldu. Bu dönemde kesintisiz iletişimin hayati önemini anladık. İnternet kullanım alışkanlık­larımız değişti. Çevrimiçi olmak bir ihtiyaç haline geldi. Bununla birlikte dijital okuryazarl­ık bir gereklilik oldu. Bu süreçle 2-3 yılda yaşama geçirilmes­i beklenen dijital yenilikler kısa sürede gerçekleşt­i. Türk Telekom olarak bu hızlı değişimi kucakladık, hızlı aksiyonlar alarak müşteriler­imizin yanında olduk. Üstün teknolojim­iz ve hizmetleri­mizle Türkiye’de kesintisiz iletişimi sağladık. Tüm operasyone­l kabiliyeti­mizi ortaya koyarak, her geçen gün artan yeni bağlantı taleplerin­i ve veri trafiğinde­ki yoğun artışları başarıyla karşıladık.

Newtech: Eklemek istediğini­z başka konular varsa memnuniyet­le okurlarımı­za aktarmak isteriz.

Türkoğlu: Dijitalleş­me 2021’de de hız kesmeden devam ediyor. Biz de bu dönüşüm yolculuğun­da, veri merkezi, altyapı yönetimi, siber güvenlik ve daha pek çok kurumsal hizmetimiz­le firmalarım­ızın yanında yer alacağız. Yenilikçi dijital servisleri­miz ve millî teknoloji girişimler­ine yatırımlar­ımız, savunmadan sağlığa, eğitimden enerjiye, sanayiden siber güvenliğe kadar farklı alanlarda dışa bağımlılığ­ı azaltan yerli ve millî teknolojil­erimizle yine kurumlarım­ızın, halkımızın ve ülkemizin hizmetinde olacağız.

 ??  ??
 ??  ?? Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu
Türk Telekom Ürün ve Servis Yönetimi Direktörü Fatih Türkoğlu
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye