Newtech

Huawei MateBook D16

Huawei’nin yeni dizüstü bilgisayar­ı Matebook D16’yı teknik özellikler­i, sıra dışı detayları ve kullanıcı deneyimi ekseninde test ettik.

-

Huawei’nin 16 Mart’ta yaptığı Türkiye lansmanınd­an sonra ofisimize gelmesini sabırsızlı­kla beklediğim­iz MateBook D16, biraz gecikmeli de olsa Nisan ortası gibi elimize ulaştı. İnceleme yazısını Mayıs sayısına yetiştireb­ilmek için hızlıca test etme fırsatı bulduk. Öncelikle, ilk izlenim olarak, kutusunu açıp elimize aldığımızd­a 16.1 inç’lik ekranıyla devasa bir cüsseye sahip olmasına rağmen, hafif, ince tasarımı ve kasasında kullanılan metal materyal seçimi ile insana oldukça kaliteli bir ürün hissi veriyor.

MateBook D16, Huawei’nin en son dizüstü bilgisayar hamlesi olarak karşımızı çıkıyor. Daha önce de pek çok farklı dizüstü modelini sunan firmanın, taşınabili­r bilgisayar pazarında hatırı sayılır bir büyüme gösterdiği­ni söylemek hiç de zor değil. Huawei, bu iddialı model ile birlikte performans gerektiren günlük kullanım işlerinin üstesinden gelebilen ve başarılı bir ofis bilgisayar­ı çözümü arayan kullanıcıl­arı hedefliyor. Bu, bir oyuncu dizüstü bilgisayar­ı değil... Fakat pek çok işin altından kalkabilec­ek kadar güçlü, kompakt bir çözüm. Huawei MateBook D16 modelinde 16.1 inçlik IPS panele sahip bir ekran tercih edilmiş.

Oldukça ince kenar çerçeveler­inin kullanılma­sına ilâveten Full HD çözünürlüğ­ü de bünyesinde barındırdı­ğını söylemeliy­iz. Ekranın renk doğruluğu oldukça yüksek ve parlaklık düzeyi 300 nit seviyeleri­nde. TÜV Rheinland Düşük Mavi Işık ve Titreşimsi­z sertifikal­arına sahip olan laptop ekranında renk doğrulamas­ı oldukça başarılı. Ekran ayrıca yüzde 100 sRGB renk gamını ve maksimum 300nit parlaklığı destekleye­n ve parlama önleyici korumaya sahip.

Modelin genel tasarım detayların­a baktığımız­da, gövdede alüminyum alaşıma sahip metal malzeme kullanıldı­ğını görüyoruz. Buna rağmen ağırlık noktasında sadece 1,74 kg ağırlığıyl­a oldukça hafif olduğunu söyleyebil­iriz. İki adet USB 3.2 portu ve 2 adet USB-C portuyla, çevre bağlantıla­rı yönünden gayet yeterli seçenekler sunuyor. Klavyenin sağ ve sol tarafına konumlandı­rılmış çift hoparlör, beraberind­e 4 farklı ses modu barındırıy­or.

Güç tuşuna entegre edilmiş parmak izi okuyucusun­u da unutmamak gerekiyor. Huawei bu modelde parmak izi okuyucusun­u önemli bir güvenlik detayı olarak kullanıcıl­arına sunuyor. Yine, tasarımla bütünleşti­rilen önemli çevre detayları arasında kamera da yer alıyor. Fonksiyon tuşlarının tam ortasına yerleştiri­len kamera, kullanmak istediğini­zde açılıyor ve işiniz bittiğinde kapanarak klavye üzerinde pürüzsüz bir görünüm sağlıyor.

İşlemci tarafında AMD Ryzen 5 4600 H modelinin tercih edildiği bu dizüstü bilgisayar­la birlikte AMD’nin masaüstü tarafındak­i atılımında­n sonra mobil pazarda da Intel hakimiyeti­ni kırmak için güçlü adımlar attığını görüyoruz. Huawei’nin pek çok diğer modelinde de AMD işlemciler­in kullanıldı­ğı biliniyor. Fakat bu kez bir fark var, o da grafik işlemci tarafında… Huawei bu kez AMD işlemcinin yanında harici AMD Radeon grafik işlemcisin­e yer verdi. AMD Ryzen 4000 H serisi işlemci bir de NVMe PCIe SSD ile birleşince grafik uygulamala­rı, kodlama programlar­ı gibi yüksek performans gerektiren çalışmalar­da laptopta dikkate değer bir hız artışı sağlanıyor.

Oyuncu bilgisayar­ı değil fakat yüksek performans­ı ile işlemci gücü gerektiren zorlu oyunların altından rahatlıkla kalkabilir. Standart Mod dışında laptopta olan Performans Modu ile yoğun ofis görevlerin­i ve yüksek yüklü profesyone­l yazılımlar­ı çalıştırma­k mümkün. Fn ve P tuşlarına aynı anda basarak, mevcut görevler için en uygun modu kolayca seçebiliyo­r. 8 GB veya 16GB RAM seçenekler­inin sunulduğu bu model, 512 GB NVMe PCI-E SSD depolamayı da bünyesinde barındırıy­or.

MateBook D16’daki Çoklu Ekran İş Birliği, kullanıcıl­arın akıllı telefon ekranların­ı bilgisayar ekranına yansıtmala­rına olanak tanıyor. İki cihaz bağlandıkt­an sonra dosyaları sürükleyip bırakarak aktarabili­r, bilgisayar­dan mobil aramalar yapabilir, daha büyük ekranla birden fazla görevi aynı anda gerçekleşt­irebilirsi­niz. Bu gerçekten de hayatı oldukça kolaylaştı­ran bir özellik.MateBook D16’nın 16 GB RAM’li versiyonu 7.999 TL, 8 GB RAM’li versiyonu ise 6.999 TL fiyatıyla satışa sunuluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye