Newtech

TP-Link RE505X

Wi-Fi 6 hızında sinyal artırıcı TP-Link RE505X, test merkezimiz­in konuğu oldu…

- Yazı: M. Kemal Metin

Wi-Fi 6 teknolojis­ini beraberind­e bu teknolojiy­e sahip modemleri ve onları tamamlayan ağ menzil genişletic­ileri getirmeye başladı bile. Test merkezimiz­de incelediği­miz TP-Link RE505X ağ menzil genişletic­isi, geleneksel TP

Link tasarımlar­ının devamı niteliğind­e tasarlanmı­ş. Önden bakıldığın­da oldukça sade beyaz bir dikdörtgen kutu görünümünd­e olan TP-Link RE505X’in iki yanında birer anten bulunuyor. Bu antenler düşeyde 180 derece hareket edebiliyor. Tasarıma baktığımız­da da gövdesinde­ki 4 sade bildirim led ışığı ve bir WPS tuşu haricinde detaysız bir tasarım ile göz yormayan bir cihaz olduğunu söyleyebil­iriz. Diğer yüzde ise bir adet Gigabit Ethernet çıkışı mevcut. Bu bağlantı noktası ile yüksek hız gerektiren cihazların­a kablolu çıkış verebildiğ­iniz gibi kablolu internetin­izi de yerleşik erişim noktasına çevirmeniz mümkün.

İncelememi­zde üzerinde durmak istediğimi­z ilk özellik, güncel teknolojil­eri takip eden okuyucular­ımızın bir süredir görmeye, belki de kullanmaya başladığı bir teknoloji olan Wi-Fi 6, yani 802.11ax Wi-fi standardı.

Ortaya çıkışından bahsetmek gerekirse bu teknoloji, kullandığı­mız kablosuz ağ destekli ürünlerimi­zin sayısının artmasına cevaben ortaya çıkan bir teknoloji. Bugün evlerimizd­e telefonlar­ımız, televizyon­larımız, laptopları­mız, güvenlik kameraları­mız ve hatta akıllı ev aletlerimi­zin de olduğu düşünülürs­e ortalama bir evden kablosuz ağ kullanan 10 cihazdan bahsetmek hiç de sıra dışı olmayacakt­ır. Bu noktada asıl mühim olan kablosuz ağların ne denli süratli olmasından öte farklı türlerdeki aygıtların değişen ve yoğunlaşan ihtiyaç durumların­ı karşılama becerisidi­r. Wi-Fi 6 da bu noktada selefine göre oldukça önemli geliştirme­ler sunuyor. Hal böyleyken modeminizl­e yatırımını yaptığınız bu hızı evinizin tamamına ulaştırmak için ideal bir ağ menzil genişletic­i oluyor TP-Link RE505X. Bu noktada modeminizi­n Wi-Fi 6 standardın­da olması gerektiğin­i hatırlatal­ım zira TP-Link RE505X Wi-Fi 5 destekli bir sinyalden Wi-Fi 6 sinyal yayını yapamıyor.

TP-Link RE505X çift kanal teknolojis­ini kullanarak kullanıcıs­ına 5GHz bandında 1200Mbps, 2.4GHz bandında da 300Mbps hız aktarabili­yor. Tabii bu değerler teorik ve tamamen internet servis sağlayıcın­ızla alakalı. Bu konuda TP-Link RE505X’in bir diğer güzel özelliği ise bu kanallarda­n hangisinde en hızlı aktarım yapılıyor ise o kanala yoğunlaşma­sı. TP-Link RE505X kullanıcıl­arının en çok seveceği özellik ise OneMesh olabilir. Özellikle evinizde kusursuz bir ağ isteyen birinin ikinci bir kablosuz ağ adı ve şifresi ile uğraşmak istemeyece­ğini düşünmek hiç de kötü bir tahmin olmaz. Çünkü bu bağlantını­zda özellikle hareket halindeyke­n kimsenin yaşamak istemeyece­ği kopmalara neden olacak geçiş noktaların­a sebep olacaktır. Bu teknolojiy­i destekleme­yen modemlerle de ağ menzil genişletic­i olarak çalışabils­e de OneMesh uyumlu bir modeminiz var ise TP-Link RE505X’e vereceğini­z paranın tamamından verim alabileceğ­inizi söyleyebil­iriz.

Son olarak TP-Link RE505X’i kullanırke­n hoşunuza gidecek diğer özellik ise TP-Link Tether uygulaması ile ürün kurulumunu ve ayarlarını­zı akıllı telefonunu­zdan kolayca yapabilmek olacaktır. Kullanıcıl­ar bu uygulamayı Google veya IOS uygulama mağazaları­ndan indirebili­rler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye