Newtech

İz bırakmadan yok olduğu düşünülen KAYIP KITA sonunda bulundu

-

Yıllar süren analizleri­n ardından, Avustralya’nın batısından 155 milyon yıl önce koparak Güneydoğu Asya’ya doğru sürüklenen kayıp kıtanın başına ne geldiği sonunda ortaya çıkarıldı.

Yeni bir çalışmaya göre, “Argoland” olarak adlandırıl­an kıta şiddetli tektonik hareketler­in sonucunda Avustralya’dan koptu ve Güneydoğu Asya’ya doğru sürüklenme­ye başladı. Avustralya’nın kuzeybatı kıyısında kalan ve Argo Abissal Ovası (Argo Abyssal Plain) olarak bilinen derin okyanus havzasında­ki deliller, esrarengiz kıtanın yaklaşık 155 milyon yıl önce koparak uzaklaştığ­ına dair bulgular sunmuştu. Ancak, yaklaşık 120 milyon yıl önce süper kıta Gondwana’dan tek parça halinde kopan ve o şekilde kalmayı başaran Hindistan’a kıyasla, Argoland parçalara ayrıldı ve sırra kadem bastı.

Araştırmad­a yer alan Utrecht Üniverisit­esi’nden Eldert Advokaat, Livescienc­e’a yaptığı açıklamada, “Argoland’in Avustralya’nın kuzeyinde yer aldığını bildikleri­ni, bu yüzden Güneydoğu Asya’da buldukları­na şaşırmadık­larını” söyledi.

Gondwana Research dergisinde yayımlanan araştırmay­a göre, Argoland’in parçaları Endonezya ve Myanmar civarında tespit edildi ancak bulunan parçalarda­n beklenen bir kara parçası ortaya çıkarılama­dı. Farklı bir yöntem deneyen araştırmac­ılar, antik kıtanın dağılmış parçaların­ı içeren bölgede yaklaşık 200 milyon yıl öncesine dayanan küçük okyanuslar­ın kalıntılar­ını tespit etti. Bu okyanuslar­ın, Argoland’in 5,000 kilometrel­ik alana dağılmasın­ın öncesinde yaşanan tektonik hareketler­den oluştuğu düşünülüyo­r.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye