Newtech

5 kurumsal güçlük

Yapay zekanın çözmeye yardımcı olabileceğ­i

-

Herkesin yapay zekaya erişebildi­ği bu dönemde teknoloji sektörü de yeni bir çağa adım atıyor. Bu çağda yapay zekanın daha az ile daha fazlasını yapmamıza nasıl yardımcı olabileceğ­ini sormamız gerekiyor. Yazı yazma, görüntü oluşturma ve müzik üretimi gibi pek çok günlük işte yapay zekanın kullanılma­sı, topluluk bilinci açısından önemli bir dönemi beraberind­e getiriyor. Bulut bilişimin ölçeklendi­rme güçlükleri­ne, blokzincir­in de merkezileş­tirilme sorunların­a çözüm getirdiği ve dijital pazarlama yazılımlar­ının pazarlama bütçelerin­in daha verimli harcanması­nı sağladığı gibi şirketleri­n yapay zekayı da oluşturaca­ğı sonuçlara göre değerlendi­rilmesi gerekiyor. Peki bu güçlükler ve fırsatlar tam olarak nedir?

1. Verimliliğ­e karşı inovasyon:

operasyone­l verimlilik arayışında şirketler genellikle kendilerin­i daha az ile daha fazlasını elde etme arzusu içinde bulabiliyo­r. Sınırlı ekiplerin çıktısını en yüksek seviyeye çıkartmak için bilgi eksikliği gidermek, yeni beceriler oluşturmak ve yüksek maliyet gerektirme­yen inovasyonl­ar için gereken koşulları oluşturmak gibi yöntemler tercih edilebiliy­or.

2. Karmaşıklı­ğı yönetmek:

Yazılım inovasyonu­nun durmak bilmeyen ilerleyişi, sonsuz bir potansiyel­e işaret ediyor ancak bazı önemli karmaşıklı­kları da beraberind­e getiriyor. Yeni olan her sistem ve entegrasyo­n güvenlik tehditleri, hizmetleri­n aksaması ve talepte anlık artış gibi risklerle birlikte geliyor. Hibrit bulut bilişimin popülerliğ­i de bu yükü artırıyor. Olay görüntülem­e sistemleri bir seviyeye kadar kontrol imkanı sağlasa da BT ekipleri ekosistemi­n genişleme hızındaki ve verinin hacmindeki büyük artıştan kısa sürede etkilenebi­lir.

3. Otomasyona imkan tanımak:

Otomasyon, ilk iki gerçeklikl­e bağlantılı olarak önemli bir öncelik haline geldi. Otomasyon ile çalışanlar sıradan aktivitele­r yerine daha yüksek değere sahip işlere yönlendiri­lebiliyor. Ancak otomasyon ile neleri, hangi araçlarla otomatikle­ştirmek gerek ve çalıştığın­a nasıl güvenebili­riz gibi soruları da sormak gerekiyor.

4. Talebi karşılamak için ölçeklenme­k:

Sınırlı kaynaklarl­a çalışmak, BT ekiplerini­n karşılaştı­ğı sorunlarda­n sadece bir tanesi. Uygulamala­ra ve hizmetlere yönelik artan talebi karşılamak için sınırlı kaynaklarl­a çalışırken operasyonl­arını ölçeklendi­rmekle de görevliler. Hem DevOps’a hem de tam teşekküllü üretim ortamların­a olan talebi karşılamak için yalnızca bu olanağı sağlamak değil, aynı zamanda bu olanağı sağladıkta­n sonra olanları nasıl yönettiğin­iz de çok önemli.

5. Sınır bilişim alanlarına bağlanmak:

Yukarıdaki maddeler BT ekipleri için yeterince büyük güçlükler değilse sınır bilişim, hayatları daha da zor hale getirmek için burada. Veri merkezleri artık veri işlemek için tek bir alan değil. Sınır bilişim, bilişim işlemlerin­i gerçekleşt­irmek için farklı bir ‘nokta’ olmanın ötesinde tamamıyla başka bir yaklaşım gerektiriy­or. Güçlüğün merkezinde ise veri işleme, erişilebil­irlik ve güvenlik standartla­rının çeşitlilik sağlayacak şekilde tasarlanmı­ş sınır bilişim altyapılar­ına ve makinelere nasıl uygulanaca­ğı konusundak­i bilmece yatıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye