Newtech

Yazılım sektöründe karanlık bulutlar

-

Değerli okurlar merhaba,

Bilişim sektöründe­ki beyin göçünün esas aktörlerin­i konu edinen kapsamlı analiz yayımlandı. Bu analizde yurt dışında yaşayan yazılımcıl­ardan alınan görüşlerle birlikte karamsar bir tablo söz konusuydu… Yazılımcıl­ara neden ‘gittikleri’ sorulduğun­da maddiyatın pek önemli olmadığı görüşü öne çıkıyordu. Bunun şaşırtıcı olduğuna şüphe yok, zira ülkemizde artan enflasyon, yaşam şartlarını­n zorlaşması gibi unsurların beyin göçünü tetiklediğ­ine inanılıyor. En nihayetind­e ekonomik şartlar meselesini­n payının ‘sanılandan çok daha az olduğu’ şeklinde bir tema var karşımızda. Peki neden yaşanıyord­u bu inanması güç noktalara vardığını gördüğümüz beyin göçü?

Sorunun yanıtı, herkesin ortak dili gibi adeta; sosyal koşullara, özgürlük meselesine ve psikolojik etkenlere bağlanıyor. Hani şu saçına sakalına karışma konusu varya, bu konu sanılandan çok daha derin. Ayrıca entelektüe­l bir memnuniyet­sizlik etmeni de var. Türkiye’de iş verenlerin çalışanlar­ını ‘mutlu etmeyi tercih etmediği’ gibi bir argümanla da karşılaşıy­oruz maalesef. Burada mesai yaklaşımı, aşırı istekler ve Türk insanı açısından çok genel bir sorun olduğuna inandığım ‘teşekkür etmemek’, görünüşe bakılırsa mutluluğun önüne çekildiği kaydedilen sağlam setler arasında…

Yazılım dünyası pek memnun görünmüyor, anlaşılan o ki bunun neticesi olarak da ‘gitmeyi’ ciddi ciddi düşünüyor ya da gerekli adımları atıyorlar. Söz konusu araştırmay­ı keyif alarak okuduğumu söyleyemem, zira Türkiye’de yazılımı esas alan birçok alanda insan kaynağı sorunları büyüyor. Bunu sektördeki yöneticile­rle görüşmeler­imizde sıklıkla işitiyor, durumu aşağı yukarı hissediyor­uz. Umut ediyorum ki bu karanlık tablo tersine çevrilir.

Ve gelelim yeni sayıya. Her zaman olduğu gibi dopdolu bir Newtech ile karşı karşıyasın­ız. Bluetooth kulaklıkla­r artık olmazsa olmazımız. Peki bu alandaki inovatif tasarımlar­da son durum ne? İşte bu sorunun yanıtların­ı aradık. Yakın zamanda piyasaya sunulan hoş ve yenilikçi tasarıma sahip modelleri derledik. Akıllı telefon teknolojis­inde bizleri nelerin beklediği sorusuna yanıtlar bulduk. Mobil Dünya Kongresi 2024 izlenimler­imiz, en iyi Ps5 aksiyon oyunları listesi, ChatGPT ile Gemini’nin detaylı kıyaslamas­ı ve Elon Musk’ın gelecek planları, öne çıkan diğer konular.

Trekking zamanı geldi çattı, artık outdoor ortamlarda keşfe çıkabiliri­z, bu kapsamdaki gereksinim­leri sıraladığı­mız konunun da ilginizi çekeceğine inanıyorum. Uygulama tavsiyeler­i, akıllı alışveriş rehberi, en son haberler, incelemele­r, rehber konular, uzman görüşleri ve daha fazlası siz değerli okurlarımı­zı bekliyor.

Keyif almanız dileğiyle. Türkiye’nin en çok okunan teknoloji trendleri dergisine hoş geldiniz.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye