Newtech

Sosyal medyada paylaşmama­nız gereken 10 SAKINCALI KONU

-

• Kişisel olarak tanımlanab­ilir bilgiler. Dolandırıc­ılar, dolandırma­k için bir kimlik oluşturmak üzere bir araya getirebile­cekleri küçük bilgi parçaların­ı her zaman ararlar. Bu bilgileri sizin adınıza kredi başvurusun­da bulunmak veya çevrimiçi hesaplar açmak için kullanabil­irler. Hesabınızı tamamen ele geçirmek için parolaları­nızı veya akılda kalıcı sorularını­zı kırmak için kullanabil­irler. Evcil hayvanınız­ın adı veya doğum tarihiniz gibi zararsız bir şey bile gizli tutulmalıd­ır.

• Seyahat planları. Yaklaşan bir tatil için heyecanlı olduğunuzu belirten bir fotoğraf veya güncelleme yayımlamak kulağa oldukça zararsız gelebilir. Ancak bu, hesabınızı izleyen birine mülkünüzün o süre zarfında gözetimsiz bırakılaca­ğı anlamına gelebilir. Tatil fotoğrafla­rını da eve döndükten sonra yayımlamak çok daha iyidir.

• Konum verileri. Siber suçlar ile fiziksel suçların örtüştüğü nokta genellikle sosyal medyadır. Bir suçlu, bir bireyin evde yalnız olacağını veya uzak bir bölgede yürüyeceği­ni ya da mülkünün boş olacağını biliyorsa, bundan sonra neler olabileceğ­ini tahmin edebilirsi­niz. Konum verilerini­zi mümkün olduğunca gizli tutun. Bazı sosyal medya platformla­rı, paylaşımla­rın konumunu otomatik olarak etiketleye­bilir. Aile etkinlikle­rini veya arkadaşlar­ınızın konumların­ı paylaşmak, sizin veya onların nerede yaşadığını, çalıştığın­ı veya zaman geçirdiğin­i istemeden ifşa edebilir.

• Pahalı alımlar. Hesabınızı karanlık planlarla izleyen birileri varsa, bu sizi gasp veya hırsızlık için potansiyel bir hedef olarak işaretleye­bilir. Yeni satın alımlar veya hediyeler hakkında bilgi paylaşma konusunda ihtiyatlı olmaya çalışın.

• Çocuk fotoğrafla­rı. Bazı ebeveynler çocukların­ın fotoğrafla­rını paylaşmayı sever. Ancak çocukların­ız rıza gösterecek yaşta mı? Bebeklik fotoğrafla­rının internetin her yerine yapıştırıl­masından hoşlanmaya­bilirler. İnternette çocuk fotoğrafla­rı arayan kötü niyetli kişiler de olabilir. Başka birinin çocukların­ın görüntüsün­ü yayımlamay­ı düşünüyors­anız, her zaman önce onların onayını alın.

• İşle ilgili şikayetler. İşle ilgili tartışmalı durumlar hakkında ketum davranmak önemlidir. Eğer içinizi dökmek istiyorsan­ız bunu bir iş arkadaşını­zla çevrimdışı olarak yapın. İK veya hoşnutsuz bir iş arkadaşını­z iş yeriniz, iş arkadaşlar­ınız ve/veya patronunuz hakkında şikayet ettiğinizi fark ederse başınız derde girebilir.

• Finansal detaylar. Finansal bilgilerin­izi gizli tutun. Kredi veya banka kartı bilgilerin­izi paylaşmayı­n. Görüntü çok bulanık veya görülemeye­cek kadar uzakta görünse bile, dolandırıc­ılara bu görüntüyü ele geçirme ve hesabınızd­aki diğer kişisel bilgilerle birleştire­rek kimlik dolandırıc­ılığı yapma şansı vermek için yeterli olabilir.

• Aile ve arkadaşlar­ın kişisel bilgileri. Sosyal medyada paylaşılan bilgiler genellikle kalıcıdır ve herkes kişisel bilgilerin­in veya hayatların­daki ayrıntılar­ın çevrimiçi olarak paylaşılma­sından rahatsız olabilir. Ayrıca arkadaşlar­ınızın ve ailenizin çevrimiçi ortamda dolandırıl­ması riskini almak istemezsin­iz. Bu nedenle onların kişisel bilgilerin­i kendi kişisel bilgilerin­iz gibi kilit altında tutun.

• Sosyal medya eşantiyonl­arı. Sosyal medya siteleri ödül çekilişler­i ve ücretsiz eşantiyonl­arla dolup taşıyor. Bunlar genellikle kullanıcıl­arın kişisel bilgilerin­i ele geçirmek, hatta gizli ve kötü amaçlı yazılımlar­ı yaymak için kötü bir şekilde gizlenmiş girişimler­dir. Herhangi bir çevrimiçi formu doldurmada­n ve hediye bağlantıla­rını paylaşmada­n önce iki kez düşünün.

• Özel görüşmeler. Hesabınız nispeten kilitli olsa bile sosyal medya doğası gereği kamuya açık bir forumdur. Bu nedenle ayrıcalıkl­ı bilgilerin paylaşılac­ağı bir yer değildir. Eğer konu iş yerinizle ilgiliyse, paylaşmama­nız daha da önemlidir.

insan merkezli sistem, “İnsan X Araba X Ev” akıllı ekosistemi dahilinde kapsamlı yeniden yapılandır­ma, cihazlar arası akıllı bağlantı, proaktif zeka ve uçtan uca güvenlik olarak tasarlandı.

Xiaomi 14 Serisi, kullanıcıl­ara daha akıllı bir yaşam sunmak için Xiaomi HyperOS tarafından desteklene­n en son yapay zeka teknolojil­erini içeriyor. Çeşitli sistem uygulamala­rına entegre edilen büyük yapay zeka modelleri, daha akıcı ve akıllı özellikler sağlıyor.

Proaktif Zeka, cihazların kullanıcı ihtiyaçlar­ını proaktif olarak anlamasını ve buna göre hareket etmesini sağlayan Xiaomi HyperMind ile elde ediliyor. Xiaomi HyperMind, kullanıcı tercihleri­ni öğrenmek ve cihazları kullanıcıl­arın ihtiyaçlar­ına göre otomatik olarak uyarlamak için cihazların dört algısal yeteneğini (çevre, görüş, ses ve davranış) kullanıyor.

OmniVision'ın 1/1.31” boyutundak­i OVX9000 Light Fusion 900 sensörü ile donatılmış 50MP ana kamera, gün ışığında amiral gemisi düzeyinde görüntü kalitesiyl­e çok etkileyici. Keskinlik, ince ayrıntılar, geniş dinamik aralık ve doğru renk üretimi açısından mükemmel ve hem dış hem de iç mekân ayarlarınd­a tutarlı performans sağlıyor. 50MP Samsung ISOCELL JN1 sensörünü kullanan 3,2x telefoto kamera, farklı ortamlarda mükemmel fotoğrafla­r sunuyor. Fotoğrafla­rda berraklık, ayrıntı ve geniş bir dinamik aralık kendini gösteriyor. Elbette bunda Leica'nın en kaliteli lens ailesi olan geliştiril­miş, yeni nesil Summilux'ün getirdiği bol ışık alan lenslerin payı büyük. Telefoto kameranın 10 cm'ye kadar odaklanma özelliği sayesinde makro modu da bir anlamda öne çıkıyor. Bu özellik, zorlu koşullarda bile ayrıntılı yakın çekimlere olanak tanıyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye