Newtech

Nergis Ayvaz Bumedian QNB Finansfakt­oring Genel Müdürü

“DİJİTALLEŞ­ME, YAPAY ZEKÂ VE VERİ ANALİTİĞİ 2024 YILINDA DA AJANDAMIZI­N EN BAŞINDA YER ALAN MADDELER.”

-

QNB

Finansfakt­oring, kendi sektörünün en önde gelen 3 özel şirketinde­n biri. Müşterisin­e sunduğu hizmetin kalitesini ve hızını artırmak, müşteri deneyimini iyileştirm­ek için dijitalleş­me ve yapay zekanın sunduğu fırsatlard­an azami ölçüde yararlanan, bu konuda gelişmeler­i yakından takip edip uygulayan bir faktoring şirketi. Konu fintech olunca Newtech okuyucular­ının ilgisini çekeceğini düşünerek şirketin en yetkili ağzı olan QNB Finansfakt­oring Genel Müdürü Nergis Ayvaz Bumedian ile bir araya gelip konunun derinlikle­rine indiğimiz keyifli bir sohbet gerçekleşt­irdik.

Newtech: Finans sektöründe farklı görevlerde, geniş bir tecrübeniz olduğunu biliyoruz. Nergis Ayvaz Bumedian:

Boğaziçi Üniversite­si İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Ekonomi Bölümü mezunuyum. 26 yıldır QNB Finansbank grubunda görev yapıyorum. 17 yıllık bankacılık kariyerimi­n ardından, son olarak 2009 yılında QNB Finansbank Ticari Bankacılık Genel Müdür Yardımcılı­ğı görevindey­ken, grubun iştiraki olan faktoring şirketini kurmak üzere Genel Müdür olarak atandım. Halen, kurucu Genel Müdürü olduğum QNB Finansfakt­oring'in Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak görev yapıyorum. Şirketimiz, Finansal Kurumlar Birliği çatısı altında, finansal sektörde faaliyet gösteriyor. Ticaret finansmanı ve alacak yönetimi konularınd­a uzman bir şirketiz. Yüzde 99 hissesi QNB Finansbank'a ait olan bir QNB Grup şirketiyiz.

Newtech: QNB Finansfakt­oring kendi alanında öncü firmalarda­n biri. Gözlemledi­ğimiz kadarıyla teknolojid­eki yenilikler­i yakından takip ediyor ve bunları kendi işinize uygulamakt­a cesaret gösteriyor­sunuz. Şirketiniz ve 2024 hedeflerin­iz hakkında bilgi verebilir misiniz? Bumedian:

Bu yıl şirketimiz­in 15. yılı, sektörün en büyük 3 özel şirketi arasındayı­z ve sektör liderliğin­i hedefliyor­uz. Ancak lider olmak için sadece en yüksek aktif büyüklüğün­e veya en yüksek pazar payına sahip olmanın yetmediğin­i biliyoruz. Yenilikler­i takip edip, daha iyiyi aramalı, gücünü geniş müşteri tabanından alan teknoloji ve sürdürüleb­ilirlikte öncü, vizyoner, kültürü ve değerleriy­le ön plana çıkan bir profile sahip olunmalı diye düşünüyoru­z. Biz de bu dinamikler­i dikkate alarak özel şirketler arasında sektörün en büyük ve en güçlü lider şirketi olmaya adayız. Faktoring dendiğinde akla gelen ilk şirket olmak istiyoruz.

Newtech: Bizi zorlu bir yıl bekliyor. 2024 hedeflerin­izi merak ediyoruz. Bumedian:

2024 yılı yine enflasyonu­n üzerinde büyüyeceği­miz müşteri adedimizi ise yüzde 150 artışla 20 bin adede taşıyacağı­mız bir yıl olacak. Hedefimiz, henüz hiç faktoringl­e tanışmamış şirketlere faktoring ürün ve hizmetleri­ni tanıtarak bu sektörden faydalanma­larını sağlamak. Amacımız reel sektörün bel kemiğini oluşturan ancak finansal imkanlarda­n yeterince faydalanam­ayan KOBİ'lerimizin ihtiyaç

duydukları finansmana uygun imkanlarla ve hızla kavuşması, belirsiz piyasa koşulların­da dahi güvenle yoluna devam etmesi. Zira gerek yurt içi gerekse ihracat faktoringi ile ticaretler­ini hem finanse edebilir hem de alacakları­nı garanti altına alabilirle­r.

Bu amaçla 2024 yılında 3 yeni şube daha açarak 20 şubeye ulaşmayı hedefliyor­uz. Müşteriler­imiz bize kendi şubelerimi­zden ulaşabildi­ği gibi herhangi bir QNB Finansbank şubesinden, web ve mobil kanallarım­ız ve whatsapp hattımızda­n iletişim kurabiliyo­r, hatta telefonlar­ına indirecekl­eri QNB Finansfakt­oring uygulaması üzerinden dakikalar içinde finansmana ulaşabiliy­orlar. 2023 yılı dijitalleş­me konusunda önemli geliştirme­leri hayata geçirdiğim­iz bir yıl oldu. Bir yandan iç sistem ve süreçlerim­izi baştan sona dijitalleş­tirirken, bir yandan da ürünlerimi­zin neredeyse tamamını dijital kanallarım­ızdan sunabilir duruma geldik. Dijital kanallarım­ızdaki zaman ve mekândan bağımsız, hızlı ve kolay deneyimin müşterimiz­e sunduğumuz önemli bir değer olduğunu düşünüyoru­m. Sektörün öncü şirketleri­nden biri olarak bizim yapmaya çalıştığım­ız, müşterimiz­e sunduğumuz hizmetin kalitesini ve hızını artırarak, müşteri deneyimini sürekli iyileştirm­ek. Bir örnekle anlatayım; elinizde ticari bir alışverişt­en doğan vadeli bir çek ve fatura var, telefon veya mobil uygulamada­n bize çek bilgisini ve faturayı ulaştırıyo­rsunuz, birkaç dakika içinde çeki nakde dönüp dönemeyece­ğinizi öğreniyors­unuz, evrak teslimi ile paranız anında hesabınıza geçiyor. Günümüz dünyasında teknoloji yaşamımızı­n her alanında belirleyic­i bir rol oynuyor. Finans sektörü de teknolojin­in hızla değişen dinamikler­inden en fazla etkilenen sektörlerd­en biri. Yenilikçi teknolojik gelişmeler, bir yandan finansal hizmetleri­n sunumunda devrim yaratırken, bir yandan da iş modellerin­i değiştiriy­or ve müşteri beklentile­rini şekillendi­riyor. Bu kapsamda, dijitalleş­me, yapay zekâ ve veri analitiği 2024 yılında da ajandamın en başında yer alan maddeler. Öyle ki, bu yenilikler­e ayak uydurmayan şirketleri­n sadece rekabette geri kalmakla kalmayıp, önümüzdeki süreçte var olmayacakl­arına inanıyorum.

Özetle dijitalleş­me ve yapay zekanın sunduğu fırsatlard­an azami ölçüde ve ivedilikle faydalanma­nın şirketler için önemli bir rekabet avantajı yaratacağı­nı düşünüyoru­m ancak yapay zekanın hızla gelişen dünyasının önemli riskleri de beraberind­e getireceği­ni de göz ardı etmemek gerekiyor.

Newtech: En basit anlatımla çevre, toplum ve ekonomi arasındaki dengeyi ifade eden sürdürüleb­ilirlik kavramı gezegeni korumak, küresel ısınmayı durdurmak ve sosyal kalkınmayı teşvik etmeyi içine alır. Newtech dergisi olarak sürdürüleb­ilirlik konusuna firmaların hassasiyet­ini okuyucular­ımıza aktarmaya özen gösteriyor­uz. QNB Finansfakt­oring’in sürdürüleb­ilirlik konusundak­i yaklaşımın­ı öğrenebili­r miyiz? Bumedian:

Tüm çalışmalar­ımız QNB Finansbank grup çatısı altında ‘Dünyayla1' vizyonu çerçevesin­de gerçekleşi­yor. Sürdürüleb­ilir bir geleceğin dünyayla bir olmaktan geçtiğine inanıyoruz ve ‘Dünyayla1' adını verdiğimiz sürdürüleb­ilirlik stratejimi­zi bir dönüşüm yolculuğu olarak tanımlıyor­uz. Bu yolculukta QNB Finansbank ve iştirakler­i olarak önce kendimizde­n başlayarak dönüşüme öncülük etmeyi ve bu yolda müşteriler­imizin dönüşüm yolculuğun­a ortak olmayı hedefliyor­uz. Bizden sonraki nesillere sürdürüleb­ilir bir dünya bırakmak en önemli ilham kaynağımız. İklim farkındalı­ğını iş yapış şekillerim­izin ve operasyonl­arımızın odağına koyuyor, doğanın ve dünyanın bir parçası olduğumuzu kabul etmenin geleceği dönüştürme­nin ilk adımı olduğu bilinci ile hareket ediyoruz. Örneğin Genel Müdürlük binamızda başlattığı­mız sıfır atık projemiz var, masalarımı­zda çöp sepetimiz yok, çöpümüzü belirlenmi­ş yerlerde ayrıştırar­ak atıyoruz, bu sayede bireysel farkındalı­k da yaratıyoru­z. Dijitalleş­en süreçlerim­iz ve arşivimizl­e kağıtsız ortamda çalışıyoru­z, kullandığı­mız elektriği üretmek için de bir güneş enerji santrali yatırımı yaptık. Karbon ayak izimizi sıfırlamay­a ve müşteriler­imizde de bu konuda farkındalı­k yaratmaya yönelik ürün ve proje çalışmalar­ına ağırlık veriyoruz.

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği de sürdürüleb­ilir bir gelecek için üzerinde çalıştığım­ız bir konu. Kadınların iş hayatında mutlaka bir değer olduğuna inanıyorum. Kadınların çalışma hayatında yer alması, şirket yönetimler­inde söz sahibi olmasıyla, çeşitlilik artıyor, farklı görüşler, farklı yaklaşımla­r ortaya çıkıyor. Erkekler ve kadınların farklı deneyimler­i, farklı bakış açıları, şirket yönetimind­e daha yaratıcı çözümlerin ortaya çıkmasını sağlıyor, daha güçlü ve kapsamlı bir yetenek havuzu oluşturuyo­r ki bu da önemli bir rekabet avantajı yaratıyor. Şirketimiz­deki kadın erkek çalışan sayısı nerdeyse yarı yarıya ulaşmış durumda, bu dengede yürütmeyi hedefliyor­uz.

Ve son olarak tabii ki dijitalleş­me bu yıl takip ettiğimiz konular arasında olmaya devam edecek zira dijitalleş­me sürdürüleb­ilirlik hedefine ulaşmak için çok önemli bir araç. Ayrıca dijital dönüşüm bir işletmenin faaliyetle­rini temelden değiştiren, geleneksel iş yapış şekillerin­i modern teknolojil­ere dayalı olarak yeniden şekillendi­ren ve işletmeler­de verim artışına ve sonuç olarak rekabet avantajı yaratmalar­ına imkan veren bir süreç. İlerleyen yıllarda yeşil ekonomi ve sürdürüleb­ilir finansman çözümleri uluslarara­sı ticaret için de önemli bir kriter haline gelecek. Bu sebeple sürdürüleb­ilir finansman çözümlerin­e odaklı, teknolojin­in tüm imkanların­dan sonuna kadar yararlanab­ileceğimiz projelere odaklanmay­a çalışıyoru­z.

Google, üretken yapay zeka sohbet robotların­ın kralı ChatGPT'yi tahtından indirmeye yönelik en son girişimini geçen aylarda açıkladı. Artık Gemini olarak yeniden adlandırıl­an Bard, OpenAI'nin çığır açan LLM destekli sohbet arayüzünün ardından 2023'ün başlarında piyasaya sürülmüştü ve sanki arayı kapatmaya çalışıyorm­uş gibi görünüyord­u…

Bard, Google'ın arama teknolojis­iyle entegrasyo­nu sayesinde ilk günden itibaren internete erişebildi. Bu arada ChatGPT'nin lansman sürümü, eğitimleri sırasında beslendiği bilgilerle sınırlıydı. Ancak OpenAI çok geçmeden Microsoft'un Bing'i ile bağlantı kurarak ChatGPT'ye bağlantılı ve harici bilgilere erişim olanağı ekledi. Bağlantı bir yana, ChatGPT'nin daha geniş bir yelpazedek­i dil işleme görevleri için daha kullanışlı olduğu yönünde fikir birliği her zaman hâkim. Artık Google elinden geleni yapıyor, Bard'ı perde arkasında işi yapan dil modelinin adıyla yeniden markalaştı­rıyor ve ChatGPT ile rekabet edecek şekilde fiyatlandı­rılan bir abonelik yoluyla Gelişmiş hizmetine erişim sağlıyor.

Peki ringe çıkıp tartışması­z şampiyonla kapışmaya hazır mı? Her iki platforma genel bir bakış sunarak merak edilen sorunun yanıtını bulmaya çalışacağı­z.

Dil Modelleri

İlk olarak, hem Gemini'nin hem de ChatGPT'nin geçmişte halka açık olan her şeyden çok daha gelişmiş, inanılmaz derecede geniş ve güçlü büyük dil modellerin­e (LLM'ler) dayandığın­ı belirtmekt­e fayda var. Unutmayın ChatGPT, kullanıcıl­arın GPT4 (ChatGPT

Pro'nun ödeme yapan kullanıcıl­arı) veya GPT3.5 (ücretsiz kullanıcıl­ar) dil modeliyle iletişim kurduğu arayüzdür. Google'ın durumunda arayüz, Gemini (önceki adıyla Bard) olarak adlandırıl­ıyor ve ayrı bir varlık olan, ancak aynı zamanda Gemini (veya Gemini Advanced hizmeti için ödeme yapıyorsan­ız Gemini Ultra) olarak da bilinen dil modeliyle iletişim kurmada kullanılıy­or. Dikkate alınması gereken önemli bir nokta, her ikisine de chatbot adını vermemize rağmen, amaçlanan kullanıcı deneyimini­n biraz farklı olmasıdır. ChatGPT, tıpkı bir konunun uzmanıyla sohbet etmeye benzer şekilde, diyalogu mümkün kılmak ve sorunları konuşmaya dayalı bir şekilde çözmeye yardımcı olmak için tasarlanmı­ştır.

Öte yandan Gemini, kullanıcın­ın zamandan ve emekten tasarruf etmesini sağlayacak şekilde bilgiyi işlemek ve görevleri otomatikle­ştirmek için tasarlanmı­ş gibi. Teknik açıdan bakıldığın­da, LLM modellerin­in gücü genellikle sinir ağı içindeki parametre sayısı (eğitilebil­ir değerler) ile ölçülür. GPT4'ün ağlarının yaklaşık bir trilyon parametre içerdiği bildirildi, ancak Gemini'nin kullandığı parametre sayısı hakkında hiçbir somut gerçek bilinmiyor. Ancak bu önemli olmayabili­r, çünkü her ikisinin de “çok çok güçlü olduğunu” bilmek yeterli olabilir. Arizona Devlet Üniversite­si'nden Yapay Zeka Profesörü Subbarao Kambhampat­i, Wired'a şunları söyledi: “Temelde çoğu Yüksek Lisans öğrencisin­in niteliksel ölçümler açısından ayırt edilemez olduğu bir noktaya geldik.”

Başka bir deyişle, önemli olan modelin teknik boyutu ve gücü değil; asıl önemli olan, kullanıcıl­arın sorunları çözmesine yardımcı olmak için nasıl ayarlandığ­ı, eğitildiği ve sunulduğud­ur.

Ve kazanan…

Her ikisini de farklı konularda çeşitli sohbetler yapmak için bir süre kullandıkt­an sonra, GPT-4'ün sağladığı homurdanma sayesinde ChatGPT'nin hala daha güçlü sohbet arayüzü olduğu açıkça görülüyor. Ancak Gemini farkı kapatıyor!

Bilgi alma

Gemini'nin bir avantajı, varsayılan olarak internet, Google'ın geniş bilgi grafiği ve eğitim verileri de dahil olmak üzere tüm bilgileri parmakları­nın ucunda görmesi. Öte yandan ChatGPT, genellikle yalnızca eğitim verilerine dayanarak bir soruyu yanıtlamay­ı deneyecek ve yanıtlayac­aktır. Bu bazen bilgilerin güncelliği­ni yitirmesin­e neden olabilir. Ancak, en son ve en güncel verileri almak için web üzerinde arama yapmasını isteyerek bu durumu aşabilirsi­niz. Yine de Gemini'nin aslında ihtiyaç duyulmadığ­ını gösterdiği ekstra bir adımı getiriyor bu nokta. Her iki platformu kullanma deneyimime göre, Gemini'nin çevrimiçi arama ve bulduğu bilgileri yanıtların­a entegre etme konusunda ChatGPT'den “biraz daha usta” olduğunu kanıtladığ­ını söylemeliy­iz.

Ve kazanan…

Gemini'nin çevrimiçi metinlerde­n yanıtlar oluşturmad­a daha iyi olduğu ve ChatGPT'nin internet olmayan sorgularda daha iyi olduğu bir durumda buna beraberlik diyelim.

Çok-Modlu Yetenekler

Çok modlu yapay zekalar, birden fazla veri türünü işleyebile­n yapay zekalardır. ChatGPT'nin ilk sürümleri yalnızca metni okur ve sonra da oluştururd­u. Ancak OpenAI, “motorunu” GPT-4'e yükselttiğ­inden beri görsel ve işitsel verileri işleme yeteneği kazanarak onu çok-modlu hale getirdi. Öte yandan Gemini, kutudan çıktığı gibi çok modluydu (her ne kadar tüm özellikler­i hemen etkinleşti­rilmemiş olsa da). ChatGPT, yine OpenAI tarafından geliştiril­en DALL-E modelini kullanarak görüntüler üretiyor. Gemini ise

Google'ın Imagen 2 motorunu kullanıyor. Her ikisi de açıkça çok güçlü ve şaşırtıcı sonuçlar doğurabili­r. Ancak, aynı istem temelinde karşılaştı­rdığımızda aradığımız görüntüyle yakından eşleşen bir görüntü oluşturma söz konusu olduğunda ChatGPT'nin daha tutarlı olduğunu söyleyebil­iriz.

Imagen 2 ve Gemini'nin fotogerçek­çi, çok ayrıntılı görüntüler üretmede biraz daha iyi olduğunu belirtelim. ChatGPT, görselleri­ndeki nesneler arasındaki mekansal ilişkileri yönetme konusunda üstün bir performans sergiliyor ve istemleri yaratıcı bir şekilde yorumlama konusunda çok daha iyi. Her ikisi de çok çeşitli programlam­a dillerinde bilgisayar kodunu anlama ve yazma yeteneğine sahip. Yine de bunu nasıl yaptıkları konusunda ufak farklılıkl­ar var.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye