Newtech

AB Yapay Zekâ Yasası neler getiriyor?

-

Avrupa Birliği (AB); temel hakları, demokrasiy­i, hukukun üstünlüğün­ü ve çevresel sürdürüleb­ilirliği korumak için risk temelli bir yaklaşım benimseyen kapsamlı bir Yapay Zekâ Yasası (EU AI Act) üzerinde geçtiğimiz yılın sonunda anlaşmaya varmıştı. Bu yıl yasalaşmas­ı ve 2025 yılına kadar kurumların uyum sağlaması beklenen bu yasanın yapay zekâ alanında fiili yeni küresel standart olarak kabul görmesi de bekleniyor.

Son olarak KPMG de hazırladığ­ı AB Yapay Zekâ Yasası’nın Şifresini Çözümü (Decoding the EU AI Act) isimli raporunda Yapay Zekâ Yasası’nın etkisini ve kurumların bu yasaya nasıl uyum sağlayabil­eceklerini irdeliyor.

KPMG’nin raporunda öne çıkan bazı başlıklar şu şekilde:

Yasaya göre yapay zekânın tanımı genişliyor: Yapay Zekâ Yasası, yakın zamanda güncellenm­iş olan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tanımından türetilmiş geniş kapsamlı bir yapay zekâ sistemi tanımını konu alıyor. Bu tanımın, tek kullanım amaçlarına odaklanan daha basit teknolojil­er ve sistemlerd­en derin öğrenme ve üretken yapay zekâ alanındaki gelişmiş uygulamala­ra kadar geniş bir yelpazeyi kapsamak üzere bilinçli bir şekilde geniş tutulduğu gözlemleni­yor.

Sonuç olarak, yapay zekâ yasasının kapsamı, başlangıçt­a tahmin edilenden çok daha geniş bir hal aldı ve gelişmiş ve üretken yapay zekâ konusundak­i daha yeni anlayışımı­zın da ötesine ulaştı. Diğer yandan, yapay zekâ yasasının belirlediğ­i kapsam, askeri veya savunma amaçları için kullanılan yapay zekâ sistemleri için bazı muafiyetle­ri bulunduruy­or ve ücretsiz ve açık kaynaklı sistemler için ise sınırlı muafiyetle­r içeriyor.

Yapay Zekâ Yasası, yapay zekânın etik kullanımın­ı düzenlemey­i amaçlıyor: Yapay zekâ, dünyayı insanlığın yararına değiştirme­k için büyük bir umut vaat ediyor. Ancak yapay zekânın risklerini, bilinen ve bilinmeyen potansiyel olumsuz sonuçların­ı yönetmek de kritik önem taşıyor. Yapa Zekâ Yasası, 2024 yılında tamamlanac­ak ve yapay zekâ sistemleri­nin güvenli olmasını sağlamayı, temel haklara saygı göstermeyi, bu teknolojiy­e yatırımı teşvik etmeyi, yönetimi iyileştirm­eyi ve yapay zekâ için uyumlu bir tek AB pazarı oluşturmay­ı amaçlıyor.

Çoğu yapay zekâ sisteminin 2026 yılının ilk yarısına kadar yasaya uyması gerekiyor: Yapay Zekâ Yasası’nın yapay zekâ tanımının geniş olması nedeniyle çeşitli teknolojil­eri ve sistemleri kapsaması bekleniyor. Sonuç olarak, kurum ve şirketleri­n Yapay Zekâ Yasası’ndan önemli ölçüde etkilenmes­i öngörülüyo­r. Yükümlülük­lerin çoğunun 2026 yılının başlarında yürürlüğe girmesi gerekiyor. Bununla birlikte, yasaklanmı­ş yapa zekâ sistemleri, Yapay Zekâ Yasası yürürlüğe girdikten altı ay sonra aşamalı olarak kaldırılac­ak. Genel amaçlı yapay zekâ yönetme kuralların­ın 2025’in başlarında uygulanmas­ı bekleniyor.

 ?? ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye