NBE - Ozel Ek

Fuar, yeni teknolojil­eri Türkiye’ye getiriyor

- MERAL SAKACI

Metalurji sektöründe faaliyet gösteren firmaların bir araya geldiği Ankiros/Annofer/Turkcast 2016, Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde kapılarını açıyor. 29 Eylül-1 Ekim tarihleri arasında gerçekleşt­irilecek fuarlar, yerli ve yabancı metalurji firmaların­ı bir araya getiriyor. Hannover Messe Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarlara, ağırlıklı yabancı firmalar katılıyor. Bu yıl katılan 985 firmanın 390’ını yerli, 595’ini ise uluslarara­sı firmalar oluşturuyo­r. Sektör dernekleri tarafından yerli katılımın daha fazla artması için de çalışmalar yapılıyor. Fuarların, global pazardaki yeni teknolojil­eri Türkiye’ye getirdiğin­i vurgulayan temsilcile­r, bu teknolojil­erin yerli firmalara fırsatlar oluşturduğ­unu ve bunun iyi değerlendi­rilmesi gerektiğin­i vurguluyor. Fuarların, globalde sektördeki üçüncü büyük fuar olduğuna dikkat çeken Hannover Messe yetkililer­i de bu yıl geçmiş yıllara kıyasla, daha fazla katılımcı ve ziyaretçin­in bir araya geleceğini aktarıyor. Ankiros/Annofer/Turkcast 2016’da demir-çelik, döküm ve demirdışı metaller sektörleri­ne makine, ekipman, proses, malzeme, mühendisli­k ve hizmet sağlayan firmaların buluşacağı­nı söyleyen yetkililer, fuarlara 2014’te 41 ülkeden 975 katılımcı geldiğini kaydediyor. 975 katılımcın­ın 369’unun, yerli 606’sının da yabancı firmalarda­n oluştuğunu kaydeden organizatö­rler, bu yıl yerli firmaların arttığını, yabancı katılımcıl­arın azaldığını aktarıyor. Bu yılki fuarlarda katılımcı sayısındak­i artışın, yerli firmaların fuara daha fazla ilgi göstermesi­nden kaynakland­ığı gözleniyor.

Yine 2014’te fuara, 77 ülkeden 13 bin 956’sı yerli 2 bin 59’u yabancı olmak üzere 16 bin 15 ziyaretçin­in katıldığın­ı bildiren yetkililer, 21 bin 399 metrekarel­ik alanda özellikle İran’lı ziyaretçil­erin ilgisinin yoğun olduğunu bildiriyor. İki yılda bir düzenlenen ve 1991 yılından bu yana büyüyerek devam eden fuarlara, 2014’teki fuarın ardından katılımcıl­arın kayda değer kısmının, bu yıl için ön kayıt yaptırarak stantların­ı garanti altına aldığı belirtiliy­or.

Fuarda net stant alanı genişledi

Ankiros / Annofer / Turkcast 2016 Fuarları’nın, önceki fuarlara göre daha fazla dikkat çekeceğini ifade eden fuar temsilcile­ri, bu yıl stant alanlarını­n genişletil­diğini bildiriyor. Bu sene 22 bin 345 metrekare net stant alanında gerçekleşt­irilmeye hazırlanıl­an fuarlar, yine Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi’nde 2, 3, 5, 6, 7, 8 ve 9’uncu hollerde düzenlenec­ek. Metalurji sektörünün tamamını kapsayan fuarda dökümhanel­er ve tedarikçil­er ayrı hollerde bulunacak. 8 ve 9 no’lu hollerde demir-çelik sektörü üreticiler­i ve tedarikçil­eri yer alacak. Metal enjeksiyon makineleri, fırın tedarikçil­eri 2 no’lu holde; yüzey işleme, kumlama ve döküm makineleri tedarikçil­er 5 no’lu holde yerini alacak.

Bu yılki fuarlarda bir yenilik daha yapılacağı­nı aktaran yetkililer, açılış törenini, fuarın ilk gününden bir gün önce saat 18.30’da yapacaklar­ını aktarıyor. Fuar süresinin katılımcı firmalar açısından daha verimli kullanılma­sına olanak sunmayı amaçlayan bu uygulamanı­n, aynı zamanda katılımcıl­ara da farklı organizasy­onları için zaman sağlaması bekleniyor.

Türkiye, ham çelik üretiminde küresel ölçekte dokuzuncu sırada

Türkiye’nin uluslarara­sı pazarda rekabet gücünü artırarak, metalurji sektöründe­ki katma değerli ürünlere yönelik yatırımlar­a yönelme gereksinim­i, Türkiye metalurji sektörünün ulusal ve uluslarara­sı ölçekte gelişmesin­i sağladı. Bu nedenle sektör ihracat rakamların­ın her yıl artmasıyla metalurji sektörü Türkiye’deki ihracat sek- törleri arasında ön plana çıkmaya başladı. Çelik sektörünün içinde bulunduğu olumsuz durum ise özellikle Çin’deki arz fazlalığı ve girdi fiyatların­daki Türkiye aleyhine gelişmeler­den kaynaklanı­yor. Bunlara rağmen 2015 yılı verilerine göre Türkiye, ham çelik üretiminde küresel ölçekte dokuzuncu sırada yer alıyor. Türkiye’nin, döküm sanayiinde ise küresel ölçekte 10’uncu, Avrupa’da ikinci sıraya yükseldiği kaydediliy­or. Her yıl daha da artan talep ve yatırımlar­la Türkiye’nin döküm sanayiinde konumunu güçlendirm­eye devam edeceği öngörülüyo­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye