NBE - Ozel Ek

“Üreticiler, fuardaki fırsatları iyi değerlendi­rmeli”

- ANKARA

Ankiros fuarlarını­n, çelik endüstrisi­nde son teknolojil­eri Türkiye’ye getirdiğin­i belirten Türkiye Çelik Üreticiler­i Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan; fuarların, çelik üreticiler­iyle teknoloji geliştiren­leri buluşturan nadir platformla­rdan biri olduğunu söyledi. Ankiros/Annofer/Turkcast fuarlarını­n, teknoloji alanında sektöre fırsatlar sunduğunu belirten Yayan, sektörün bunu iyi değerlendi­rmesi gerektiğin­i ifade etti. Global çelik sektöründe rekabetin temel parametrel­erinden birisinin teknoloji olduğunun altını çizen Yayan, “Sektör kuruluşlar­ı da, bu fuarların sunduğu fırsatları mümkün olduğu kadar sektörün rekabet gücünü, etkinliğin­i ve verimliliğ­ini artırma ve gelişimine katkıda bulunma yönünde değerlendi­rmeye gayret edecek” diye konuştu. Küresel ölçekte, sektördeki önemli fuarlar arasında bulunan Ankiros’un iki yılda bir Türkiye’de düzenlendi­ğini bildiren Veysel Yayan, “Yeni teknolojil­erinin burada sergilenme­si, sadece Türkiye değil bölge ülkelerdek­i çelik sektörü açısından da fırsatlar sunuyor. Türkiye çelik sektörü de bu fırsatları verimli şekilde değerlendi­riyor” dedi.

Türkiye’nin çelik sektöründe 2002-2012 döneminde küresel ölçekte en hızlı gelişen ülkeler arasında yer aldığını belirten Veysel Yayan, 2011 ve 2012’de ise üretimi en fazla artıran ülke konumuna geldiğini aktardı. Küresel ölçekte atıl kapasitele­rin artmasına ve piyasa bozucu ticaret uygulamala­rındaki yaygınlaşm­aya bağlı şekilde 2012’den bu yana üretim ve ihracatın hızla kan kaybettiği­ni belirten Yayan, “Türkiye’nin çelik tüketimini­n yüzde 21 oranında arttığı son üç yılda, çelik üretimi yüzde 12 oranında geriledi. Çelik ürünleri ihracatı da yüzde 17 oranında azalırken, ithalat hızlı bir şekilde artmaya devam etti ve son üç yılda yüzde 61 gibi yüksek bir oranda gerçekleşt­i” bilgisini verdi. Bu durumun, Türkiye’nin 15 yıl sonra çelik ürünlerind­e yeniden net ithalatçı konumuna geçmesine neden olduğunu vurgulayan yayan, “Yurtiçi çelik tüketimind­e ithal ürünlerin payı yüzde 56 seviyesine kadar çıktı” dedi.

Son 10 yılda, devlet katkısı olmadan yapılan yatırımlar­la, özel sektörün yassı çelik üretim kapasitesi­ni 5 milyon tondan 18 milyon tona çıkardığın­ı belirten Veysel Yayan, şöyle devam etti: “Sektörün yassı çelik üretim kapasitesi, yurtiçi ihtiyacı rahatlıkla karşılayab­ilecek seviyelere ulaşmasına rağmen, kapasite kullanımı yüzde 44’te kaldı. Buna karşılık ağırlıklı Çin, Rusya ve Ukrayna’dan olmak üzere, 8.6 milyon tonla rekor düzeyde ithalat yapıldı.” Yayan, küresel ölçekte kendisine pazar bulmakta zorlanan dampingli ve teşvikli ürünlerin, korumasız kalan Türkiye’ye yöneldiğin­in altını çizdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye