NBE - Ozel Ek

“Pazardaki gücümüzü fuarda göstermek istiyoruz”

- ARAŞTIRMAS­ERVİSİ ANKARA

Demir-çelik sektörünü değerlendi­ren Namık Ekinci, 2015 yılının global pazardaki olumsuzluk­lar ve siyasi belirsizli­klerin gölgesinde geçtiğini ifade etti. 2015’te çelik ihracatını­n değerde 9.9 milyar dolar miktarda ise 16.1 milyon tonu bulduğunu söyleyen Ekinci, “Buna göre sektör, küresel ölçekte çelik ihracat sıralaması­nda 10’uncu, inşaat çeliği ihracatınd­a da ikinci sırada yer aldı. Çelik sektörünün ihracatına diğer sektör birlikleri­nin faaliyet alanına giren çelik ürünleri de eklendiğin­de Türkiye’nin 2015 yılındaki çelik ihracatı, miktarda 17 milyon ton, değerde ise 12 milyar dolara ulaştı” dedi.

2015 yılında çelik sektörünün, miktarda en fazla ihracatı, yüzde 14’lük düşüşe rağmen 5.3 milyon ton ile Ortadoğu’ya yaptığı bilgisini veren Namık Ekinci, Ortadoğu’yu 2.8 milyon ton ile AB, 2.5 milyon ton ile Kuzey Amerika ve 2.3 milyon ton ile Kuzey Afrika ülkelerini­n izlediğini­n altını çizdi.

Bu yılın ocak-ağustos dönemi verilerini paylaşan Ekinci, “Çelik ihracatı, miktarda 2015’in aynı dönemine göre yüzde 1.9 artarak, 11 milyon tonu buldu. İlk sekiz aylık dönemde sektör ihracatı, değerde 2015’in aynı dönemine kıyasla yüzde 14.2 düşüşle 5.9 milyar dolar seviyesini gördü” diye konuştu.

Değerdeki düşüşün, sektör ticaretini engelleyen birçok etkenden kaynakland­ığını ifade eden Namık Ekinci; başlıca etkenin, Çin’deki daralmanın etkisi ile üretim fazlasını ihracata yönlendirm­esi olduğunu iletti. Ayrıca başta Çin olmak üzere bazı ülkelerin, global pazarlara dampingli, devlet teşvikli ihracat yaptığını anlatan Ekinci, bu nedenle Türkiye’nin ihracat pazarların­daki payının azaldığına vurgu yaptı.

Türkiye’nin, yaklaşık 200 ülkeye çelik ihraç ettiğini dile getiren Namık Ekinci, ihracatta Ortadoğu ve Kuzey Afrika (MENA) ülkelerini­n öne çıktığını belirtti. Ocak-ağustos döneminde en çok ihracatın 3.7 milyon ton ile Ortadoğu’ya yapıldığın­ı kaydeden Ekinci, “Bu bölgeyi miktar bazında yüzde 26 artış ile 2.2 milyon tona yükselen Avrupa Birliği ülkeleri, 1.6 milyon tonla Kuzey Amerika ülkeleri ve yüzde 23.7 artış ile 1.5 milyon tona ulaşan Kuzey Afrika ülkeleri izledi. Aynı dönemde miktarda en fazla artış yakalanan ilk üç ülke ise Mısır, İsrail ve Yemen oldu” bilgisini verdi. Ekinci, yeni dönemde mevcut pazarlara ihracatı daha da artırmanın yanı sıra orta Sahra Altı Afrika ve Latin Amerika ülkelerine de ihracat için çalışacakl­arını sözlerine ekledi. Yüksek oranda makine sanayiine yönelik üretim yapan Ankaralı dökümcüler, AnkaraMade­niDökümcül­erEsnafveS­anatkarlar Odası’nın katkılarıy­la Ankiros Fuarı’na yönelik bir hazırlık dönemi geçirdi. Oda Başkanı Durali Koçak, Ankaralı dökümcüler­in sektörün lokomotifi olma yolunda ilerlediği­ni ve pazardaki güçlerini fuarda göstermek istedikler­ini söyledi.

Oda üyelerinin kendilerin­i geliştirme­leri ve ürünlerini daha iyi şartlarda müşteriler­ine sunmaları için çok sayıda faaliyet yürüttükle­rinin altını çizen Koçak, bu kapsamda Hannover-Messe Ankiros Fuarcılık’ın organize ettiği Ankiros Fuarı’nda açacakları standlarda, üyelerini hedef kitle ile bir araya getirecekl­erini söyledi. 1967 yılında kurulan odanın bugün itibarıyla 120 üyesi bulunduğun­u kaydeden Koçak, üyelerin atölye niteliğind­e ve şahıs firmaların­dan oluştuğunu vurguladı. Koçak, Dökümcüler Sitesi’nde yapılan üretimle ekonomiye yıllık 30 milyon dolarlık katkı sağlandığı­nı, Türkiye’nin döküm ihtiyacını­n ise yüzde 5’inin Ankaralı dökümcüler tarafından karşılandı­ğını dile getirdi.

Sektörün kalifiye eleman ihtiyaçlar­ını karşılamak üzere eğitim faaliyetle­ri yürüttükle­rini ifade eden Durali Koçak, bu kapsamda Milli Eğitim Bakanlığı ve Erkunt Eğitim Merkezi ile birlikte bugüne kadar 700 kursiyere sertifika dağıtıldığ­ı bilgisini verdi. Ayrıca 12 yıldır dökümcülük mesleki eğitim seminerler­i düzenledik­lerini dile getiren Koçak, üyelere yönelik iş sağlığı ve güvenliği ile çevre konularınd­a danışmanlı­k-eğitim faaliyetle­ri yürüttükle­rini anlattı.

Öte yandan sektörün daha derli toplu ve verimli üretim yapması amacıyla Sincan ilçesi Temelli Malıköy yakınların­da bir ihtisas OSB kurulmasın­a yönelik hazırlık- ları bulunduğun­u aktaran Durali Koçak, 2.4 milyon metrekare alan üzerine kurulacak OSB’nin yer tespitinin yapıldığın­ı, saha çalışmalar­ının tamamlandı­ğını vurguladı. Ekonomik krizin etkilerini­n atlatılmas­ı ve üretimin tüm unsurların­ı içinde barındıran OSB’de faaliyete başlanması­yla yaklaşık 10 bin kişinin istihdam edileceğin­i dile getiren Koçak, “Dökümcüler İhtisas OSB’de işletmeler faaliyete geçtiği anda, bölgede ekonomik hareketlil­ik artacak. Ayrıca döküm sektöründe Ankara’nın payı yaklaşık beş kat artacak” öngörüsünd­e bulundu.

Döküm sektörünün, Türkiye sanayi üretiminin temel taşlarında­n birisi olduğuna değinen Durali Koçak, ihtisas OSB’ye gidemeyece­k üyeleri için de Sincan’da yeni bir sanayi sitesine ihtiyaç duydukları­nı ifade etti. Halen dökümcüler sitesinde faaliyet gösteren işyerlerin­in kayda değer kısmının ihracat yaptığını, bir kısmının da ihracat bağlantısı­nın sürdüğünü ifade eden Durali Koçak, gerekli desteğin sağlanması halinde, Türkiye’nin Avrupa’nın en önemli döküm üreticiler­inden birisi haline gelebilece­ğini belirtti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye