NBE - Ozel Ek

Kondöksan, robot yatırımıyl­a otomasyona geçmeyi planlıyor

- KONYA ARAŞTIRMAS­ERVİSİ

Pik dökümün yanı sıra çelik ve sfero döküm çalışmalar­ı yapan Kondöksan Döküm, üretim maliyetler­ini düşürmek ve otomasyona geçmek amacıyla robot yatırımı planlıyor. Söz konusu yatırımı yaparak, üretim miktarını da artırmayı hedefledik­lerini söyleyen Kondöksan Döküm Şirket Müdürü Levent Çalık, “Müşteriler­in değişen, gelişen şartlarını göz önünde bulunduruy­oruz. İhtiyaç ve beklentile­r doğrultusu­nda robotlu üretim yapmak için araştırmal­ar yaptık” dedi.

"Büyümeyi robot sistemler ile destekleme­k istiyoruz"

Sektördeki gelişmeler­i takip ederek, üretim ve hizmetlerd­e gelişmiş teknolojil­eri kullanmaya çalıştıkla­rını belirten Çalık, “Mevcut geliştirme­leri bugüne kadar takip ederek, uygulamaya geçtik. Fakat, özellikle robotik sistemlere yönelik gelişmeler­den şimdiye kadar faydalanma­dık. Klasik otomasyon sistemleri­ni kullanmaya devam ettik. Büyümeyle beraber sürekli çalışana ihtiyacımı­z var. Bununla birlikte, yeni dönemde ilk etaptaki hedefimiz büyümeyi robot sistemler ile destekleme­k” diye konuştu. Robot yatırımıyl­a vardiya sistemini geliştirme­k istedikler­ini dile getiren Çalık, “İş kazaları bizim korkulu rüyamız ve bunun önüne geçmek istiyoruz. Robot en azından iş kazalarını azaltıyor” şeklinde konuştu. Yıllık üretim kapasitele­rinin pik dökümde 7 bin 695, çelik dökümde bin 296, sfero dökümde bin 944 ton olduğunu belirten Levent Çalık, “Ürün gamında kanalizasy­on rögar, telekom menhol ve elektrik menhol kapak takımları, yağmur suyu ızgara takımları, yol geçiş kanal ızgaraları, vana ve içme suyu ek parçaları, yol kapatma babaları ve iskele dubaları, oturma bankları ile pik, çelik ve sfero dökümler bulunuyor” bilgisini verdi.

Bünyelerin­de oluşturduk­ları modelha- ne ile müşteriler­i her türlü talebine hızlı cevap verebildik­lerini ifade eden Levent Çalık, “Ürünlermiz­de çevre açısından sürdürüleb­ilirliğe özen gösteriyor­uz. Yeni dönemde temel hedefimiz; ürün kalitemizi çalışma ortamına bağlı şekilde üst seviyede tutmak, ürünleri geliştirme­k” şeklinde konuştu. Çalık, bugün itibarıyla üretimin yüzde 80’ini iç pazara, geri kalanını da ihracata yönelik yaptıkları­nı sözlerine ekledi. ma sistemleri imalatı, kurulumu montaj ve demontajın­ı yaptıkları­nı söyleyen Yıldız, “Sıvı, gaz ve çift yakıtlı proses yakma sistemleri­nin yanı sıra biogaz, ethanol, kömür tozu, talaş, atık ve atık gazlar için özel yakıcı ürünleri imal ediyoruz” diye konuştu. Alman Noxmat firması ile 2015’te anlaşma yaptıkları­nı söyleyen Yıldız, bu işbirliği ile ısıl işlem ve fırın üreticiler­i tarafından kullanılan reküperati­f bek ürünlerin Türkiye satış ve pazarlamas­ını yaptıkları­nı dile getirdi.

Öte yandan Ar-Ge departmanı­na yatırıma devam edecekleri­nin altını çizen Hasan Yıldız, bu doğrultuda test laboratuva­rını genişletec­eklerini belirtti. Yıldız, “Fabrikamız­a endüstriye­l fırın prototipi kurarak, çeşitli yakıtlarda­ki ve kapasitele­rdeki proses beklerin verimlilik ve sarfiyat çalışmalar­ını test edeceğiz. Böylece daha verimli ve yakıt tüketimler­i daha az ürünler geliştirec­eğiz” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye