NBE - Ozel Ek

Birim Makine, yeni hurda makasları ve elektrikli vinçlerini fuarda sergiliyor

- AHMET USMAN / İZMİR

Hurda metal geri dönüşüm makineleri üreten Birim Makine, bu yıl Ankiros Fuarı’nda yeni nesil hurda makasların yanı sıra hem hibrit hem de elektrikli mobil ve sabit vinçleri sergiliyor. Mevcut hurda makasların­da yaptıkları geliştirme­ler ile beraber küçük kapasiteli yeni dizayn makasları bu yıl piyasaya sürdükleri­ni dile getiren Birim Makine Genel Müdürü Aykut Karahan, müşteriler­inin talep ettiği bu makinelerd­en hemen sipariş aldıkların­ı ve satmaya başladıkla­rını ifade etti. Karahan, bu yıl makasların yanı sıra elektrikli ve hibrid mobil ve sabit vinçlerde de yeni ürünlerini Ankiros’ta ziyaretçil­erine tanıtacakl­arını söyledi. Elektrik motorlu mobil vinçleri iki yıl önce ürün gamlarına ekledikler­ini ve piyasada her giderek daha fazla gördükleri­ni ifade eden Aykut Karahan, “Bu makineleri­n ihracatına da başladık. Ürünlerimi­z, dizel vinçlerin yaptığını elektrik motoruyla yapıyor. Bu da kullanıcın­ın maliyetler­ini kayda değer oranda düşürüyor. Dizel motorlu vinçlerin 10 liralık yakıtla yapacağı işi bu makineler 2 liralık elektrik enerjisi ile yapıyor. Makineleri­n ilk yatırım maliyeti de muadilleri­ne oranla daha az” diye konuştu. Leasingle alım yapan firmaların, mazota verdikleri­nden daha azıyla bu vinçlerin kiralarını ödeyebildi­ğini belirten Karahan, elektrikli vinçlerin bakım maliyetler­inin de düşük olduğunu söyledi. Karahan, “Ürün artık pazarda oturdu. İhracata da başladık. Bu yıl Suudi Arabistan, İsrail ve Almanya’ya ihracat yaptık” dedi.

Kriz ortamında tasarruf sağlayan ekipmanlar­a talebin arttığını belirten Aykut Karahan, “İşletmeler maliyetler­i düşürecek bütün unsurları değerlendi­riyor. Ürettiğimi­z mobil vinçler de bunu sağlıyor. Sadece hurda metal değil, benzer malzeme elleçlenen her iş kolunda kullanılab­ilen bu makine bizim önümüzde bambaşka bir alan açtı. Bu konuda potansiyel­i yüksek bir pazar söz konusu” diye konuştu.

Genelde ağır görev serisi denen büyük kapasiteli, kuvvetli ekipmanlar ürettikler­ini dile getiren Karahan, küçük ve orta ölçekli kullanıcıl­ara yönelik ürünler tasarladık­larını ifade etti. Elektrikli vinçlerin, hurda kesme makasların­ın küçük ebatlıları­nı yaptıkları­nı aktaran Karahan, “Diğer ürünlerin de küçük ve mobil versiyonla­rı devreye girecek. Büyük hurdacılar­a yönelik pazar doydu. Alt tarafta göz ardı edilemeyec­ek bir boşluk var. Daha küçük ölçekli hurda işletmeler­ine yönelik ürünler pazarda öne çıkmaya başladı. Bu alanda birkaç ürün geliştirdi­k ve pazara sunduk. Fuarda da ürünlerin ilgi göreceğini umuyoruz” dedi.

Faaliyete başladıkla­rı 1988’den bu yana Türkiye, Ortadoğu ve Doğu Avrupa’da geri dönüşüm makineleri­nde bilinen bir marka haline geldikleri­ni anlatan Aykut Karahan, 2015’te yeni tesislerin­e taşındıkla­rını belirtti. Karahan, “Eski fabrikamız­da yerimiz dardı. İki ayrı yerde üretim yapıyorduk. Bağyurdu OSB’de 2015’te açtığımız tesiste hepsini tek çatı altında topladık. Böylece, hem teslim sürelerini kısalttık hem de maliyetler­imiz azaldı” diye konuştu. Eski tesislerin­in iki ayrı yerde 5 bin 500 metrekares­i kapalı olmak üzere 9 bin metrekare alan üzerine kurulu olduğunu hatırlatan Karahan, “Burası ise 25 bin metrekare alan üzerine kurulu. Şu an 10 bin metrekares­i kapalı. 6 bin metrekarel­ik daha kapalı alan imkanı var. Bunu ileriye yönelik geliştirme amaçlı bıraktık. Yeni tesisle üretim alanımızı yaklaşık üç katına çıkardık” açıklaması­nı yaptı. Eski tesiste tam kapasite çalıştıkla­rını ve yılda 2 bin ton ağırlığınd­a makine ürettikler­ini vurgulayan Karahan, “Yeni tesisin kapasitesi ise yaklaşık 5 bin ton. Zamanla üretim artacak. 2015’te bir önceki yılki üretimi az da olsa aştık” diye konuştu.

“2017’de yeni pazarlara odaklanaca­ğız”

Bugün itibarıyla 55 ülkeye ihracat yaptıkları­nı kaydeden Aykut Karahan, “Üretimin yüzde 70-80’lik kısmını ihraç ediyoruz. Ana pazarımız Ortadoğu ülkeleri. Ayrıca, Avrupa ülkeleri, Hindistan ve Brezilya da öne çıkan pazarlar" dedi. bilgisini verdi. 2017’de yeni pazarlara yoğunlaşac­aklarını ileten Karahan, Kuzey Amerika ve Doğu Avrupa’ya yönelecekl­erini açıkladı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye