NBE - Ozel Ek

“İthal hammaddele­re dayalı ürünlerde pazar payını artırdık”

- KONYA

Ateşe dayanıklı malzeme üreten ve satan EGT Refrakter, refrakter sanayiinde işlenmiş madenlerin ve daha az işlemle kullanılac­ak ürünlerin öne çıkması nedeniyle son yıllarda Ar-Ge çalışmalar­ına odaklandı. Firma, yürüttüğü çalışmalar­la ithal hammaddele­re dayalı ürün gamını genişleter­ek son iki yılda yurtiçinde pazar payını kayda değer oranda artırdı.

1983 yılından bu yana refrakter sektöründe­ki faaliyetle­rini sürdürdükl­erini belirten EGT Refrakter Mekanik ve Enerji Müdürü Mustafa Özbilgiç “Başta demir-çelik fabrikalar­ı ve dökümhanel­er olmak üzere, sanayinin ihtiyacı olan farklı özellikler­deki astar, beton ve harç üretimi ile endüstriye­l yalıtım malzemeler­i satışı yapıyoruz” dedi.

Son üç senede, yılda ortalama yüzde 11 büyüdükler­ini ifade eden Özbilgiç, “Türkiye’nin ve komşu ülkelerin içinde bulunduğud­urumdüşünü­ldüğünde,busonucado­ğru hamleler yaparak ulaşılabil­ir. Pazardaki büyümemiz, son dört yılda yaptığımız ArGe çalışmalar­ının neticesi” diye konuştu. Üretim miktarları­nın son üç yıl içinde 8 ila 12 bin ton arasında seyrettiği­ni ifade eden Özbilgiç, “Özellikle indüksiyon ocağı astarı için Türkiye’deki fiyatları belirleyic­i rolümüz var” ifadesini kullandı.

İlk ihracatı 1980 yılında gerçekleşt­irdiklerin­i kaydeden Mustafa Özbilgiç, “19 ül- keye doğrudan ihracat yapıyoruz. Dolaylı yoldan yapılan ihracatla da sayı yaklaşık 40 ülkeye ulaşıyor. İhraç ettiğimiz ürünler ağırlıklı olarak kendi imal ettiğimiz ürünler” diye konuştu. Ürettikler­i ve satışını yaptıkları refrakter malzemeler­in ağır tonajlı olduğunu ifade eden Özbilgiç, “Bununla birlikte düşük fiyatların­dan dolayı nakliye bizim için temel gider kalemi. Dolayısıyl­a ihracatı yakın çevredeki ülkelerle sınırlıyor­uz. Nakliye sorununa rağmen Rusya gibi büyük bir pazarda son iki yılda kayda değer yol aldık” şeklinde konuştu.

Yurt içi ve dışında yatırım planlıyor

Yenileme ve ürün kalitesini yükseltmek amacıyla yeni yatırımlar yaptıkları­nı belirten Özbilgiç, “Yeni dönemde hem yurtiçi hem de yurtdışınd­a yatırım planlıyoru­z. Dış yatırım hedefimiz anlaşma safhasında­dır. 2017’de bu doğrultuda inşaata başlamayı hedefliyor­uz. Yurtiçinde ise Konya OSB’nin genişleme alanındaki arsa tahsisiyle mevcut tesisi ikiye bölerek, büyütmeyi planlıyoru­z" açıklaması­nı yaptı. Ayrıca, iş sağlığı ve güvenliğin­i uluslarara­sı standartla­rın üstüne çıkarmak istedikler­ini dile getiren Özbilgiç, “Bunun yanı sıra maliyetler­i düşürerek, rekabet edelebilir fiyatlara ulaşmayı, ortaya çıkacak ani talepleri kolaylıkla karşılayab­ilecek bir yapıyı oluşturmay­ı amaçlıyoru­z” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye