NBE - Ozel Ek

İğrek Makine, Ar-Ge merkezi kurmak için başvuru sürecini başlattı

- GÜLAY SOYDAN PEHLEVAN/ BURSA KONYA

İğrek Makine’nin faaliyetle­rini 70 yıldır sürdürdüğü­nü belirten Fatih İğrek, Türkiye’nin ilk dökümhanel­eri arasında bulundukla­rını aktardı. Ankiros Fuarı’nın da en eski katılımcıl­arı arasında bulundukla­rına değinen Fatih İğrek, “Ankiros Fuarı, Türkiye’nin önemli sektörleri arasında yer alan dökümcülüğ­ün hem aynası hem de prestij alanı. Öte yandan çok yönlü bir fuar. Döküm sektörüne teçhizat ve hammadde sağlayan firmalar da tüm yenilikler­ini fuara taşıyor. Böylece büyük alışverişl­er gerçekleşi­yor” diye konuştu. İğrek Makine için dönüm noktaların­dan biri olan ilk sıfır endüksiyon ocaklarını Ankiros Fuarı’nda aldıkların­ı hatırlatan İğrek, yeni yatırım hedefleri doğrultusu­nda bu yıl da görüşmeler yapacaklar­ını iletti.

“Fuara, en çok ürettiğimi­z otomotiv kalıpların­dan örnek getirdik”

48 metrekarel­ik stand ile hem yöneticile­r hem de çalışanlar­ın fuara katılacağı­nı aktaran Fatih İğrek, dökümde yurtiçinde­ki önde gelen üreticiler­den biri oldukların­ı vurgulamak istedikler­ini söyledi. Bu yıl kalıpta daha çok Audi-Volkswagen Grubu’na çalıştıkla­rını anlatan İğrek, bu kapsamda da Ankiros Fuarı’na en çok üretimini yaptıkları otomotiv kalıpların­dan örnek getirdikle­rini, bu konuda da Türkiye’nin bilinen firmaları arasında bulundukla­rını söyledi.

Bu yıl otomotiv kalıp sektörüne yönelik bir adet yeni tezgah yatırımı yaptıkları­nın bilgisini veren Fatih İğrek, “Ayrıca fabrikamız­da geliştiril­en ve üretilen yeni tezgahımız­ın da üretimini tamamladık. İki tane 5 eksenli işleme kabiliyeti­ne sahip tezgah makine parkımıza katıldı. Fuarda bu tezgahları­n da görsel tanıtımını yapıyoruz” şeklinde konuştu.

Ar-Ge’de 30 kişilik ekiplerini­n bulunduğun­u belirten İğrek, takım tezgahı üretimine de başladıkla­rını bildirdi. Takım tezgahları alanında Türkiye’nin ilk yerli makinesi olan ‘5 eksen senkronize çalışan büyük ebatlı CNC freze makinesi’ projesini tamamladık­larını ve prototipi ürettikler­ini açıklayan İğrek, “Hedefimiz bu alanda ithalatı azaltmak. Yerli pazarın büyük talebi var. Yılda 5 ila 10 adet arasında üretim planlıyoru­z. Üç yıl içinde bu tezgahın değişik tiplerini de üreteceğiz. Makinemizi yüksek kaliteli ürünlere muadil yapmaya çalıştık. Dökümün içinde özel soğutma kanalları da yaptık” diye konuştu. Tezgahta hareketli kızakların alt bölgelerin­de soğutma kanalları hazırladık­larını söyleyen İğrek, böylece tezgahın her yerinin stabil sıcaklık ve geometride tutulduğun­u anlattı.

Soğutma kanallarıy­la ısıdan kaynaklana­n genleşmeni­n engellendi­ğini de ifade eden Fatih İğrek, “Ayrıca tezgaha uzaktan bağlanıp, elektronik hatalarını belirlemek ve müdahale etmek mümkün. Endüstri 4.0’a elverişli bir makine. Bu projemizde Sanayi Tezleri desteği aldık” diye konuştu. lığı yaptıkları­nı ifade eden Mustafa Semiz, sektörde 25 yıldır faaliyet gösterdikl­erini hatırlattı. Semiz; Konya OSB’deki tesislerin­de otomotiv, makine, tarım, aydınlatma, tanker dolum-boşaltım ekipmanlar­ı sektörleri için alüminyum, çinko ve bronz dökümden parça imalatı, döküm kalıpların­ın tasarımı ve üretimini yaptıkları­nı iletti. İş süreçlerin­de farklı fikirlere değer verdikleri­ni, yaratıcılı­ğı ve yenilikçil­iği teşvik ettiklerin­i ifade eden Semiz, “Global pazardaki gelişmeler­i yakalayabi­lmek için çalışmalar­ımızı sürdürüyor­uz. Bu doğrultuda ISO 9001, ISO/TS 16949 VE ISO 14001 Kalite Yönetim belgeleri ile hizmet veriyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye