NBE - Ozel Ek

Yerlile me dünyan n önünde yürümektir

-

BTK, 5G ve ötesi teknolojil­ere yönelik, yerli ve milli üretim ekosistemi olu turma çal malar devam ediyor. Bu kapsamda BTK’da Yerli Üretim ve Ar-Ge Faaliyetle­rinin Desteklenm­esi zleme ve De erlendirme Toplant s düzenlendi. Toplant ya; BTK, OST M, Haberle me Teknolojil­eri Kümelenmes­i (HTK), kamu kurumlar temsilcile­ri, uzmanlar ve sektörün payda lar kat ld .

“Devletimiz­in deste i üreticinin yan nda”

BTK Ba kan Dr. Ömer Fatih Sayan, yerlile tirme çal malar hakk nda bilgi verdi. Sayan, “BTK olarak üstlenmi oldu umuz misyon çerçevesin­de gerek 4.5G teknolojil­eri gerekse 5G ve Ötesi teknolojil­ere yönelik yerli ve milli bir üretim ekosistemi geli tirilmesi için var gücümüzle çal yoruz. Kurum olarak üstlendi imiz misyon çerçevesin­de çal malar m z h z kesmeden sürdürüyor­uz. Bugünden gelece in planlamas n n iyi yap lmas , ihtiyaçlar n iyi analiz edilmesi ve üretim kapasitesi­nin do ru konumland r lmas gerekmekte­dir. Devletimiz­in gücü ve deste i, her zaman yerli üretimin ve üreticinin yan ndad r.” dedi.

Sayan, yerlile tirme stratejisi ve önemi hakk nda u görü leri aktard : “Yerlile me, içine kapanma de il, tam tersine bütün dünyan n önünde yürümek olarak anla lmal d r. Elektronik haberle me sektöründe i letmeciler­imize getirilen ve tüm kamuoyu taraf ndan bilinen yükümlülük çerçevesin­de, bir süredir kamu ve özel sektör temsilcile­rimiz ile yerli ve milli ürünlerin geli tirilmesi amac yla koordineli olarak çal malar m z sürdürüyor­uz.”

Yerli üretim ile ülkemizin ihracat na ve istihdam na katk sa lamay hede ediklerini­n alt n çizen Sayan, “Ülkemizin 2023, 2053, 2071 hede erini gerçekle tirebilmem­izin ancak yüksek teknolojiy­e dayal , yüksek katma de erli ürünler üretebilme­kten geçti ine inan yoruz. Yapaca m z çal malar ile elektronik haberle me alan nda dünya markas ürünler üretmeyi hede emeliyiz. Ülkemiz, son y llarda ekonomide yakalad ba ar lar üretmi oldu u yüksek teknoloji ürünler ile kal c k lmal d r.” mesaj n verdi.

Yerlileşti­rme çalışmalar­ı hakkında bilgi veren Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, “Yerlileşme, içine kapanma değil, tam tersine bütün dünyanın önünde yürümek olarak anlaşılmal­ıdır.” dedi.

Yerli Mal belgeli ürün kullanma zorunlulu u getirildi

BTK’n n, frekans bantlar n n kullan m na sadece yerli mal belgeli ürün kullanma zorunlulu u getirdi ini belirten Sayan, “Bilgi Teknolojil­eri ve leti im Kurulu’muzun 10 Ocak 2018 tarihinde alm oldu u bir Karar ile 7 GHz, 13 GHz ve 80 GHz frekans bantlar nda radyolink tahsisinde Yerli Mal Belgeli ürün kullanma zorunlulu u getirilmi tir. Bundan sonraki süreçte i letmeciler taraf ndan yap lacak radyolink frekans tahsis ba vurular n n Kurumumuz taraf ndan i leme al nabilmesi için i letmeciler­in tahsis talebinde bulundu u frekansta kullanacak­lar radyolink cihazlar na ili kin yerli mal belgelerin­i Kurumumuza sunmalar gerekmekte­dir. Benzer ekilde, bilgi teknolojil­eri ve ileti im sektöründe­ki geli melerin ki isel güvenlik, siber güvenlik ve milli güvenlik risklerini art rd n göz önüne alarak, 22 Ocak 2018 tarihinde 112 tabanl araç içi acil ça r sistemleri­nde kullan lacak SIM kartlar n, Kurumumuz taraf ndan yetkilendi­rilmi i letmeciler­den temin edilmesi hususunda bir karar daha ald k.” bilgisini verdi.

 ??  ?? Sayan: "Kamu ve özel sektör temsilcile­rimiz ile yerli ve milli ürünlerin geli tirilmesi amac yla koordineli olarak çal  malar m z  sürdürüyor­uz."
Sayan: "Kamu ve özel sektör temsilcile­rimiz ile yerli ve milli ürünlerin geli tirilmesi amac yla koordineli olarak çal malar m z sürdürüyor­uz."

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye