NBE - Ozel Ek

Havadaki göze önlem OST M’de geli tirildi

-

ODTÜ-OSTİM Teknokent firması ASER Teknoloji tarafından drone tehdidini ortadan kaldıracak ürün geliştiril­di. Firma ayrıca kapalı ortamların güvenliğin­i sağlamak amacı ASJAM-X Salon Tipi Jammer ürününü tasarladı ve üretti.

Savunma ve havac l k sektöründe alt n ça n ya ayan Türkiye’de etkili projelere yenileri ekleniyor. Afrin operasyonu da dahil olmak üzere yerli ve milli eme in ürünü silah ve mühimmatla­r, bu alandaki en kritik sorun olan d a ba ml l önleme yolundaki en önemli kazan mlar.

Bu ba ar da KOB ’lerin de ciddi katk lar var. Elektronik mühendisi Ertan Murat’ n Genel Müdür olarak yönetti i ASER Teknoloji, önleyici özelliktek­i projeleriy­le dikkat çekiyor. Firma, bir buçuk y la yak n süren Ar-Ge çal malar n n ard ndan güvenlik güçlerine kolayl k sa layacak anti-drone silah ve ASJAM-X Salon Tipi Jammer’i kullan ma sundu.

Yükte hafif, çal ma süresinde uzun

Ürünler hakk nda bilgiler veren genç yönetici, teknolojin­in ilerlemesi ile birlikte artan elektronik sava cihazlar ndan biri olan dronelar n her geçen gün güvenli i tehdit eden unsurlar olarak kullan ld n söyledi. Konvansiyo­nel mevcut cihaz ve teknolojil­er ile bu tehdidin ortadan kald r lmas n n ve istenilen güvenli in sa lanmas n n mümkün olmad na i aret eden Murat, bunun yerine, en etkin mesafede korumay en uzun süre çal arak sa layan ve olabildi ince kompakt bir yap da ve ha f a rl kta mobil RF sinyal kar t r c lara ihtiyaç oldu unu kaydetti.

Ertan Murat, rma olarak bu tehdidi ortadan kald racak, DSP (Digital Signal Proccessor) kontrollü, DDS (Direct Digital Syntesis) teknolojis­i ile hede enen etkin mesafede çal an, ha f a rl kta ve çal ma süresi olabildi ince uzun anti-drone geli tirdikleri­ni söyledi.

2 kilometre etkili menzil

Gömülü kontrol yaz l mlar sayesinde bu teknoloji ile dü ük güçlerde etkin bir kullan m imkan sunuldu unu dile getiren Ertan Murat, ürünle ilgili u detaylar payla t : “Batarya ömrü uzamakta ve daha az güce ihtiyaç duyuldu undan muadilleri­ne göre ürün ha emektedir. Di er ürünlerin içinde kontrol elektroni i, RF güç ampli katörü ve batarya bulunan s rt çantas na ihtiyaç duyulurken, güç ampli katörü, kontrol kart ve batarya silah gövdesi içerisinde­dir.

Yakla k bir buçuk y ll k çal mayla günümüzün yeni tehdidine kar yenilikçi bir çözüm üretmi bulunuyoru­z. Tam arjda 2 saat çal an, 2 kilometre etkili menzile sahip ürün, uzaktan kablosuz RF sinyalleri arac l yla kontrol ve kumanda edilen elektronik dronelar n almaç devresine beyaz gürültü göndererek cihaz n etkisiz k l nmas n sa l yor. Mevcut tehdit analiz edilip, mü teri talepleri göz önünde bulundurul­arak istenen frekans aral nda sinyal üretilebil­mektedir.”

 ??  ?? Tam  arjda 2 saat çal  an, 2 kilometre etkili menzile sahip drone avc s , uzaktan kablosuz RF sinyalleri arac l   yla kontrol ve kumanda edilen elektronik dronelar n almaç devresine beyaz gürültü göndererek cihaz n etkisiz k l nmas n  sa l yor. Yakla ...
Tam arjda 2 saat çal an, 2 kilometre etkili menzile sahip drone avc s , uzaktan kablosuz RF sinyalleri arac l yla kontrol ve kumanda edilen elektronik dronelar n almaç devresine beyaz gürültü göndererek cihaz n etkisiz k l nmas n sa l yor. Yakla ...
 ??  ?? Tasarlad klar  jammerin en önemli özelli inin, muadilleri­ne göre boyutu son derece dü ük, güç tüketimini­n son derece az oldu unu kaydeden Ertan Murat, önemli özellikler­inden birini ise  u cümlelerle aç klad : “Jammer denildi i zaman akl m za antenler...
Tasarlad klar jammerin en önemli özelli inin, muadilleri­ne göre boyutu son derece dü ük, güç tüketimini­n son derece az oldu unu kaydeden Ertan Murat, önemli özellikler­inden birini ise u cümlelerle aç klad : “Jammer denildi i zaman akl m za antenler...
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye