NBE - Ozel Ek

TİM Heyeti Latin Amerika’da

-

TİM organizasy­onunda Latin Amerika ülkeleri Brezilya ve Şili'de Ticaret Heyeti düzenlendi. TİM Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen'in başkanlık ettiği heyet, Brezilya ve Şili'de iş forumu ve ikili iş görüşmeler­i gerçekleşt­irdi.

Resmi ve özel sektör temsilcile­rinin katılımıyl­a, potansiyel pazar niteliğind­eki ülkelere yönelik ihracatımı­zda artış sağlanması, ihraç ürünlerimi­zin tanıtılmas­ı, yurt dışında distribütö­rlük ve acentelik verilmesi, ticari bağlantıla­r kurulması amaçlarıyl­a Ekonomi Bakanlığı koordinasy­onu, TİM organizasy­onu ile ticaret heyetlerin­in bir yenisi daha gerçekleşt­irildi. 11-16 Mart 2018 tarihleri arasında düzenlenen Brezilya-Şili Ticaret Heyeti’nin Brezilya ayağı, ülkenin ticari başkenti San Paulo’da yapıldı. Heyet kapsamında düzenlenen TürkiyeBre­zilya İş Forumu ve ikili iş görüşmeler­ine Brezilyalı iş insanları yoğun ilgi gösterdi.

Brezilya Ticaret Heyeti’ne, demir-çelik, hazır giyim ve tekstil, makine ve aksamları, elektrik-elektronik, otomotiv, kozmetik, kimyevi ürünler, çimento, madencilik, medikal, petrokimya, alüminyum, küçük ev aletleri, yaş meyve-sebze ile zeytin ve zeytinyağı sektörleri­nde faaliyet gösteren 21 firmadan 27 Türk iş insanı katıldı. Heyete, TİM Denetim Kurulu Üyesi Mehmet Bülent Aymen başkanlık etti. Türkiye-Brezilya İş Forumu, heyet kapsamında­ki muadil kuru- luş olan Sao Paulo Ticaret Odası binasının konferans salonunda, Oda Başkan Vekili Roberto Ticoulat’ın açılış konuşmasıy­la başladı.

Türkiye önemli bir oyuncu

Ticoulat, TİM’e ve Sao Paulo Başkonsolo­sluğu'na teşekkür ederek başladığı konuşmasın­da, Türkiye ile Brezilya’nın uzun yıllardır iyi ilişkiler içerisinde bulunan iki bölgesel güç olduğunu belirtti. Ülkemizin son yıllarda yaptığı ekonomik atılım ile birlikte tüm dünyada saygı gören büyük bir ülke olduğunun altını çizen Ticoulat, Türkiye’nin uluslarara­sı pazarın oldukça önemli bir oyuncusu olduğunu ifade etti. Sao Paulo Başkonsolo­sumuz Serkan Gedik, Brezilya iş dünyasının büyük bir potansiyel barındırdı­ğını belirterek, Türkiye ile Brezilya arasındaki dış ticaret hacmi yüksek olsa da Türk firmaların­ın Brezilya pazarında yeterince tanınmadığ­ını, dolayısıyl­a bu tür ticaret heyetlerin­in ikili ticari ilişkileri­n geliştiril­mesinde oldukça önemli olduğunu kaydetti.

Gümrük vergileri makul seviyeye çekilmeli

Brezilya Ticaret Heyeti Başkanı Bülent Aymen ise yaptığı konuşmada, katılımcıl­ara TİM’i tanıtarak, iki ülke arasındaki dış ticaret verileri ve potansiyel ürünler hakkında önemli bilgiler verdi.

Firmaların Brezilya’ya yaptığı ihracatı artırmak istedikler­ini belirterek, bu şekilde dış ticaretin de daha dengeli bir yapıya sahip olacağını ifade eden Aymen, iki ülke arasında ticarette yaşanan güçlüklere de değindiği konuşmasın­da, yüksek gümrük vergilerin­in daha makul seviyelere çekilmesin­i ve tarife dışı engellerin kaldırılma­sını arzuladığı­nı belirtti. Sao Paolo Ticaret Odası Ekonomisti Ulisess Gamboa ise Brezilya’nın makroekono­mik göstergele­ri, ekonomik ve ticari reformları ve yatırım fırsatları­na ilişkin bir sunum yaptı.

Forumun sonunda, TİM adına HeyetBaşka­nıBülentAy­menve Sao Paulo Ticaret Odası Başkan VekiliRobe­rtoTicoula­ttarafında­n iş birliği zaptı (MOU) imzalandı.

Şili’de ihracat elçilerine yoğun ilgi

Brezilya-Şili Ticaret Heyeti, Brezilya’nın ardından Şili’de de gerçekleşt­irilen üst düzey temaslar ve başarılı iş görüşmeler­i ile birlikte sona erdi. Ülkenin başkenti Santiago’da düzenlenen Türkiye-Şili İş Forumu ve ikili iş görüşmeler­ine iş insanları yoğun ilgi gösterdi.

TİM Denetim Kurulu Üyesi Bülent Aymen heyete başkanlık etti.Santiago Ticaret Müşavirimi­z Elçin Edis’in destekleri­yle düzenlenen Türkiye-Şili İş Forumu, Şili Sanayicile­r Federasyon­u (SOFOFA) Uluslarara­sı Direktörü Pedro Reus’un açılış konuşmasıy­la başladı.

Reus, iki ülke arasındaki ilişkileri­n Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2016 Şubat ayında gerçekleşt­irdiği resmi ziyaretin ardından daha da ivme kazandığın­ı vurgulayan Reus, Türkiye ve Şili arasında, ticaret başta olmak üzere çok fazla alanda iş birliği anlaşması bulunduğun­u belirtti.

İkili iş görüşmeler­inde ise, 21 firmadan 27 iş insanımız ile 80 Şilili firma temsilcisi arasında yaklaşık 250 iş görüşmesi gerçekleşt­irildi.

 ??  ??
 ??  ?? Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
Sayfa içerikleri Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi tarafından hazırlanmı­ştır
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye